Duplex en simplex waterontharders | De verschillen

In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken en voor- en nadelen van een duplex water ontharder en een simplex waterontharder, en wat de verschillen en gelijkenissen zijn tussen beide varianten.

duplex waterontharder

Gelijkenissen tussen simplex en duplex

Een simplex en duplex waterontharder hebben dezelfde werking. Deze soorten waterontharders werken namelijk op basis van regeneratiezout. Dit wordt ook wel ionenwisseling genoemd. Er wordt natrium aan het water toegevoegd dat zich hecht aan de magnesium en calcium in het leidingwater. Wanneer het natrium, in de vorm van kunstharskorrels, verzadigd is, wordt het weggespoeld met regeneratiewater. Zo wordt het water vrij van de mineralen en daardoor ook van kalk. 

Belangrijkste verschil

Naast bovenstaande gelijkenis is er ook een groot verschil tussen een simplex en duplex waterontharder. Een simplex waterontharder heeft namelijk één onthardingscilinder en een duplex variant heeft twee onthardingscilinders.

Simplex waterontharder

Een simplex waterontharder heeft dus maar één onthardingscilinder, maar wat betekent dit nu precies voor de werking van het apparaat? Wat zijn daarnaast de voordelen en met welke aandachtspunten moet je rekening houden? We hebben alle informatie op een rijtje gezet.

Voordeel: de prijs

Een groot voordeel van simplex waterontharders is dat deze doorgaans goedkoper zijn dan duplex waterontharders. Zo betaal je voor een simplex ontharder gemiddeld € 1100 tot € 1800 en voor een duplex ontharder tussen de € 2000 en € 3000, inclusief btw en installatie.

Nadeel: regenereren en zacht water tegelijkertijd

Het nadeel van een simplex waterontharder is dat het apparaat niet tegelijkertijd kan regenereren en zacht water kan produceren. Dit komt doordat de ontkalker maar één onthardingscilinder heeft. Je hebt dus tijdelijk geen zacht water wanneer de waterontharder met het regeneratieproces bezig is.

Oplossingen

Om met een simplex waterontharder optimaal van zacht water te kunnen genieten, zijn er enkele oplossingen. 

Optie 1: Simplex waterontharders op basis van waterdruk

Bij simplex waterontharders op basis van waterdruk kan tijdens het regenereren de bypass kraan worden opengezet. Hier stroomt dan tijdelijk het water door in plaats van door de ontharder. Dit betekent dan wel dat je even geen onthard water hebt, maar gelukkig duurt dit gemiddeld maar 15 minuten.

Optie 2: Tijdgestuurde ontharding

Een tijdgestuurde ontharding betekent dat de waterontharder een tijdklok heeft waarmee het regeneratiemoment uitgesteld kan worden. Zo kan de ontharder regenereren op een moment dat er geen water wordt gebruikt, bijvoorbeeld midden in de nacht.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
simplex waterontharder

Duplex waterontharder

Zoals eerder benoemd, heeft een duplex waterontharder twee onthardingscilinders. Dit heeft verschillende voordelen, maar brengt ook wel enkele nadelen met zich mee. Deze bespreken we hieronder.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van een duplex waterontharder zijn: 

1. Altijd zacht water

Doordat er twee onthardingscilinders aanwezig zijn, kan het water op elk moment onthard worden en heb je dus altijd zacht water in huis. Wanneer de ene cilinder moet regenereren omdat deze verzadigd is met kalk, kan de andere cilinder gewoon doorgaan met ontharden. Ze wisselen elkaar dus af.

2. Werkt zonder elektriciteit

Een ander voordeel van een duplex waterontharder is dat deze niet op elektriciteit werkt, maar wordt aangestuurd door de druk van de waterleiding. Dit betekent dus dat het apparaat geen stroom verbruikt en je zo kunt besparen op je energiekosten. Bovendien is de installatie van de ontkalker een stuk eenvoudiger.

Nadelen

Een overzicht van de nadelen van een duplex waterontharder zijn: 

1. Lagere waterdruk tijdens regeneratie

Wanneer de waterontharder moet regenereren, zal de waterdruk lager zijn. Normaal gesproken werken de onthardingscilinders samen, maar als een van de twee aan het regenereren is, werkt maar de helft van het apparaat. Dit heeft een lagere waterdruk als gevolg.

2. Geen tijdklok

Doordat een duplex ontharder niet op elektriciteit werkt, is er ook geen elektronische tijdklok. Hierdoor zal er ook geen standaard regeneratiecyclus plaatsvinden na een vaste periode. De ontharder regenereert alleen als de onthardingscapaciteit bereikt. Vooral wanneer je op vakantie bent en de waterontharder stil staat, is dit een nadeel. Elke zoveel dagen moet er namelijk geregenereerd worden om bacteriegroei te voorkomen.

Compacte duplex ontharder

Ondanks dat een duplex waterontharder twee onthardingscilinders heeft, bestaan er toch compacte varianten van deze ontkalker. Zo zijn er merken die ontharders aanbieden waarbij er gebruikt gemaakt wordt van een kleiner harsvolume. Hierdoor kan er een hoge capaciteit behaald worden met een kleiner apparaat.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes