Het zout van een waterontharder bijvullen: wanneer en hoe?

Het zout zorgt voor zacht en gezuiverd water, het moet bijgevuld worden om zo kalkaanslag te voorkomen. Wanneer je het zout niet op tijd bijvult kan de waterontharder ook minder goed gaan functioneren. Hoe je het zout bijvult en wanneer dit moet gebeuren lees je hier.

waterontharder zout bijvullen

Wanneer moet ik zout bijvullen?

Het bijvullen van het zout van een waterontharder hangt af van een aantal factoren, zoals de capaciteit van de ontharder. Het merk en het type ontharder zijn ook belangrijk als het gaat over het bijvullen, zo kan de ene ontharder vaker bijgevuld worden dan de ander. Ook is het waterverbruik ook niet te vergeten, hoe meer water er gebruikt wordt, hoe meer zout er verbruikt wordt. Hoe meer zout er verbruikt wordt, hoe sneller het zout bijgevuld moet worden.

Je kunt bij de ene waterontharder de zout ongeveer tussen de 4 en 6 weken bijvullen en bij de andere 1 x per halfjaar. Blijf controleren of er genoeg zout in het zoutreservoir zit om zo te voorkomen dat het zout op raakt.

Hoe moet ik het zout van de waterontharder bijvullen?

Het bijvullen van het zout is erg simpel en kan zo uitgevoerd worden. Je moet de volgende stappen ondernemen:

  1. Heb je het idee dat je het zout moet bijvullen? Dan open je als eerst simpelweg de deksel van de waterontharder. De meeste ontharders beschikken over zo’n deksel om zo snel mogelijk het zout bij te vullen en te controleren. 
  2. Controleer na het openen van de deksel hoeveel zout er nog in de waterontharder zit.
  3. Wanneer er te weinig zout in de ontharder zit, giet je het zout er gewoon zo in. Zo makkelijk is het bijvullen van het zout van de waterontharder.

Hoeveel onthardingszout moet ik bijvullen?

De hoeveelheid zout die in de waterontharder moet is niet moeilijk om te bepalen. Je kunt het zout gewoon in de zoutbak gieten totdat deze goed gevuld is. Hoe goed een waterontharder gevuld moet worden, wordt vaak aangegeven met een maximum niveau. Zo is het eenvoudig om te zien hoeveel er bijgevuld moet worden.

Je kunt haast niets verkeerd doen aan de hoeveelheid, want het zout blijft intact totdat het water minder zout wordt. Wanneer er minder zout in het water zit, zal het zout verder oplossen en zo gaat het door totdat het zout volledig opgelost is. 

Hoeveel zouttabletten zijn er nodig voor een waterontharder?

Hoeveel zout er gebruikt moet worden in een waterontharder varieert per huishouden. Voor een gemiddeld huishouden heb je ongeveer 2 tot 4 zakken nodig. In een zak zout zitten ongeveer 25 kg zouttabletten. 

Wat als het zout op is?

Is het zout op? Maak je geen zorgen! Er kan geen acute schade ontstaan aan de waterontkalker wanneer er geen zout meer is in het zoutreservoir. Wat er wel kan gebeuren is dat het water dat door de leidingen loopt gewoon weer hard wordt, het wordt namelijk niet meer gezuiverd door het zout. Hierdoor kan er weer kalkaanslag ontstaan. 

Onderhoud van een waterontharder

Om te voorkomen dat de zout voorraad per ongeluk op raakt, is het verstandig om het zoutreservoir elke maand te controleren en bij te vullen wanneer deze leger lijkt. Wanneer het zout is bijgevuld is zul je geen last meer hebben van kalkaanslag en zal de zout na een tijd zorgen voor zacht water en gaat de kalkaanslag vanzelf weer verdwijnen en zal je waterontharder weer optimaal werken! Sla het onderhoud van je waterontharder dus niet over!

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes