Elektrische waterontharder | Hoe werkt het en wat is de prijs?

Met een elektrische waterontharder kun je het leidingwater in jouw woning zachter maken. Maar hoe werkt dit type waterontharder precies, wat betaal je ervoor en wat zijn de verschillen met andere varianten? Ontdek het in dit artikel!

elektrische waterontharder

Hoe werkt een elektrische waterontharder?

Een elektrische waterontharder werkt op stroom. Door middel van een microprocessor wordt de regeneratie aangestuurd. Daarnaast bestaat de ontharder uit een filter met harskorrels die de calcium en magnesium uit het water filteren, waardoor er zacht water ontstaat. Door de elektrische besturing kan het watergebruik geregistreerd worden en kan het tijdstip van regeneratie ingesteld worden met een timer.

Kostprijs elektrische waterontharder

De gemiddelde kosten van een elektrische waterontharder liggen tussen de € 1500 en € 2000. De kostprijs is afhankelijk van diverse factoren:

  • De functies
  • Capaciteit
  • Het merk
  • De installatie

De ene waterontharder heeft bijvoorbeeld meer extra functies en instellingsmogelijkheden dan de andere, wat invloed heeft op de prijs. Bovendien kunnen de installatiekosten ook verschillen, afhankelijk van de plaatsingsmogelijkheden in huis. Daarnaast kan de ene installateur een hogere prijs rekenen dan de andere. 

Stroomverbruik: wat kost een ontharder aan stroom?

Doordat een elektrische waterontharder stroom nodig heeft, zal het stroomverbruik omhoog gaan en dus ook de kosten. Maar waar moet je dan ongeveer aan denken? Gemiddeld verbruikt een waterontharder per jaar 9 kWh. Het is natuurlijk afhankelijk van de stroomprijzen, maar je bent dan ongeveer tussen de € 0,75 en € 1,80 per jaar kwijt voor stroom. Dit is dus maar een klein bedrag en aanzienlijk minder dan wat je betaalt voor andere elektrische apparaten in huis.

elektrische ontkalker
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Verschil met waterontharder zonder stroom

Waar een elektrische waterontharder op stroom werkt, haalt een mechanische waterontharder energie uit de waterdruk in de leidingen. Dit is dan ook het grootste verschil tussen beide soorten waterontharders. Een ander verschil is dat de reiniging bij een mechanische waterontharder op vaste tijden start en dit dus niet ingesteld kan worden met een timer.

Waarom een elektrische waterontharder kopen?

Een elektrische waterontkalker heeft verschillende voordelen. Er zijn dan ook meerdere redenen om deze te kopen:

  • Moderne technologie: de ontharders zijn van hoogwaardige kwaliteit en werken voor een deel automatisch.
  • Volumegestuurd: de ontharder regenereert alleen als de harscilinder verzadigd is, waardoor je bespaart op water.
  • Zoutcensor: er bestaan elektrische ontharders die een seintje geven als het zout bijna op, zodat je nooit vergeet om dit bij te vullen.
  • Grotere zoutcapaciteit: elektrische waterontharders hebben doorgaans een grotere zoutcapaciteit, waardoor zout minder vaak bijgevuld hoeft te worden.

Vanwege bovengenoemde voordelen van de waterontharder is deze doorgaans duurder dan andere varianten. Dit is dan ook een nadeel van dit apparaat.

Waarom een mechanische ontharder tegen kalk?

Het voordeel van een mechanische waterontharder is dat deze gemakkelijk in gebruik is en niet afhankelijk is van stroom. Dit maakt de installatie ook eenvoudiger. In vergelijking met een elektrische ontharder is de mechanische variant ook goedkoper. Een nadeel is dat het tijdstip van regenereren niet ingesteld kan worden.

Wat is beter: elektronisch of mechanisch?

De keuze voor een elektrische of mechanische waterontharder hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Wil je een goedkope waterontharder? Kies dan voor een mechanische ontharder. De kosten liggen lager en je maakt bovendien geen stroomkosten om de ontharder te laten werken. Wil je een slimme en gebruiksvriendelijke ontharder, met extra opties en instellingsmogelijkheden? Dan is een elektrische waterontharder de beste keuze!

Vraagt dit type waterontkalker veel onderhoud?

Een elektrische waterontharder heeft over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Het enige wat regelmatig moet gebeuren, is het bijvullen van zout, wat meestal snel klaar is. Daarnaast is het goed om een periodieke onderhoudsbeurt uit te (laten) voeren. Hierbij dient er gekeken te worden naar de werking, onderdelen en hardheid van het water. Indien nodig worden onderdelen gereinigd, gesmeerd of vervangen. 

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes