Plaatsing waterontharder | Waar kun je een ontharder in huis plaatsen?

Met een waterontharder kun je het harde water in je woning flink verzachten. Op welke locatie wordt een waterontharder geplaatst en is deze plaatsing van invloed op de werking? We leggen het je uit!

waterontharder plaatsen

Mogelijke locaties voor de installatie

Een waterontharder kan op verschillende plekken in huis geplaatst worden. Het is belangrijk dat de locatie droog en vorstvrij is. Ook moet je de waterontharder makkelijk kunnen bereiken voor het onderhoud of het instellen van de waterontharder

De meest gekozen locatie voor het aansluiten van een waterontharder is in de meterkast, maar ook de kelder, de kruipruimte, waterput of andere plek in de woning is mogelijk. Welke locatie je kiest, is afhankelijk van de huidige aansluitingen in huis.

Locatie 1: Meterkast

Een waterontharder wordt na de watermeter geplaatst. De meest gekozen plek voor een waterontharder is in de meterkast. Omdat waterontharders over het algemeen compact zijn is er meestal voldoende ruimte in de meterkast. De afmetingen van waterontharders verschillen per merk en type.

Het voordeel van de ontharder in de meterkast is dat de ruimte als goed is droog en goed bereikbaar is. Zo kunnen monteurs de waterontharder onderhouden, bijvullen of eventueel repareren.

Locatie 2: Kelder

Een volgende geschikte locatie is de kelder. Het is dan wel handig als de watermeter zich ook in de kelder bevindt. Een waterontharder kan namelijk het beste zo dicht mogelijk bij de watermeter geplaatst worden. 

Het voordeel van de kelder is dat de waterontharder niet in de weg staat of hangt. Je kunt profiteren van zacht water in huis zonder in te leveren op veel leefruimte.

Locatie 3: Kruipruimte of waterput

Het is mogelijk om een waterontharder in de kruipruimte of de waterput te plaatsen, mits de ruimte het hele jaar door goed droog blijft. Zo blijft de levensduur van de ontharder intact.

Als je hebt gekozen voor een type toestel met een apart zoutvat is het bij gebrek aan ruimte soms mogelijk om het zoutvat bijvoorbeeld in de meterkast te plaatsen. Een specialist kan met je meekijken voor advies op maat.

Locatie 4: Andere ruimte in de woning

Welke ruimte in je woning geschikt is voor een ontharder zal met name afhankelijk zijn van de indeling van de woning. Kamers als een garage, bijkeuken of berging worden vaak gebruikt om apparaten als een ontharder te plaatsen. Als je in een appartement woont, dan kan het zijn dat je waterontharder voor je appartement in een gedeelde ruimte terecht komt in overleg met de VvE (Vereniging van Eigenaren) en dus een gemeenschappelijke waterontharder wordt en door het hele appartementencomplex gebruikt kan worden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
plaatsen van een waterontharder

Waar staat een waterontharder het beste?

De waterontharder staat het beste op de best bereikbare plaats. Een waterontharder moet af en toe bijgevuld, schoongemaakt of onderhouden worden. Het is dan prettig als de ontharder goed bereikbaar is. 

De beste plaats voor een waterontharder is zo dicht mogelijk na de watermeter. Er moet voldoende ruimte zijn voor een toe- en afvoer. 

Waterontkalker voor of na watermeter aansluiten?

Een waterontharder wordt het liefst direct na de watermeter geplaatst, maar waarom is dat eigenlijk? Dat zit zo. Kraanwater wordt via leidingen naar je woning geleid. Na de watermeter ben jij verantwoordelijk voor deze waterleidingen. 

Soms vertakt deze hoofdleiding na de watermeter om elke nodige ruimte van tapwater te voorzien. Om ervoor te zorgen dat je in elke kamer van zacht water kunt gebruiken kun je deze vertakkingen dus het beste voor zijn.

Waarop letten bij de plaatsing van een waterontharder?

Bij een waterontkalker plaatsen is het van belang dat er niet alleen genoeg ruimte is voor de ontharder zelf, maar ook voor een eventuele toevoer en afvoer. Veel ontharders hebben een afvoer nodig om het gefilterde kalk uit het water af te voeren.

Dat is vooral afhankelijk van de gekozen waterontharder. Welke waterontharder voor jou het meest geschikt is hangt af van onder andere je verbruik, de samenstelling van je gezin en de beschikbare ruimte.

Kan een grote waterontharder geplaatst worden?

Een groot gezin verbruikt waarschijnlijk meer water dan een eenpersoonshuishouden. Om die reden kan er gekozen worden voor een grotere waterontharder met een flinke capaciteit na de juiste capaciteit van de waterontharder berekend te hebben.

Deze soort waterontharder neemt echter wel meer plek in beslag.

Zelf ontharder op leiding installeren of laten doen?

Met kennis van zaken is het goed mogelijk om je eigen waterontharder te installeren. Er kleven echter wel wat nadelen aan een waterontharder installatie zelf uitvoeren. Zo kan het zo zijn dat de werking door een foutje niet optimaal is. 

Om die reden kiezen de meeste mensen ervoor om de installatie van de waterontharder uit te besteden aan een professionele installateur. Ervaren monteurs kunnen je bovendien advies geven over het type waterontharder dat je koopt.

Wat kost een waterontharder laten plaatsen

Het laten plaatsen van een waterontharder kost gemiddeld tussen € 1.200 en € 2.400 inclusief btw. Deze kosten zijn gebaseerd op een gemiddelde waterontharder en bij een gemiddeld waterverbruik. 

Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken kun je fors op de kosten besparen. Laat de offerte specificeren om te zien op welke kostenposten je precies bespaart. 

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes