Mechanische waterontharder – Hoe werkt het en wat zijn de kosten?

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk in plaats van stroom. Dat bespaart je een hoop energiekosten per jaar! Ontdek alle voordelen en de kosten van een mechanische waterontharder.

mechanische waterontharder

Wat is een mechanische waterontharder?

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk en ionenuitwisseling. Veel mechanische ontharders maken gebruik van twee cilinders gevuld met harskorrels. Deze harskorrels nemen de kalk en magnesium uit het leidingwater op waardoor het water zacht wordt.

Na verloop van tijd raken de harsbolletjes verzadigd en moet er een spoeling plaatsvinden. Een voordeel van de mechanische ontharders is dat dit proces automatisch en op vaste tijdstippen in gang wordt gezet.

Automatische regeneratie

Een van de voordelen van mechanische waterontharders is dat ze het systeem automatisch regenereren. Regeneratie is het proces waarbij de harsbolletjes met zout worden gespoeld.

De regeneratie heeft geen elektriciteit nodig en wordt op een vast moment gestart. Je hoeft dus nooit zelf te onthouden om het systeem af en toe te regenereren.

Wat is beter: mechanisch of elektrisch?

Welke waterontharder voor jou de meest geschikte ontharder is, hangt onder andere af van je budget, waterverbruik en je wensen. Een mechanische ontharder is over het algemeen goedkoper dan een elektrische waterontharder.

Daar staat wel tegenover dat een mechanische ontharder in de regel meer water en zout gebruikt voor de automatische regeneratie. Het kan dus zo zijn dat het zout eerder bijgevuld moet worden.

Geen stroom nodig

Een ander voordeel van de mechanische variant van de waterontharder geen stroom nodig heeft ten opzichte van de elektrische waterontharder systeem. Daardoor maak je niet alleen minder energiekosten, het maakt de plaatsing van de ontharder ook nog eens een stuk eenvoudiger.

Je hoeft namelijk geen rekening te houden met een beschikbaar stroompunt. Om die reden is het vaak zelfs relatief eenvoudig om de mechanische ontharder zelf te plaatsen.

Wat zijn de beste types waterontharders voor thuis?

Bij een stabiel waterverbruik is een mechanische waterontharder een prima keuze. Deze installatie is vaak veel goedkoper dan een elektrisch systeem en verbruikt geen stroom.

Als je waterverbruik nogal kan verschillen door het jaar heen is een elektrische waterontharder waarschijnlijk beter. Bij een elektrische ontharder kun je het systeem na bijvoorbeeld een lange vakantie handmatig ontsmetten. Daarbij wordt in de tussentijd niet onnodig zout verbruikt.

Mechanische waterontharder kopen: hoeveel kost het?

De prijzen van een mechanische waterontharder ten opzichte van andere soorten ontharders vind je in onderstaande tabel.

Type waterontharderKosten
Mechanische waterontharder€ 900 – € 1.300
Elektrische waterontharder€ 1.500 – € 1.800
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 – € 200

Kosten mechanische vs elektronische ontharder

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien is een mechanische waterontharder over het algemeen een stuk goedkoper dan een elektrische ontharder. Dat komt onder andere doordat een mechanische ontharder een stuk minder onderdelen nodig heeft.

Daardoor is het een relatief simpele installatie. Je betaalt niet alleen minder voor de aanschaf van de mechanische ontharder, maar ook voor de installatie.

mechanische waterontharder
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Voordelen van mechanische waterontharders

  • Goedkoop: een mechanische waterontharder is veel goedkoper dan een elektrische waterontharder
  • Compact: een mechanische waterontharder neemt vaak weinig ruimte in beslag in vergelijking met de afmetingen van andere waterontharders
  • Geen energie nodig: een mechanische ontharder heeft geen stroom nodig
  • Regeneratie: het regenereren wordt automatisch gestart, daar hoef je zelf niets voor te doen
  • Eenvoudige installatie: je kunt een mechanische ontharder makkelijk zelf plaatsen

Nadelen ontharder zonder stroom

  • Verbruik: dit type ontharder verbruikt meer water en stroom
  • Geen technologische snufjes: je kunt het regeneratieproces niet zelf starten

Plaatsing van een mechanische waterontharder [Stappenplan]

Door zelf de waterontharder te installeren kun je een hoop kosten besparen. Met wat verstand van zaken kun je de waterontharder plaatsen in een relatief korte tijd. Laten we het stappenplan eens doorlopen!

Stap 1: Plaats van de compacte waterontharder bepalen

Allereerst moet je beslissen waar de waterontharder wordt geplaatst. Over het algemeen wordt een ontharder zo snel mogelijk na een watermeter gemonteerd. De watermeter kun je vinden waar de hoofdleiding de woning binnenkomt.

Veel mensen kiezen ervoor om de waterontharder in de meterkast te plaatsen. De meterkast is een geschikte plaats omdat de ruimte droog en goed toegankelijk is. Andere geschikte locaties zijn bijvoorbeeld de garage of de kruipruimte.

Stap 2: Plaatsing van de bypass

Vervolgens is het verstandig om de bypass aan te leggen. Een bypass is nodig om te voorkomen dat de watertoevoer stil komt te liggen als de ontharder tijdelijk buiten gebruik is.

Je kunt een bypass maken door een stukje van de leiding te verwijderen en om te leiden. De waterontharder wordt vervolgens op de bypass aangesloten.

Stap 3: Waterontharder zelf installeren

Na het aanleggen van de bypass kun je de waterontharder zelf installeren. Dat is in de meeste gevallen best eenvoudig. De waterontharder heeft een aanvoerslang en een retourslang nodig.

Via de aanvoerslang wordt het water vanuit de hoofdleiding in de ontharder geleid. Vervolgens stroomt het zachte water via de retourslang door je leidingen in huis.

Stap 4: Aansluiten van de afvoer van de waterverzachter

Hard water wordt onthard door er kalk en magnesium uit te filteren. Een mechanische waterontharder maakt gebruik van harskorrels die de kalk uit het water opnemen. Deze korrels moeten regelmatig met zout water worden gespoeld.

Dat zoute water moet vervolgens afgevoerd kunnen worden. Daarvoor gebruikt het systeem de afvoerslang. Sluit de afvoerslang aan op de riolering.

Stap 5: Aansluiten van de overloop

Een mechanische ontharder maakt gebruik van een overloop. De overloop voorkomt dat het waterniveau in het systeem te hoog wordt waardoor de harscilinder overstroomt. Ook de overloopaansluiting wordt aangesloten op de riolering.

Stap 6: Opstarten van de waterontharder

Na het aansluiten van het hele systeem is het tijd om de werking van de installatie te controleren. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste volgorde aanhoudt. Dat wil zeggen dat je eerst de bypasskraan opent, je sluit de aanvoer- en retourslang, sluit vervolgens de bypass en opent tot slot de aanvoerslang en retourslang.

Tot slot kun je ervoor kiezen om de hardheid van het water te controleren met teststrips. Als de ontharder correct is aangesloten is de hardheid van het water aanzienlijk afgenomen.

Erkende installateur inschakelen

Als je ervan verzekerd wil zijn dat de ontharder correct wordt geplaatst en dat de kans op defecten klein is, kun je de klus uitbesteden aan een professionele installateur.

Een installateur heeft veel praktijkervaring en kan je advies op maat geven wat betreft plaatsingsmogelijkheden.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes