De hars in een waterontharder

De hars is een belangrijk onderdeel van een waterontharder en speelt een grote rol bij het verzachten van het water. Er zijn verschillende factoren die meespelen, waaronder de werking en levensduur.

De hars in een waterontharder

Wat is de hars en hoe werkt het?

De hars in een waterontharder is een belangrijk onderdeel dat zorgt voor het verzachten van water. Het bestaat uit kleine harskorrels, vaak van polystyreen of een vergelijkbaar materiaal. Maar hoe werkt een waterontharder zelf? De waterontharder zet kalk om in natrium. Wanneer hard water door de ontharder stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen in het water omgewisseld voor natriumionen op de harskorrels (dit noemen we ionenwisseling), waardoor het water zachter wordt.

Wat is hars precies?

Wat is hars zelf nou eigenlijk? Hars zijn kleine bolletjes die kalkdeeltjes aantrekken, wat erg handig is voor hard water. Daarnaast is het belangrijk dat alle bolletjes hars even groot zijn. Er zijn verschillende niveaus in kwaliteit beschikbaar, maar elk erkend chemiebedrijf zal hoogwaardige hars leveren. Wordt er toch kwalitatief slechter hars gebruikt? Dan zou dit kunnen breken, waardoor de hars zich ophoopt en hierdoor kan het water niet meer goed doorstromen en verminderd de druk. Dit wil je dus voorkomen.

De hars in een waterontharder

Hoelang gaat de hars in een waterontharder mee?

De levensduur van ontharder hars varieert, maar gemiddeld gaat het zo’n 10 tot 15 jaar mee. Deze levensduur kan worden verlengd door de hars regelmatig te reinigen. Door het gebruik van een harsreiniger kunnen eventuele ophopingen van mineralen en andere verontreinigingen worden weggehaald, waardoor de efficiëntie van de ontharder optimaal blijft.

Tips voor langere levensduur

  • Regelmatige reiniging: Door de hars minstens één keer per jaar schoon te maken, kan ophoping van mineralen en verontreinigingen worden voorkomen.
  • Gebruik van harscleaner: Het gebruik van een harscleaner kan helpen bij het effectief verwijderen van ongewenste resten en het behouden van de efficiëntie van de ontharder.
  • Correct gebruik van de waterontharder: Overmatig gebruik kan leiden tot snellere slijtage van de hars. Het is belangrijk om de waterontharder te gebruiken op basis van de waterhardheid en het waterverbruik van het huishouden zodat het stroomverbruik niet onnodig groot wordt.
  • Regelmatige controle: Laat de waterontharder regelmatig controleren door een professional om ervoor te zorgen dat deze naar behoren werkt en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Hars reinigen met harsreiniger

Het reinigen van de hars in een waterontharder met een harsreiniger is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. Door de instructies van de fabrikant te volgen, kun je de hars effectief reinigen en de levensduur van de waterontharder met hars verlengen.

Hoe vaak harscleaner gebruiken?

De frequentie van het gebruik van harscleaner hangt af van verschillende factoren, waaronder de waterhardheid in de regio waar je woont en het gebruik van de waterontharder. Over het algemeen wordt aanbevolen om de hars om de 6 tot 12 maanden te reinigen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te gebruiken en niet te vaak harscleaner te gebruiken om beschadiging van de hars te voorkomen.

De hars in een waterontharder

De hars vervangen

Het is tijd om de hars in de waterontharder te vervangen wanneer deze het zogenoemde verzadigingspunt heeft bereikt. Tekenen van verzadiging kunnen zijn verminderde waterverzachting, verhoogde waterhardheid en een vermindering van de waterdruk. Het vervangen van de hars is een lastig proces dat om deze reden het beste wordt gedaan door een specialist. Dit minimaliseert het risico op schade aan de waterontharder en behoudt de garantie.

Stappenplan

  • Leeg de ontharder: Schakel de waterontharder uit en sluit de watertoevoer af. Laat het water uit het systeem lopen en zorg ervoor dat de druk volledig is afgenomen voordat je begint met reinigen.
  • Voorbereiding van de harsreiniger: Bereid de harsreiniger voor volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan onder meer het verdunnen van de reiniger met water omvatten, afhankelijk van het specifieke product.
  • Toevoegen van de reiniger: Giet de voorbereide harsreiniger in de harskolom van de waterontharder. Zorg ervoor dat de reiniger gelijkmatig wordt verdeeld over alle harskorrels.
  • Inwerktijd: Laat de harsreiniger gedurende de aanbevolen inwerktijd in de harskolom staan. Dit kan variëren afhankelijk van het product, dus raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de juiste duur.
  • Spoelen: Spoel de harskolom grondig door met schoon water om eventuele resten van de reiniger te verwijderen. Zorg ervoor dat alle reiniger volledig uit de ontharder is gespoeld voordat je het systeem opnieuw in bedrijf stelt.
  • Herstart de waterontharder: Nadat het spoelproces is voltooid en er geen reiniger meer in het systeem aanwezig is, kun je de waterontharder opnieuw opstarten en de watertoevoer herstellen.

Is een waterontharder met hars de beste optie?

Een vraag die hierna volgt is of dit de beste optie is. Het antwoord daarop varieert echter per situatie. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken, werking en prijs. De meeste alternatieven zullen zonder zout ontharden en dus ook geen hars nodig hebben. Een waterontharder met hars zal in de meeste gevallen een goede optie zijn, maar vergelijk deze optie met alternatieven en schakel eventueel een professional in om de beste keus te maken voor jouw specifieke situatie.

Het-verbruik-van-een-waterontharder-2-scaled.jpg

En de prijs?

Hars waterontharder vervangen, wanneer doe je dat eigenlijk? Het is tijd om de hars in de waterontharder te vervangen wanneer deze het zogenoemde verzadigingspunt heeft bereikt. Tekenen van verzadiging kunnen zijn verminderde waterverzachting, verhoogde waterhardheid en een vermindering van de waterdruk. Het vervangen van de hars is een lastig proces dat om deze reden het beste wordt gedaan door een specialist. Dit minimaliseert het risico op schade aan de waterontharder en behoudt de garantie.

Waaruit zijn de kosten opgebouwd?

De waterontharder hars prijs komt neer op ongeveer € 10 per liter. Als we kijken naar de prijs van het zout, dan komen we hierbij al snel uit op ongeveer € 90 tot € 150 per zak. Let er hierbij op dat de kosten van het weghalen er nog bijkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn waterontharder schoon?

+
Je waterontharder schoonmaken is een complexe klus, dit kun je daarom beter niet zelf doen. Schakel een professional in om zeker te zijn van een juiste reiniging. De algemene stappen zijn als volgt:

– Zoutkorrels worden weggehaald
– De installatie wordt met water doorgespoeld
– De installatie wordt schoongemaakt met schoonmaakmiddelen

Hoeveel hars nodig voor water waterontharder?

+
Er is minimaal 7 liter hars nodig voor een waterontharder. Dit voorbeeld gaat om een waterontharder van minimaal 20 kilogram. Heb je een ander formaat waterontharder, dan kan de hoeveelheid hars variëren. Het is daarom altijd belangrijk om dit te controleren voor jouw specifieke situatie.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes