Waterontharder in meterkast plaatsen | Wat zijn de voorwaarden?

Een waterontharder is een erg handig apparaat, maar moet wel ergens worden geplaatst. Wat de beste plek is om de ontharder te plaatsen is afhankelijk van een aantal factoren, maar een meterkast kan hier een goede optie voor zijn die verschillende voordelen geeft.

waterontharder in meterkast

Kan een waterontharder in een meterkast geplaatst worden of is het verboden?

Het plaatsen van een waterontharder in een meterkast is mogelijk en niet verboden, als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan om veiligheid en functionaliteit te garanderen.

Belangrijk is dat er genoeg ruimte beschikbaar is in de meterkast om de waterontharder correct te installeren zonder de toegang tot de meter of andere essentiële installaties te belemmeren. Daarnaast moet er voldoende ventilatie zijn om vochtproblemen te voorkomen, aangezien waterontharders water gebruiken en afvoeren, dit water moet natuurlijk niet gaan lekken.

Bereikbaarheid en professionele installatie

Het is ook erg belangrijk dat de waterontharder gemakkelijk bereikbaar blijft voor onderhoud en service. Installateurs moeten rekening houden met de geldende veiligheidsvoorschriften en installatie-eisen om een veilige werking te garanderen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de meterkast aan te passen of uit te breiden om aan deze voorwaarden te voldoen.

Het is aan te raden om voor het installatie advies in te winnen bij professionele monteurs om zeker te zijn dat de plaatsing voldoet aan alle voorschriften en de werking van het apparaat niet beïnvloedt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onderaan dit artikel vind je de links naar offertes!

Is dat gevaarlijk?

Een ontharder plaatsen in de meterkast brengt geen directe gevaren met zich mee, zolang de installatie correct wordt uitgevoerd en voldoet aan alle veiligheidsnormen en voorschriften.

Zoals hierboven al beschreven is, zijn er wel een aantal aandachtspunten belangrijk om ervoor te zorgen dat de plaatsing van de ontharder zo veilig mogelijk is en op de juiste manier gebeurd. Hierbij is van belang dat er voldoende ruimte is en de toegankelijkheid van de meterkast geen probleem wordt. Het is de verantwoordelijkheid van de bewoner om bij de meterkast te kunnen in geval van nood of noodzakelijke onderhoudsbeurten.

Een goede ventilatie is ook extra belangrijk bij een plaatsing in de meterkast. Omdat er toch een risico is op condensatie en vochtproblemen, wil je dit zo veel mogelijk voorkomen. De meterkast is belangrijk voor de stroomvoorziening van je woning en vocht kan hier grote problemen veroorzaken. Deskundige adviseurs en waterontharder installateurs kunnen je helpen met het risico hierop zo klein mogelijk te maken of zelfs helemaal weg te nemen.

Hoe wordt een waterontharder in een meterkast geïnstalleerd?

Het installeren van een waterontharder in een meterkast vereist specifieke voorzorgsmaatregelen en technische kennis. Het is essentieel om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de nabijheid van de hoofdwaterleiding, en de elektrische aansluitingen.

Een professionele installateur kan zorgen voor een correcte plaatsing en aansluiting, waarbij veiligheidsnormen en de optimale werking van het systeem worden gewaarborgd. Om de beste monteur en de beste prijs te krijgen, is het vergelijken van meerdere offertes slim.

Voorwaarden voor de installatie en afvoer

Bij de installatie van een waterontharder in een meterkast zijn er enkele cruciale voorwaarden. Allereerst moet er voldoende ruimte zijn om het apparaat te huisvesten zonder toegang tot of werking van de meterkast te belemmeren. Compacte waterontharders zijn hier vaak beter voor, omdat deze ontharders zelfs in een kleine meterkast zullen passen. 

De waterontharder moet ook gemakkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud. Daarnaast moeten de leidingen gemakkelijk aangepast kunnen worden om de waterontharder te integreren. Het is ook van belang dat er een stroomvoorziening beschikbaar is voor elektronische waterontharders. Je ziet dar hierdoor de inrichting van de meterkast erg belangrijk kan zijn voor een goede plaatsing.

Welke kleine en compacte waterontharder past in een meterkast?

De keuze van een waterontharder die past in een meterkast hangt natuurlijk af van de afmetingen van zowel de kast als de ontharder zelf. Compacte modellen zijn vaak een geschikte oplossing voor beperkte ruimtes vanwege de minimale afmetingen van de waterontharder.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en deze te vergelijken op basis van grootte, capaciteit en installatievereisten. Dit helpt bij het vinden van een waterontharder die zowel aan je behoeften voldoet als fysiek in de meterkast past, met behoud van efficiëntie en functionaliteit.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
waterontharder aan muur van meterkast

Beste voordelen van een waterontharder in de meterkast

 • Ruimtebesparing: Het installeren van een waterontharder in de meterkast maakt optimaal gebruik van bestaande ruimte zonder inbreuk te maken op leefruimtes of opslaggebieden in huis.
 • Centrale locatie: De meterkast, vaak dicht bij de hoofdwaterleiding, zorgt voor een efficiënte installatie en werking van de waterontharder, waardoor het hele huis profiteert van zacht water.
 • Esthetiek: Door de waterontharder in de meterkast te plaatsen, blijft het apparaat uit het zicht, wat bijdraagt aan een schoon en geordend huis zonder zichtbare apparatuur.
 • Gemakkelijk onderhoud: De toegankelijkheid van de meterkast vergemakkelijkt routinecontroles en onderhoud aan de waterontharder zonder dat er meubels verplaatst hoeven te worden.
 • Bescherming: De meterkast biedt een veilige omgeving die het apparaat beschermt tegen externe beschadigingen en vermindert het risico op waterlekkage in woonruimtes.
 • Geluidsreductie: Eventueel geluid geproduceerd door de waterontharder wordt beperkt door de gesloten ruimte van de meterkast, waardoor huishoudens minimale overlast ervaren.
 • Optimale prestatie: De nabijheid van de hoofdwaterleiding zorgt voor een ongehinderde waterstroom door de waterontharder, wat resulteert in effectieve waterontharding en efficiënt gebruik van regeneratiezout.

Waar rekening mee houden met kopen en plaatsen?

Bij het plaatsen van een waterontharder in de meterkast zijn er enkele belangrijke aandachtspunten en mogelijke nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Ruimtebeperking: Meterkasten hebben beperkte ruimte. Zorg ervoor dat er genoeg plek is voor zowel de waterontharder als andere noodzakelijke installaties.
 • Toegankelijkheid: De waterontharder moet toegankelijk blijven voor onderhoud en service. Plaatsing in een krappe meterkast kan dit bemoeilijken.
 • Vochtigheid: Meterkasten kunnen soms vochtig zijn, wat niet ideaal is voor elektrische apparatuur. Zorg voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.
 • Geluid: Hoewel de waterontharder in een afgesloten ruimte minder hoorbaar is, kan het geluid in sommige stille huishoudens toch als storend worden ervaren.
 • Installatiekosten: De installatie in een meterkast kan complexer zijn, wat mogelijk leidt tot hogere installatiekosten door de noodzaak van aanpassingen aan de ruimte.
 • Veiligheid: Zorg voor voldoende afstand tussen de waterontharder en elektrische componenten in de meterkast om elektrische veiligheid te waarborgen.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes