Keramische waterontharder | De zoutloze ontharder

Een keramische waterontharder is een type ontharder dat geen elektriciteit, zout of afvoer nodig heeft. Maar hoe werkt de ontkalker dan wel? We hebben alle informatie over de werking, voor- en nadelen en prijs op een rijtje gezet.

keramische waterontharder

Hoe werkt een keramische waterontharder?

Een keramische waterontharder zet kalk om in kleine kristallen. Deze kristallen kunnen zich niet hechten aan oppervlakken. De waterontharder houdt de kristallen vast, waardoor het niet je huis binnenkomt. Op een later moment dien je de kristallen en dus de kalk uit de ontharder te verwijderen. Op deze manier wordt de kalk dus uit het leidingwater gehaald en hecht het zich niet aan de leidingen of huishoudelijke apparaten. Hierdoor heb je geen last van kalkaanslag.

Keramische parels in het water

Het werkzame materiaal dat ervoor zorgt dat kalk omgezet wordt in kristallen en afgevoerd wordt, zijn keramische parels. Op dit materiaal ontstaat heel snel kalkaanslag, maar doordat kalk zich niet kan hechten, schiet het na enkele seconden alweer los in de vorm van kristallen en wordt het afgevoerd. Het gebruik van keramische parels is dan ook het grootste verschil tussen keramische waterontharders en andere varianten. 

NAC-methode

Tegenwoordig wordt er bij keramische waterontharders gewerkt met de NAC-methode. Dit betekent dat de kristallen die door de keramische parels zijn gevormd, niet meer uit elkaar kunnen vallen. Hierdoor blijft de samenstelling van het water hetzelfde omdat alle mineralen in het water blijven. Ook dit is een groot verschil met andere soorten ontharders. Bij waterontharders op basis van regeneratiezout verandert de samenstelling namelijk wel.

Prijs keramische ontharder

De prijs van een keramische waterontharder ligt relatief laag in vergelijking met andere ontharders. Gemiddeld gezien ben je tussen de € 500 en € 700 kwijt voor dit apparaat. Dit is exclusief btw en plaatsing. Voor de plaatsing moet je rekening houden met gemiddeld € 100. Dit verschilt wel per installateur en kan dus hoger of lager uitvallen. Voor de rest hangen de kosten af van:

  • De kwaliteit
  • Het merk
  • De capaciteit

Het ene merk rekent een hogere prijs dan het andere en biedt ook weer waterontharders van een andere kwaliteit aan. Dit heeft allemaal invloed op de prijs. Bovendien hangt het van de hoeveelheid water af dat onthard moet worden, ook wel je eigen waterverbruik, wat voor capaciteit waterontharder je nodig hebt. Daarbij betekent een hogere capaciteit ook een hogere prijs. 

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

De voordelen van een keramische waterontharder

Een keramische ontharder plaatsen in je woning biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere traditionele waterontharders. We bespreken de voordelen hieronder.

Milieuvriendelijke ontkalker

Een keramische ontkalker is milieuvriendelijk. Dit komt doordat de waterontharder geen stroom verbruikt. Bovendien wordt er ook geen gebruik gemaakt van regeneratiezout, waardoor dit ook niet afgevoerd hoeft te worden. Hierdoor heb je geen spoelwater. Ook de kristallen die door de keramische parels worden gevormd, komen niet in het riool terecht. Deze blijven in de ontharder zitten, totdat je ze zelf verwijderd met schoonmaakmiddel.

Samenstelling van het water verandert niet

De samenstelling van het water verandert niet bij een keramische ontharder. Het harde water wordt namelijk niet omgezet in zacht water. Gezonde mineralen blijven daarom gewoon in het leidingwater zitten. 

Goedkopere optie

Een ander groot voordeel van een keramisch systeem is dat deze doorgaans goedkoper is dan waterontharders die wel regeneratiezout gebruiken, een afvoer hebben en op stroom werken. Het is dus een goed alternatief wanneer je budget daarom vraagt.  

Eenvoudig te plaatsen

Bij een keramische waterontharder heb je geen afvoer nodig, omdat er geen spoelwater naar het riool afgevoerd hoeft te worden. Hierdoor is de waterontharder eenvoudig te plaatsen. Bovendien ben je ook niet afhankelijk van stroom. Heb je bijvoorbeeld niet voldoende beschikbare ruimte in de meterkast? Dan is installatie in de kruipruimte ook een optie. Je hoeft bovendien geen zout bij te vullen bij deze ontharder, waardoor je ook niet vaak bij het apparaat hoeft te zijn. Daardoor kun je de keramische waterontharder plaatsen op een plek die voor jouw handig is.

Overige voordelen

Andere voordelen van een keramische waterontharder zijn dat het apparaat minder snel storingen heeft en weinig onderhoud vereist. Ook gaat de ontharder kalkaanslag tegen, waardoor de levensduur van je huishoudelijke apparaten wordt verlengd. Bovendien hoeft de ontharder niet te regenereren. Dit betekent dat je ook geen last hebt van een verlaagde waterdruk tijdens dit proces en de geluidsoverlast die er bij de regeneratie komt kijken.

De nadelen

Naast de voordelen heeft een keramische ontkalker ook enkele nadelen en aandachtspunten. Waar moet je nu precies rekening mee houden? We hebben de nadelen op een rijtje gezet. 

Minder doeltreffend dan traditionele waterontharder

Voor waterontharders met zout is het bewezen dat deze doeltreffend werken voor waterontharding. Voor ontharders zonder zout is dit (nog) niet bewezen. Deze apparaten zetten namelijk niet hard water om in zacht water, wat bij een zoutontharder wel zo is. Daarom werkt een keramische ontharder minder goed dan varianten met zout. 

Minder duurzame keuze

Op de lange termijn is een ontkalker op basis van zout een betere keuze. Deze ontkalkt namelijk effectiever gedurende langere tijd dan een keramische waterontharder. Hierdoor is de keramische variant een minder duurzame keuze, die je waarschijnlijk sneller zal moeten vervangen door een nieuwe waterontharder.

Hogere onderhoudskosten

Ondanks dat een keramische ontharder goedkoper is dan ontharders met zout heb je wel te maken met hogere onderhoudskosten. Dit komt doordat de cartridge elke 3 jaar vervangen moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Dit komt neer op gemiddeld € 150 tot € 250. Daarnaast komen deze kosten bovenop de reguliere onderhoudskosten.

Ons oordeel

Een keramische waterontharder is een effectieve ontharder met een mooi prijskaartje. Het is een milieuvriendelijke optie met een makkelijke installatie, wat het een gebruiksvriendelijke ontkalker maakt. Daar staat wel tegenover dat de waterontharder minder doeltreffend is dan andere soorten. Het is dus afhankelijk van je budget, wensen, voorkeuren en woonsituatie of deze ontharder geschikt is in jouw situatie. 

Wat is beter, een waterontharder met of zonder zout?

Over het algemeen werkt een waterontharder met zout beter en efficiënter. Het is wel zo dat deze apparaten ook weer duurder zijn. Het is dus goed om voor jezelf de verschillende voordelen en nadelen af te wegen. Wil je een beeld krijgen van de kosten en mogelijkheden? Vraag dan offertes voor verschillende soorten waterontharders en vergelijk ze met elkaar!

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes