Verschil tussen waterontharder en waterontkalker | Hoe zit dat?

Nieuwsgierig naar de verschillen tussen een waterontharder en een waterontkalker? Ontdek hier welke oplossing het beste bij jouw behoeften past en hoe ze elk op hun eigen manier de kwaliteit van jouw water verbeteren.

verschil tussen waterontharder en waterontkalker

Wat is het verschil tussen een ontharder en ontkalker?

Hoewel de termen waterontharder en waterontkalker vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze in de basis naar systemen die hard water aanpakken, maar op verschillende manieren.

Een waterontharder verwijdert actief de mineralen (voornamelijk calcium en magnesium) die water hard maken, meestal via een proces genaamd ionenuitwisseling.

Een waterontkalker is een apparaat die de negatieve effecten van hard water minimaliseert, zoals het voorkomen van kalkaanslag, zonder noodzakelijkerwijs de hardheidsmineralen uit het water te verwijderen.

Verschil tussen kalk verwijderen en kalk neutraliseren

Het verschil tussen kalk verwijderen uit het water en kalk neutraliseren is niet zo simpel als het lijkt, kalk verwijderen betekent dat de mineralen die hardheid veroorzaken, zoals calcium en magnesium, fysiek uit het water worden gehaald. 

Kalk neutraliseren, daarentegen, houdt in dat deze mineralen in het water blijven, maar hun vermogen om zich als kalk af te zetten op oppervlakken, wordt verminderd of geëlimineerd. 

Monoblock versus duoblock

Monoblock waterontharders zijn compacte units waarbij alle componenten, inclusief de harscilinder en het zoutreservoir, geïntegreerd zijn in één behuizing. Monoblock systemen zijn een goede keuze voor kleinere huishoudens of waar de installatieruimte beperkt is.

Duoblock waterontharders daarentegen, hebben aparte units voor de harscilinder en het zoutreservoir. Dit biedt meer flexibiliteit in de installatie, omdat de twee onderdelen niet naast elkaar hoeven te staan en dus beter in grotere of meer complexe ruimtes passen.

Soorten waterontharders en de verschillen

Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar, elk met unieke kenmerken en methoden om de problemen veroorzaakt door hard water aan te pakken.

1. Magnetische waterverzachter

In tegenstelling tot andere waterontharders die kalk fysiek uit het water halen, zorgt de magnetische waterverzachter ervoor dat kalk geneutraliseerd wordt. Een groot voordeel van magnetische waterverzachters is hun eenvoudige installatie en vrijwel onderhoudsvrij zijn. 

2. Water ontharden op basis van ionenuitwisseling

Dit systeem haalt kalk uit het water door calcium en magnesium te vervangen met natrium of kalium. Het vereist onderhoud zoals zout bijvullen en de harskolom regenereren, maar is zeer effectief.

Ontkalken met filter

Filters, zoals keramische of koolstoffilters, verbeteren waterkwaliteit en smaak door onzuiverheden te verwijderen, maar veranderen de waterhardheid niet veel. Filtervervanging is regelmatig nodig.

Wil je een waterontharder kopen? Verschillen in prijs

  • Waterontharders zijn meestal het duurst, met prijzen van € 700 tot € 1800, door hun uitgebreide waterverzachting.
  • Waterontkalkers (waterontharders met filter) vaak goedkoper dan volledige ontharders, minder effectief, maar ze beginnen al bij zo’n € 100 en de prijs kan oplopen tot boven de € 200.
  • Magnetische systemen zijn het goedkoopste, meestal onder de € 150, en bieden een onderhoudsvrije oplossing tegen kalkaanslag, echter is deze methode niet bewezen en in de praktijk een stuk minder effectief!

Veelgestelde vragen

Welke waterontharder werkt echt en heb je er wel echt een nodig? Antwoord op die vragen vind je hieronder!

Welke waterontharder werkt echt?

+
Traditionele waterontharders op basis van ionenuitwisseling werken bewezen effectief door hardheidsmineralen volledig uit het water te verwijderen.

Waar blijft de kalk bij een waterontharder?

+
Bij ionenuitwisselingsontharders wordt kalk vervangen door natrium- of kaliumionen en via het regeneratieproces in het afvalwater afgevoerd, wel zo fijn!

Is een waterontharder echt nodig?

+
Dat hangt af van de hardheid van je water en persoonlijke voorkeuren. Als je last hebt van kalkaanslag, droge huid, of beschadigde apparaten door hard water, dan kan je hem weleens nodig hebben!

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes