Hoe werkt een waterontharder? | Opties en kenmerken

Een waterontharder is een apparaat dat kalk uit je water haalt, waardoor je zachter water krijgt voor in huis.

Hoe werkt een waterontharder

Hoe werkt een waterverzachter met zout?

Een waterontharder kan een goede optie zijn voor in huis, maar wat doet een waterontharder zelf nou eigenlijk en hoe werkt een waterontharder met zout? Een waterverzachter met zout werkt met een soort cilinder. In deze cilinder komt het water als hard water binnen, daarna stroomt het door de cilinder. Het harde water wordt door hars omgewisseld voor zacht water. Dit komt doordat kalk en magnesium uit het water worden gehaald, maar hier komt natrium voor terug. Vervolgens komt het water eruit als zacht water waarna het gebruikt kan worden in huis.

Water ontkalken via ionenuitwisseling

Water ontkalken via een ionenwisselaar is een manier van kalk verwijderen door middel van harskorrels in de waterontharders. Deze harskorrels hebben natrium in zich, deze wordt omgewisseld voor calcium en magnesium uit het harde water. Calcium en magnesium blijft aan de hars zitten en het natrium wordt vervolgens weer meegenomen met het harde water. Dit zorgt voor water zonder kalk, ook wel bekend als zacht water.

Regeneratie met pekelwater

Helaas heeft hars in een waterontharder geen oneindige hoeveelheid natrium in zich en ook wordt de waterontharder vies door al het calcium en magnesium wat achterblijft. De oplossing hiervoor is het schoonspoelen van de harskorrels. Hierbij wordt het calcium en magnesium weggespoeld en omgezet voor weer een nieuwe lading natrium, waardoor het proces weer van voor af aan kan beginnen. Het kalk en magnesium water dat overblijft, wordt vervolgens weggespoeld via de reguliere afvoer.

Hoe werkt een waterontharder

Waar blijft de kalk bij een waterontharder?

De kalk die uit het water wordt verwijderd tijdens het onthardingsproces wordt samen met het opgeloste zout water afgevoerd via de riolering. Dit betekent dat de kalk niet langer aanwezig is in het zachte water dat je in huis gebruikt na het proces. Door de kalk samen met het zout water af te voeren, blijft je water vrij van kalkaanslag.

Tijdgestuurd, volumegestuurd of combinatie?

Bij waterontharders zijn er verschillende methoden om de regeneratie aan te sturen, bijvoorbeeld tijdgestuurd, volumegestuurd of een combinatie daarvan. De tijdgestuurde methode werkt op vaste tijdstippen, hierbij wordt niet gekeken naar het waterverbruik. Volumegestuurde systemen werken op basis van de hoeveelheid water die is gerbruikt.

Combinatie

Een combinatie van beide methoden wordt soms wanneer je van beiden de voordelen wilt. Tijdgestuurde systemen zijn over het algemeen eenvoudiger en goedkoper, terwijl volumegestuurde systemen efficiënter zijn, omdat ze zich aanpassen aan het waterverbruik.

Hoe snel werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt over het algemeen vrijwel meteen nadat hij is geïnstalleerd. Zodra de waterontharder goed geïnstalleerd is, begint hij de kalk in het water te verminderen, wat zorgt voor zachter water wat je meteen in het huishouden kunt gebruiken. Hierdoor heb je direct al minder last van de nadelen, zoals kalkaanslag op apparaten of in de douche.

Kalk is al aanwezig

Wanneer er al kalk aanwezig is in de leidingen van je huis, dan kan het tot wel enkele weken duren voordat deze kalk volledig weg is. Hoe snel een waterontharder precies werkt, hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Hoe werkt een waterontharder
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Alternatieve waterverzachters: welke principes hanteren zij?

Naast waterontharders met ionenuitwisseling zijn er ook andere manieren, waaronder omgekeerde osmose, CO2 en een magnetische waterontharder. Laten we eens kijken naar de alternatieven.

1. Waterontharding via omgekeerde osmose

Waterontharding via omgekeerde osmose is een manier die gebruik maakt van een membraan dat verschillende stoffen tegenhoudt, waaronder calcium en magnesium.

  • Bij dit proces stroomt water door het membraan, waarbij opgeloste, schadelijke delen worden tegengehouden.
  • Hierdoor krijg je water zonder slechte stoffen, zoals kalk.
  • Dit gezuiverde water wordt vervolgens opgevangen, waarna het gebruikt kan worden in het huishouden.
  • Alle slechte delen, zoals de kalk, worden vervolgens afgevoerd.

Dit proces is een van de meest effectieve manieren, maar het gebruikt ook erg veel water waardoor het alsnog niet voor iedereen de beste oplossing is. Ook kan de aanschaf en het installeren van deze installatie kan behoorlijke kosten met zich meenemen. Toch kan dit een goede keus zijn, omdat het niet alleen kalk uit het water haalt, maar ook andere schadelijke stoffen.

2. Waterontharding door CO2

Een tweede alternatief is waterontharding door CO2-injectie, hierbij wordt gebruik gemaakt van koolstofdioxide.

  • Bij deze methode wordt er gas opgelost in water, op deze manier ontstaat er koolzuur.
  • Dit koolzuur reageert vervolgens met het calcium en magnesium in het water, waarbij calcium en magnesium samengevoegd worden tot grotere delen vormen.
  • Doordat dit groter wordt, zijn ze makkelijker uit het water te filteren. Deze methode wordt over het algemeen vooral gebruikt bij waterzuiveringsinstallaties, maar het is ook mogelijk om dit thuis toe te passen.

Duurdere optie

Dit alternatief is een goede manier om water te ontharden, maar het kan ook duurder zijn dan andere systemen vanwege de kosten voor CO2 apparatuur en het gebruiken van koolstofdioxide. Toch kan dit een goed alternatief zijn wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijke optie voor waterontharding.

3. Magnetische waterontharder?

Een laatste optie is die van magnetische waterontharders. Deze apparaten worden geplaatst op waterleidingen en gebruiken magneten om het water te behandelen, terwijl het normaal door de leidingen stroomt. Dit werkt doordat beweerd wordt dat magnetische velden de vorming van kalkaanslag zouden verminderen. Helaas is er nog maar weinig bewijs voor dat deze methode goed zou werken. Wel zijn er verschillende onderzoeken naar gedaan, maar er is nog geen duidelijk beeld van hoe effectief deze methode is.

Is het een goedkope optie?

Het lijkt misschien een goede optie om aan te schaffen vanwege de lagere kosten ten opzichte van de andere alternatieven, maar door de onduidelijkheid over de werking waterontharder kan het beter zijn om je eerst te verdiepen in een van de andere opties.

Hoe werkt een waterontharder

Werking naargelang het type waterontharder

Er zijn twee soorten waterontharders naargelang de aansturing, namelijk mechanisch of elektronisch. Laten we deze twee types eens met elkaar vergelijken.

1. Mechanische waterontharder

Bij een mechanische waterontharder wordt het regeneratieproces handmatig of mechanisch bediend, zonder gebruik te maken van elektronica. Water ontharden gaat dan op de volgende manier:

  • Het water komt eerst binnen als hard water.
  • Wanneer dit water binnen is, wordt door de harskorrels kalk en magnesium uit het water gehaald en omgeruild voor natrium.
  • Na verloop van tijd hebben de harskorrels geen natrium meer, waardoor ze als het ware gereset moeten worden. Dit wordt gedaan door het doorspoelen van de korrels waardoor kalk en magnesium wegspoelt en waardoor hars weer voorzien wordt van nieuw natrium.

Handmatig of juist elektrisch

Dit proces kan handmatig worden gedaan, maar het kan ook automatisch gedaan worden door een systeem dat reageert op de stroming van water in de leidingen. Mechanische waterontharders zijn over het algemeen eenvoudiger en goedkoper dan elektronische modellen, maar ze vragen om meer onderhoud. Een van de redenen dat elektronische modellen duurder zijn komt door het stroomverbruik van de waterontharder.

2. Elektrische waterontkalker

Een elektrische waterontkalker zorgt er automatisch voor dat de waterontkalker schoongemaakt wordt, dit staat ook wel bekend als het regeneratieproces van de waterontharder. Maar hoe werkt een ontkalker? De waterontkalker werking is gelukkig niet zo ingewikkeld, het waterontharder principe gaat als volgt. Zodra het water de waterontkalker binnenkomt, worden kalk en magnesium door de hars omgewisseld voor natrium. Dit werkt dus hetzelfde als bij een mechanische waterontharder.

Wat is het verschil?

Het verschil zit hem in het gebruik van sensoren die controleren wanneer er een schoonmaak nodig is. Deze sensoren meten verschillende onderdelen, waaronder de waterhardheid, het waterverbruik en de doorstroomsnelheid. Vervolgens wordt de regeneratietijd en intensiteit hierop aangepast. Het voordeel hiervan is dat er efficiënter omgegaan kan worden met zowel het water als het zout (zodat je weet hoe vaak je het zout voor de waterontharder moet bijvullen, en wat de kosten zijn voor zout voor de waterontharder). Deze systemen zijn de duurdere optie, maar daar staat tegenover dat je een geautomatiseerd systeem hebt dat nauwkeuriger te werk gaat.

Wat is de beste optie om te kopen?

De belangrijkste vraag is misschien wel wat nu de beste optie is. Zoals hierboven beschreven zijn er vele opties beschikbaar. Elke optie heeft zijn eigen kenmerken en kosten. Wat de beste optie is, hangt onder andere af van je eigen wensen en je budget, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de elektrische waterontkalker, Waterontharding via omgekeerde osmose en waterontharder via ionenuitwisseling goede keuzes zijn. Schakel een professional in en vraag meerdere offertes aan wanneer je de beste deal wil vinden voor jouw situatie.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes