Polyfosfaat waterontharder: Prijs, voordelen en nadelen

Een polyfosfaat waterontharder is een goedkoper alternatief op duurdere waterontharders met een zoutvat. Toch heeft een polyfosfaat ontharder ook enkele aandachtspunten. We zetten de kosten en het aantal voordelen en nadelen voor je op een rijtje!

polyfosfaat waterontharder

Polyfosfaat waterontharder

Wat is een polyfosfaat waterontharder precies en hoe werkt deze? Het is een compacte ontharder die je tussen twee leidingen plaatst. Hierdoor stroomt het leidingwater door een patroon met polyfosfaatzouten, wat ervoor zorgt dat de magnesium en calcium uit harde water zich mengen met deze zouten. Dit heeft als gevolg dat er geen kalkdeeltjes kunnen ontstaan en dus ook geen kalkafzetting in je leiding.

Kosten waterontharder met polyfosfaten

Een van de grootste voordelen van een waterontharder met polyfosfaten is dat het een stuk goedkoper is dan veel andere soorten waterontharders. Een polyfosfaat waterontharder is al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 90.

Gemiddeld genomen betaal je ongeveer een bedrag tussen de € 100 en € 200 voor polyfosfaat ontharders.

Meerdere ontharders nodig

Een polyfosfaat waterontharder heeft een kleinere capaciteit dan een reguliere waterontharder. Dat wil zeggen dat één waterontharder met polyfosfaten vaak niet het water in een hele woning kan verzachten.

Een voordeel van de lage prijs van dit type ontharder is dat je zelfs met meerdere polyfosfaat ontharders goedkoper uit bent dan wanneer je een waterontharder met zout koopt.

Onderhoud en andere kosten

De polyfosfaat ontharder is een stuk goedkoper in onderhoud dan andere waterontharders. Dat komt doordat het systeem geen jaarlijkse controle nodig heeft.

De enige kosten die je regelmatig maakt zijn voor het vervangen van de polyfosfaatzouten. Je betaalt ongeveer € 20 tot € 60 per jaar voor de navullingen.

Voordelen van een waterontharder met polyfosfaten

  • Veel goedkoper dan een reguliere waterontharder
  • Makkelijk en vlug te plaatsen
  • Nauwelijks waterontharder onderhoud nodig
  • Heeft geen stroom nodig
  • Haast geen ruimteverlies

Wat voor zout gebruik je in deze waterontharder?

Een polyfosfaat ontharder maakt gebruik van polyfosfaatzout. Dit zout moet je ongeveer een keer per zes maanden aanvullen. Vaak gebruik je daar een capsule of een filter voor.

Een van de voordelen van een waterontharder met polyfosfaten is dat deze capsules eenvoudig te gebruiken zijn. Je hoeft alleen af en toe het reservoir bij te vullen!

polyfosfaat waterontharder
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Nadelen van een waterontharder met polyfosfaten

  • Een polyfosfaat ontharder maakt je water niet zachter, het voorkomt enkel aanslag in de leidingen
  • Het systeem werkt minder effectief dan een gewone waterontharder
  • Doordat mineralen zoals calcium en magnesium niet volledig gefilterd worden, wordt kalkaanslag op je huishoudelijke apparaten niet voorkomen
  • De capaciteit van een polyfosfaatontharder is relatief klein

Geen optimale werking

Een minpunt van een waterontharder met polyfosfaten is dat het geen effectieve methode is kalkaanslag volledig te voorkomen. De werking is te vergelijken met een magnetische ontharder die je om je leidingen klemt.

Veel mensen kiezen er om die reden voor om enkel voor dit soort ontharder te kiezen als het water in de woning niet erg hard is.

Polyfosfaten of zout, welke ontharder kiezen?

Welke soort waterontharder je kiest, is afhankelijk van je eigen wensen. Elke soort heeft zijn eigen voordelen, nadelen en kosten. We zetten de verschillen tussen de ontharders voor je op een rij!

Optie 1: Water ontharden met polyfosfaten

Je water ontharden met een polyfosfaat ontharder is een goed idee als je harde water slechts een mild probleem vormt. Het belangrijkste nadeel van dit type waterontharder is dat je er geen kalkaanslag mee kunt voorkomen, je kunt de hoeveelheid kalkaanslag slechts verminderen. Het risico op kalkaanslag blijft bestaan.

Daar staat wel tegenover dat een polyfosfaat ontharder een relatief goedkope oplossing is waarmee je de conditie van je waterleidingen en je apparaten redelijk op peil kunt houden. Bovendien heeft het systeem haast geen onderhoud nodig.

Optie 2: Ontkalker met zout

Het laten plaatsen van een waterontharder met zout is een effectieve methode om leidingwater met een hoge hardheid te verzachten. Deze ontharder heeft een ionenwisselaar en kan de kalk uit het water filteren en afvoeren.

Een nadeel van deze installatie is dat het een stuk duurder is dan een polyfosfaat ontharder. Bovendien moet de ontharder door een professionele installateur geplaatst worden. Daarna kun je wel profiteren van de optimale werking.

Is silicopolyfosfaat schadelijk om te drinken?

Het drinken van water dat door een polyfosfaat ontharder wordt geleid is niet schadelijk voor de gezondheid. Dat zit zo: de kalk in het water wordt niet verwijderd, het polyfosfaat zorgt er echter voor dat het kalk zich niet aan oppervlakken hecht.

Dat komt doordat het polyfosfaat zich als een soort beschermlaag om de kalk vormt. Deze laag lost volledig op als je het water drinkt.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes