Waterontharder zonder of met afvoer | Kenmerken en kosten

In dit artikel duiken we in de wereld van waterontharders, zowel met als zonder afvoer. We bespreken de voor- en nadelen en werking van verschillende soorten ontharders. Zo helpen we je de beste keuze te maken voor jouw situatie!

waterontharder zonder afvoer

Waterontharder plaatsen zonder afvoer of met afvoer?

De keuze tussen een waterontharder zonder afvoer en toestellen met afvoer hangt af van verschillende factoren, waaronder installatiegemak, onderhoud en werking. Hier vind je een handige vergelijking van beide opties.

Waterontharder met afvoer

 • Werking: De werking is het belangrijkste verschil. Een ontharder met afvoer gebruikt het traditionele proces van ionenuitwisseling met zout om calcium en magnesium te verwijderen. Het apparaat vereist regelmatig onderhoud, zoals het bijvullen van zout en het spoelen van het systeem.
 • Plaatsing: Moet aangesloten worden op de hoofdwaterleiding én een afvoer voor het regeneratieproces. Dit kan de installatie complexer maken, vooral in huizen zonder directe toegang tot een afvoer in de buurt van de waterleiding.
 • Effectiviteit: Zeer effectief in het verminderen van waterhardheid, wat resulteert in zacht water door het hele huis.

Waterontharder zonder afvoer

 • Werking: Maakt vaak gebruik van alternatieve technieken zoals magnetisme of keramische media om de vorming van kalkaanslag te voorkomen. Deze systemen voegen geen natrium toe aan het water en hebben ook geen regeneratieproces nodig.
 • Installatie: Eenvoudiger te installeren dan modellen met een afvoer, omdat er geen noodzaak is voor een afvoeraansluiting. Ideaal voor locaties waar een afvoer niet gemakkelijk toegankelijk is.
 • Effectiviteit: Kan effectief zijn in het voorkomen van kalkaanslag, maar verandert de hardheid van het water zelf niet. Dit kan een verschil maken in de algehele waterkwaliteit ervaren door de gebruiker.

Wat kost een waterontharder zonder afvoer?

De kostprijs van een waterontharder zonder afvoer kan variëren, maar je kunt verwachten dat de prijzen ergens tussen de € 150 en € 600 liggen, afhankelijk van het merk, model en de capaciteit. Deze prijsklasse maakt ze vaak iets betaalbaarder dan de traditionele waterontharders met afvoer, die door de noodzaak van een complexere installatie en het gebruik van zout en spoelwater kunnen oplopen tot wel € 2000 voor geavanceerde systemen.

Waterontharders zonder afvoer werken meestal op basis van magnetische of elektronische processen, of gebruiken keramische media om kalkvorming te voorkomen. Ze zijn eenvoudiger te installeren en vereisen minder onderhoud dan hun tegenhangers met afvoer, omdat er geen zout bijgevuld hoeft te worden of regelmatig spoelwater naar het riool afgevoerd moet worden.

De beste waterontharders zonder afvoer [Overzicht]

Om een voorbeeld te geven van waterontharders zonder afvoer, bespreken we hieronder vijf soorten waterontharders: magnetische, keramische, CO2, polyfosfaten, en waterverzachters met zinken anode. Iedere ontharder heeft zijn eigen unieke methode om kalkaanslag te voorkomen en water te verzachten.

1. Magnetische waterontharders

Magnetische waterontharders pakken hard water aan door het gebruik van sterke magneten die om je waterleidingen worden geklemd. Deze magneten veranderen hoe de kalkdeeltjes zich gedragen, zodat ze niet meer aan je leidingen of apparaten blijven plakken.

 • Makkelijk te installeren: Je kunt ze snel en zonder gedoe om de leidingen bevestigen.
 • Weinig onderhoud nodig: Eens geïnstalleerd, hoef je er bijna niet meer naar om te kijken.
 • Betaalbaar: Deze optie is vaak goedkoper dan andere waterontharders.

Maar niet iedereen is overtuigd van hoe goed ze werken. De werking van deze waterontharders is namelijk nooit wetenschappelijk bewezen. Ze zijn vooral een goede keuze als je in een huis woont waar het water niet heel hard is, of als je een eenvoudige oplossing zoekt zonder te veel extra kosten. Ideaal voor als je wat minder kalkaanslag wilt, maar geen zin hebt in een ingewikkeld of duur systeem.

2. Keramische waterontharders

Keramische waterontharders pakken hard water aan op een slimme manier. Ze laten je water door een speciaal keramisch filter lopen met keramische parels, dat kalk in het water onschadelijk maakt. Dit betekent dat je geen last meer hebt van die vervelende witte aanslag op je kranen of in je waterkoker en je fijner drinkwater hebt.

 • Geen chemicaliën of zout nodig: Dit is goed voor het milieu en betekent ook dat je water puur blijft, zonder extra stoffen.
 • Onderhoudsarm: Eenmaal geïnstalleerd hoef je er bijna niet meer naar om te kijken. Dit bespaart tijd en moeite.
 • Duurzaam: Deze systemen gaan lang mee, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.
 • Verbetering van waterkwaliteit: Niet alleen wordt de kalkaanslag aangepakt, maar het water smaakt ook beter en is beter voor koken en drinkwater.

Keramische waterontharders zijn een goede voor iedereen, van een klein appartement tot een groot gezinshuis. Ze bieden een eenvoudige, effectieve manier om het probleem van hard water aan te pakken, zonder gedoe met zout bijvullen of filters vervangen. Plus, omdat er geen schadelijke stoffen worden gebruikt, blijft je water natuurlijk en veilig voor drinkwater.

3. CO2 waterontharders

CO2 waterontharders pakken hard water aan door koolzuurgas (CO₂) aan het water toe te voegen, waardoor calciumcarbonaat (kalk) wordt omgezet in calciumbicarbonaat, een oplosbare vorm die geen kalkaanslag vormt. 

Deze methode is milieuvriendelijk en voegt geen natrium toe aan het water, waardoor het een gezondere optie is, vooral voor mensen die hun natriuminname willen beperken. CO2 waterontharders zijn effectief, onderhoudsvriendelijk en behouden de essentiële mineralen in het water. Ze zijn geschikt voor zowel huishoudelijk als commercieel gebruik.

4. Polyfosfaten waterontharders

Polyfosfaten waterontharders gebruiken een speciaal type filter dat polyfosfaten vrijgeeft in het water. Deze polyfosfaten vormen een beschermende laag rond de calcium- en magnesiumdeeltjes, waardoor er geen kristallen kunnen ontstaan en ze geen kalkaanslag vormen.

Dit systeem is bijzonder nuttig voor het beschermen van leidingen en apparaten tegen kalkaanslag en corrosie. Hoewel ze de waterhardheid niet fysiek verminderen, voorkomen ze effectief de negatieve effecten van hard water. Polyfosfaat waterontharders zijn eenvoudig te installeren en vereisen minimaal onderhoud.

5. Waterverzachters met zinken anode

Waterverzachters met zinken anode gebruiken een proces genaamd elektrochemische corrosiebescherming, waarbij een zinkanode in het systeem wordt geplaatst.

Deze technologie is bijzonder effectief in gebieden met zeer hard water en biedt een extra beschermingslaag voor je leidingwerk en apparaten. Het systeem vereist regelmatige controle van de anode om de effectiviteit te behouden en is een goede optie voor huishoudens die kampen met zowel hard water als corrosieproblemen.

Is een afvoer naar het riool echt nodig voor een ontkalker?

Nee, niet elke ontkalker heeft een afvoer naar het riool nodig. Er zijn verschillende soorten ontkalkers op de markt die geen aansluiting op een afvoer vereisen. Wanneer je dus geen beschikbare ruimte hebt in de buurt van een afvoer, is een van bovenstaande waterontharders een goede optie. 

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Alle voordelen en nadelen nog eens op een rij

Hieronder vind je de voordelen en nadelen van een waterontkalker zonder afvoer.

Voordelen

 • Geen afvoer nodig: Ideaal voor locaties waar het installeren van een afvoer moeilijk of onmogelijk is, want de waterontharder vlakbij een afvoer plaatsen is dus niet nodig.
 • Eenvoudige plaatsing: Waterontharders zonder afvoer zijn vaak makkelijker te installeren dan traditionele systemen, wat kan leiden tot lagere installatiekosten.
 • Milieuvriendelijk: Veel systemen zonder afvoer, zoals keramische en magnetische waterontharders, gebruiken geen zout of chemicaliën, wat beter is voor het milieu.
 • Onderhoudsarm: Deze systemen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan hun tegenhangers met afvoer, omdat er geen zout bijgevuld hoeft te worden.
 • Behoud van mineralen: Sommige methoden verwijderen kalk niet volledig uit het water, wat betekent dat essentiële mineralen behouden blijven terwijl je de aanslag wel verwijdert.

Nadelen

 • Beperkte effectiviteit: In sommige gevallen kunnen waterontharders zonder afvoer minder effectief zijn in het volledig verzachten van zeer hard water en het verminderen van aanslag.
 • Regelmatige vervanging: Systemen die gebruik maken van filters of cartridges, zoals polyfosfaten waterontharders, kunnen vereisen dat deze regelmatig vervangen worden, wat natuurlijk dan wel extra kosten en onderhoud met zich meebrengt.
 • Kosten: Hoewel de plaatsing eenvoudiger kan zijn, kunnen de initiële kosten voor sommige waterontharders zonder afvoer, zoals CO2-systemen, hoger zijn in vergelijking met traditionele waterontharders.
zout waterontharder

Wat is beter, een waterontharder met of zonder zout aansluiten?

Bij het kiezen tussen een waterontharder met of zonder zout, hangt de beslissing vooral af van wat je zoekt in termen van effectiviteit en onderhoud. Traditionele zoutgebaseerde waterontharders zijn over het algemeen de meest effectieve oplossing voor het volledig verwijderen van hardheid (calcium en magnesium) uit water. 

Ze pakken de hardheid van water bij de bron aan en verminderen effectief de aanwezigheid van calcium en magnesium, waardoor ze een meer grondige oplossing bieden tegen kalkaanslag en de daarmee samenhangende problemen. Ze werken door middel van ionenuitwisseling, waarbij hardheidsionen worden vervangen door natriumionen, met zachter water als gevolg. 

Waterontharders zonder zout, zoals magnetische systemen, voorkomen kalkaanslag door de kristalstructuur van de mineralen te veranderen, waardoor ze zich niet aan oppervlakken hechten. Hoewel deze systemen milieuvriendelijker zijn en geen zout nodig hebben, is hun effectiviteit in het daadwerkelijk verzachten van water minder bewezen dan die van zoutgebaseerde systemen. Ze kunnen een goede optie zijn in gebieden met matig hard water of voor huishoudens die zoutinname willen vermijden.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes