CO₂ waterontharder | Ontdek de Voordelen, Werkwijze en Prijs

Er zijn verschillende manieren om hard water zacht te maken, een van deze manieren is om gebruik te maken van een CO₂ waterontharder. Wat een CO₂ waterontharder precies inhoudt, hoeveel het kost en welke voordelen deze ontharder zich meebrengt, bespreken we in dit artikel.

co2 waterontharder

CO₂ waterontharder, wat is het?

Een CO₂ waterontharder is een ontharder die werkt met een CO₂ injectie, hierdoor voorkomt het dat er kalk in de leidingen blijft plakken. Dit is anders dan een ontharder met zout, een ontharder met zout verhindert namelijk kalkaanslag door het leidingwater te ontharden. De kalk blijft in het water zitten bij een CO₂ waterontharder.

Hoe duurzaam is een CO₂ waterontharder?

Een zuurstof waterontharder is redelijk duurzaam. Dit komt doordat dit type waterontharder geen regeneratie filter heeft en verbruikt hierdoor dus minder water dan een ontharder met zout. Je stookt ook minder en verbruikt minder wasproducten wat nog meer bijdraagt aan de duurzaamheid van het toestel.

CO₂ waterontharder kopen

Van de zoutvrije waterontharders zijn kooldioxide ontharders de duurste optie. De prijs bedraagt ​​ongeveer tussen € 900,- en € 2.500,- (incl. btw). Aan de andere kant werkt het apparaat net zo goed als een zouthoudend systeem. Bovendien hebben CO₂ waterontharders vrijwel geen onderhoud nodig, waardoor er na een langetermijn geld kan worden bespaard.

Bekende merken

1. Hydrokube

De Hydrokube waterontharder is een effectief zoutvrij behandelmiddel. Het is goed voor het milieu doordat het geen gebruikt maakt van zout en zorgt ervoor dat het water nog steeds dezelfde smaak heeft. 

2. SoluCalc

Het systeem van SoluCalc haalt geen kalk uit het water, maar zet dit om in een andere vorm van kalk die niet als kalk op het verwarmingselement neerslaat. SoluCalc gebruikt hiervoor een zeer eenvoudige techniek. 

De installatie van SoluCalc biedt vele overtuigende voordelen. Vergeleken met een waterontharder met ionenwisselaar is er geen probleem met een bak waar het water doorheen moet en er tijdelijk stilstaand water ontstaat. Daarom is er weinig bacteriegroei bij dit merk.

Voordelen en nadelen van waterontharders met CO₂ injectie

Er zijn verschillende voordelen aan een waterontharder, maar ook zeker een aantal nadelen. De voordelen en nadelen van een waterontharder met CO₂ injectie staan hieronder beschreven.

Voordelen

  • Je hoeft je geen zorgen te maken over het tijdig aanvullen van het zoutreservoir.
  • Een eenvoudige installatie.
  • Eenvoudig te onderhouden.
  • Je hoeft geen milieubelastend zout meer te gebruiken.
  • Je verbruikt geen spoelwater, elektriciteit of zout.

Nadelen

  • Een redelijk hoog prijskaartje.
  • Het formaat van een gascilinder is relatief groot, waardoor het installeren niet altijd even eenvoudig is.
  • Er is kans op een PH-verhoging bij een slecht afgestelde CO₂ waterontharder. 
  • Wanneer het ontharde water verdampt kan er nog wel kalkaanslag ontstaan. 

Werking waterontharder met CO₂ injectie

Terwijl er water stroomt, wordt er een kleine hoeveelheid koolstofdioxide geïnjecteerd. Hierdoor ontstaat er een chemisch reactie waardoor de kalk oplost in het water en zich niet meer op de leidingen afzet. Omdat de apparatuur bij het opstarten goed moet worden afgesteld, moet de installatie door een professionele installateur worden gedaan, zodat je er verzekerd van bent dat de ontharder straks optimaal werkt.

Installatie en onderhoud van een ontharder met CO₂

Je kunt de installatie en onderhoud van een waterontharder zelf doen of laten uitbesteden aan een professionele installateur. Voor een correcte werking van de waterontharder en correcte plaatsing is het natuurlijk verstandig om de installatie door een vakman uit te laten voeren. Lees hieronder hoe de installatie en onderhoud uitgevoerd worden.

De installatie

Het installeren van een CO₂ waterontharder is niet per se moeilijk. De waterontharder wordt tussen 2 leidingsdelen geplaatst en wordt aan een CO₂ fles aangesloten. Je kunt hiervoor ook een vakman inschakelen. Nadat de waterontharder is aangesloten aan de CO₂ fles, door een professionele installateur, kan de waterontharder goed zijn werk doen. 

Het onderhoud

Wanneer je veel gebruikt maakt van de waterontharder is het goed om het zo goed mogelijk te onderhouden. Het onderhoud van een waterverzachter met een CO₂ injectie is veel simpeler dan bij een waterverzachter met zout. Je hoeft namelijk niet rekening te houden met de hoeveelheid zout die nodig is of wanneer het zoutreservoir bijgevuld moet worden. 

Bij een CO₂ waterontharder hoef je alleen de zuurstof fles na een jaar verbruik te vullen, het filterpatroon te vervangen en de TH-waarde te controleren. 

Wat is beter waterontharder met CO₂ of met zout?

Welke beter is, hangt natuurlijk af van een aantal factoren, zoals jouw persoonlijke situatie en budget. Je kan het beste kiezen voor een waterontharder met CO₂ injectie wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijke oplossing voor de kalk in het water. Deze waterontharder heeft weinig onderhoud nodig, want je hoeft maar 1 keer per jaar de zuurstoffles te vervangen. Een waterontharder met CO₂ injectie heeft wel een relatief hoge prijs, dat kan een nadeel zijn en is zeker iets om te overwegen.

Wanneer je een waterontharder zoekt die het harde water echt omzet naar het zachte water kun je het beste kiezen voor een waterontharder met zout. Ionenwisselaars zetten calcium- en magnesiumionen om in natriumionen. Na verloop van tijd raakt de harscilinder verzadigd met kalk en moet deze met zout worden doorgespoeld. 

Weten welke waterontharder nu het beste past bij jouw financiële situatie? Het beste is om meerdere offertes te vergelijken om zo de beste waterontharder te kiezen.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes