Volumegestuurde waterontharder | Wat is het en hoe werkt het?

Een volumegestuurde waterontharder kan zelf precies meten wanneer het systeem gespoeld moet worden. Daardoor werkt de installatie efficiënter dan veel andere waterontharders. Hoe werkt zo’n volumegestuurde waterontharder eigenlijk? 

volumegestuurde waterontharder

Wat is een volumegestuurde waterontharder?

Bij een volumegestuurde waterontharder wordt de regeneratiecyclus automatisch gestart, in tegenstelling tot andere soorten ontharders. Dit type ontkalker heeft een ingebouwde watermeter waarmee gemeten wordt hoeveel liter water er onthard is. Wanneer de capaciteit is bereikt en de harskorrels in de waterontharder verzadigd zijn, gaat het systeem vanzelf spoelen. Er wordt dus niet gewerkt met een sensor of tijdklok.

Voordelen van een volumegestuurde ontharder

  • Automatisch: het toestel meet met een tandwiel wanneer de harskorrels gespoeld moeten worden, dat hoef je niet zelf te onthouden
  • Efficiënt: doordat de spoelfunctie niet op een vast tijdstip wordt gestart wordt er niet onnodig gespoeld
  • Besparen: door zo efficiënt mogelijk te spoelen is zowel je waterverbruik als je zoutverbruik een stuk lager

Nadelen van een volumegestuurde ontharder kopen

  • Regenereert niet op standaard tijdstippen: doordat een volumegestuurde ontharder automatisch de regeneratie begint, kan het voorkomen dat je tijdelijk hard water gebruikt. Dit proces neemt vaak een aantal minuten in beslag
  • Niet flexibel: je kunt de ontharder niet handmatig laten regenereren als het water lang stil heeft gestaan, waardoor het risico op bacteriën wordt verhoogd
  • Geluid: tijdens de regeneratie kan het systeem geluid maken, dat kan onhandig zijn als de spoeling bijvoorbeeld in de nacht wordt gestart

Aandachtspunten voor dit type ontharder

Een mogelijk nadeel van de volumegestuurde waterontharder is dat je niet handmatig een spoeling in gang kunt zetten. Stel dat het water bij langdurige afwezigheid een aantal weken stil heeft gestaan. Het is dan prettig om het systeem eerst goed te kunnen spoelen en te ontsmetten. Het gevolg daarvan is dat je zelf de kwaliteit van de harskorrels moet controleren. Mogelijk zijn er bacteriën in de harscilinder ontstaan en moet je de hars volledig vervangen.

Hoeveel geluid maakt een waterontharder?

Hoeveel geluid een volumegestuurde waterontharder maakt, zal per model en per waterontharder merk verschillen. Ook de plaatsing van de waterontharder is van invloed op de hoeveelheid geluidsoverlast. Doordat het regeneratieproces vanzelf in gang wordt gezet heb je geen invloed op het tijdstip. Daardoor kan het nog wel eens voorkomen dat het toestel op een onhandig moment wat geluid produceert.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
volumegestuurde waterontharder

Hoe werkt een volumegestuurde waterontharder?

Een volumegestuurde waterontharder is voorzien van een tandwiel of watermeter waarmee het meet hoeveel liters water de ontharder passeren. Na een bepaalde hoeveelheid water weet het systeem dat de harskorrels in de cilinders verzadigd zijn. Het water kan nu niet langer onthard worden. Om ervoor te zorgen dat de hars opnieuw kalk en magnesium kan opnemen wordt daarom een regeneratie gestart.

Regeneratie van de waterontharder

Dat werkt zo: de harskorrels worden gespoeld met zout water. Het zoute water spoelt de kalk, magnesium en eventueel aanwezige bacteriën weg. De harskorrels kunnen vervolgens weer opnieuw kalk opnemen. Doordat de spoeling automatisch wordt ingezet hoef je het systeem een stuk minder vaak te ontsmetten. Je hoeft slechts eenmaal per jaar de installatie volledig schoon te maken, dat scheelt toch weer in waterontharder onderhoud!

Soorten volumegestuurde waterontharders

Als je voor een volumegestuurde waterontharder kiest, heb je de keuze uit twee verschillende soorten ontharders: de mechanische ontharder en de elektronische ontharder. Elk type waterontharder heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk systeem je kiest, is met name afhankelijk van je budget en je waterverbruik.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder is een ontharder die geen stroom gebruikt. Een mechanische en volumegestuurde ontharder hoeft om die reden niet dicht bij een stroompunt geplaatst te worden. Een ander voordeel van dit type ontharder is dat het vaak een zeer compacte installatie is. Bij beperkte ruimte is een mechanische ontharder dus een uitstekende optie.

Elektrische waterontharder

Sommige mensen kiezen toch liever voor een elektrische waterontharder. Deze meet zelf wanneer de hars gespoeld moet worden, maar je kunt de regeneratie ook zelf starten. Dat is erg handig als je waterverbruik door het jaar heen onregelmatig is.

Als je een paar weken op vakantie bent geweest heeft het water in huis waarschijnlijk stilgestaan. Bacteriën krijgen zo de kans zich te vormen. Met een elektrische waterontharder kun je voor de zekerheid de hars spoelen en ontsmetten.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes