Waterontharder zonder zout | Wat zijn de prijzen en verschillen?

Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar, één van deze opties is een waterontharder zonder zout. Maar wat zijn de kosten hiervoor en wat zijn de verschillen met andere opties?

Waterontharder zonder zout

Waterverzachter zonder zout: prijs

Een waterontharder zonder zout is een flink stuk goedkoper dan een waterontharder met zout, de kosten beginnen namelijk al bij € 50. Let er hierbij wel op dat de kosten flink kunnen oplopen afhankelijk van het type dat gekozen wordt. De prijs ligt daarom tussen de € 50 en € 1.800 (inclusief btw). Laten we eens kijken naar de verschillende opties en de bijbehorende prijzen voor de ontharders.

Soort waterverzachter zonder zoutPrijscategorie (inc. btw)
Waterontharder met CO2 injectie€ 1.500 – 1.800
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 – 200
Magnetische en elektromagnetische waterontharder€ 50 – 150
Waterontharder met zinkanode€ 700 – 900

Let erop dat het niet enkel gaat om de aanschafkosten, maar houd ook rekening met de kosten voor het onderhoud en met de eigenschappen van het systeem dat je kiest. De goedkoopste optie is daarom niet per definitie ook de goedkoopste keuze als je alles bij elkaar optelt.

Hoe werkt een waterontharder zonder zout?

Er zijn verschillende opties voor waterontharders zonder zout, elk met een eigen werking. De eerste optie is een waterontkalker met CO2 injectie. Bij deze optie wordt aangebracht tussen twee leidingonderdelen waar een CO2 fles aan gekoppeld. Hiervandaan wordt er een klein beetje CO2 toegevoegd aan het water wanneer dit erlangs stroomt. Door deze reactie wordt kalk in het water opgelost.

Waterontharder met polyfosfaten

Een tweede optie is waterontharder met polyfosfaten, dit is een manier waarbij water langs een systeem komt dat zouten laat mengen met kalk en magnesium in het water. Dit zorgt ervoor dat de mineralen zich niet kunnen vasthouden aan de leidingen. 

Magnetische waterontharder

Verder is er ook nog een magnetische en elektromagnetische waterontharder, deze optie van zoutloze waterontharders richt zich op een manier waarbij twee magnetische eenheden rond de hoofdleiding worden geplaatst in combinatie met een elektriciteitsdraad die verbonden is met de leidingen. Dit systeem zorgt ervoor dat het kalk in het water negatief geladen wordt. Helaas werkt dit enkel bij stromend water. Het voordeel is echter dat kalk zich niet kan hechten aan de leidingen.

Ontharder zonder stroom met zinkanode

Een laatste optie is een ontharder zonder stroom met actieve zinkanode. Dit systeem wordt gemonteerd in de leiding zelf en zorgt voor een chemische reactie door de combinatie van zinkanode en de metalen behuizing. Dit zorgt ervoor dat het kalk zich gaat hechten aan het zinkion en dus niet aan de leidingen.

Beste soorten waterontharders zonder zout

Naast waterontharders met zout zijn er ook verschillende opties beschikbaar voor waterontharders zonder zout. Laten we eens dieper ingaan op de opties voor zoutloze waterontharders, de werking van een waterontharder en de voordelen van deze andere technieken.

1. Waterontharder met zinkenanode

Een waterontharder met zinkenanode is een manier waarbij er een tussenstuk op de leidingen wordt geplaatst. Bovendien zijn hier ook kleine opties voor beschikbaar die direct gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld de douche. Het tussenstuk bestaat uit een metalen omhulsel en zinkanodes, deze combinatie zorgt voor een elektrochemische reactie waardoor de opgewekte stroom ervoor kan zorgen dat mineralen oplossen, waardoor ze niet aan de leidingen kunnen blijven zitten.

Het voordeel van dit systeem is dat er geen onderhoud nodig is en ook kan het eenvoudig geplaatst worden. De kwaliteit van het water blijft hierbij gelijk aan hoe het al was, evenals de samenstelling. De kosten voor dit systeem liggen tussen de € 700 en € 900, dit is inclusief btw en plaatsing.

2. CO2 waterontharder

Een tweede optie is de CO2 waterontharder. Dit is een optie waarbij de installatie tussen twee leidingen geplaatst wordt. Dit systeem werkt met een CO2 fles waarbij het toevoegen van gas aan het water voor een chemische reactie zorgt die ervoor zorgt dat kalk niet aan de leidingen kan gaan zitten. Het nadeel van dit systeem is dat er vergeleken met andere systemen relatief veel onderhoud nodig is. Ook moet het systeem worden geïnstalleerd door een professional. Daarnaast zijn waterontharders met CO2-injectie een van de duurste opties met een prijs tussen de € 1.500 en € 1.800. Hierbij komen ook nog de kosten voor de CO2 fles, dit is ongeveer € 100 per jaar.

3. Magnetische waterontharder

Een derde optie is een magnetische waterontharder. Hierbij worden er magneten op de leidingen geplaatst. Kalkdeeltjes krijgen hierdoor een negatieve lading waardoor het (stromende) water geen kalk meer af kan zetten tegen de leidingen. Het voordeel hiervan is dat er geen onderhoud nodig is en ook is dit een compacte, goedkope optie. De prijzen hiervan beginnen al bij € 30 en lopen op tot € 150. Dit is inclusief btw en plaatsing. Het nadeel van dit systeem is echter dat het enkel werkt bij stromend water en er is ook nog geen wetenschappelijk bewijs voor de werking. 

4. Polyfosfaten waterontharder

Een volgende optie is een polyfosfaten waterontharder. Dit is een type die werkt tussen twee leidingen waarbij het water door een polyfosfaatpatroon stroomt waarbij de kristallen hiervan gemengd worden met magnesium en kalk in het water. Hierdoor voorkom je dat kalk zich vast gaat houden aan de leidingen. Het onderhoud hiervan is redelijk simpel, enkel het patroon moet om de twee jaar vervangen worden. Gelukkig zijn de stoffen die gebruikt worden van zo’n lage hoeveelheid dat ze niet schadelijk zullen zijn voor de gezondheid, het water is dan ook nog normaal te drinken. De prijs die hierbij hoort varieert tussen de € 100 en € 200.

5. Keramische waterontharder

Een laatste optie is de keramische waterontharder. Dit is een systeem met een cartridge met keramische parels die kalk in het water omzetten in kleine kristallen, waardoor ze zich niet hechten aan de leidingen, maar wegstromen naar de riolering. Het voordeel hiervan is dat alle goede stoffen die in het water zitten, nog behouden blijven. Ook heb je bij dit systeem geen gebruik van zout en elektriciteit. De prijs hiervoor varieert tussen de € 500 en € 700 inclusief btw.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
waterontharder zonder zout van dichtbij

Welk type werkt echt, met of zonder zout?

Er zitten behoorlijk wat verschillen in een waterontharder met en zonder zout, maar welke soort waterontharder is nou beter? Waterontharders met zout werken middels ionenuitwisseling waardoor hard water zacht water wordt. Zoutloze waterontharders werken daarentegen niet met het verwijderen van kalk, maar met een manier waarbij water hard blijft en waar de kalk zich alsnog niet gaat binden.

Wat is de functie van het zout?

Zout heeft als functie om het proces te ondersteunen, dit werkt als volgt. Waterontharders die gebruikmaken van zout werken met ionenwisseling, dit is een technologie waarbij harskorrels zitten in één installatie. De harskorrels van de waterontharder bezitten natrium die ze wisselen met kalk en magnesium in het harde water.

Op een gegeven moment bezit deze hars geen natrium meer en hier komt het zout te pas. De hars wordt als het ware gereset door het zout, omdat het natrium uit het zout wordt omgewisseld met de opgevangen kalk en magnesium. Daarnaast wordt de installatie schoongespoeld met water dat zout bezit, zout is dus een belangrijk onderdeel voor waterontharders die werken met zout.

Meerdere offertes

Verschillende testen hebben aangetoond dat zoutloze opties niet per definitie slechter zijn dan andere waterontharders op de markt die wel met zout werken. Ook worden ze steeds verbeterd en worden ze goedkoper. Desondanks blijven waterontharders met zout effectiever en goedkoper. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen, zowel voor opties met als zonder zout zodat je alle opties voor jouw situatie kan vergelijken.

Voordelen in vergelijking waterontharder met zout

  • Waterontharders zonder zout zijn milieuvriendelijker, omdat ze geen zout gebruiken bij het ontharden van water.
  • Zoutloze waterontharders zijn vaak eenvoudiger in onderhoud omdat er geen zoutreservoirs hoeven te worden bijgevuld of schoongemaakt
  • Waterontharders zonder zout behouden belangrijke stoffen in het water, waaronder calcium en magnesium, deze mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid.
  • Waterontharders zonder zout zijn vaak compacter en makkelijker te installeren dan waterontharders met zout.

Waterontharder zonder zout ervaringen: Is het effectief?

Waterontharders zonder zout hebben tot op de dag van vandaag verschillende resultaten laten zien, zowel positief als negatief. Het kan zorgen voor zacht water en minder tot geen kalkaanslag op apparaten en leidingen. Een tweede positieve punt hiervan is dat dit een milieuvriendelijke optie is en dat er geen zout nodig is.

Water samenstelling verandert niet

Ook zijn er negatieve ervaringen mee. Een voorbeeld hiervan is dat er geen groot verschil zit in het water of in de kalkaanslag, ook al is er een waterontharder zonder zout geplaatst. Deze verschillen kunnen komen door de waterhardheid, de hoeveelheid watergebruik en de specifieke kenmerken van jouw woning. Het is daarom verstandig om meerdere offertes te vergelijken om zo de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een keramische waterontharder?

+
Een keramische waterontharder gebruikt keramische parels om kalk in het water kleiner te maken. Op deze manier blijft de kalk niet aan de leidingen zitten, maar gaat de kalk met het water mee.

Wat is beter waterontharder met of zonder zout?

+
In de meeste gevallen is een waterontharder met zout de beste optie, maar vraag altijd offertes aan om de beste optie voor jouw situatie te vinden.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes