Hardheid meten van water | Hoe werkt het en waarom meten?

Wist je dat je zelf de hardheid van water kunt meten? Zo kun je nagaan of je zacht of hard water hebt en of je eventueel een waterontharder kunt gebruiken. Hoe je de hardheid van drinkwater test, ontdek je in dit artikel!

hardheid meten van water

Hoe weet je of je hard of zacht water hebt?

Voor het meten van de hardheid van water zijn er verschillende methodes. Deze methodes kun je zelf toepassen, zodat je na kunt gaan hoe hard of zacht het water dat uit je kraan komt nu eigenlijk is en hoeveel calcium en kalk in het water zit. Hieronder lichten we 4 methodes verder toe.

1. Test met zeep voor een indicatie

De zeeptest is een simpele manier om de hardheid van water te meten. Hiervoor neem je een klein potje of flesje die je vult met een kleine hoeveelheid water. Vervolgens voeg je hier enkele druppels groene zeep aan toe en schud je het goed door elkaar. Schuimt de zeep goed? Dan is dit een teken van zacht water. Is er niet of nauwelijks schuim aanwezig? Dan heb je te maken met hard water. Let wel op dat de zeeptest geen nauwkeurige test is maar slechts een indicatie. 

2. Teststrips

Waterhardheid meten met teststrips is ook een optie. Dit zijn papieren strips met een kleurschaal. Door de strips kort onder te dompelen in leidingwater nemen ze een bepaalde kleur aan. Aan de hand van de kleurschaal kun je de teststrips aflezen en bepalen of het water hard of zacht is. Ook deze methode is niet heel nauwkeurig, maar geeft wederom een goede indicatie. 

3. Druppeltest

De druppeltest is een van de meest nauwkeurige en betrouwbare testen. Voor deze test heb je een kleine hoeveelheid leidingwater nodig waar je geleidelijk aan druppels speciale vloeistof aan toevoegt. Dit doe je druppel voor druppel en je gaat hiermee door totdat het water niet meer van kleur verandert. Ondertussen tel je het aantal druppels dat je hebt toegevoegd, wat gelijk staat aan de hardheid van het water. 

4. Navragen bij leidingwaterbedrijf

Naast dat je zelf met de hardheid van water kunt meten met verschillende testen, kun je dit ook navragen bij je lokale leidingwaterbedrijf of bij je gemeente. Zij zijn op de hoogte van de waterhardheid in de regio. 

Kun je ook digitaal waterhardheid meten?

Het is mogelijk om met een digitale meting de hardheid van water te meten. Hiervoor worden digitale meetapparaten gebruikt die een zeer nauwkeurige meting doen met uitgebreide testresultaten. Als consument kun je deze digitale meetapparatuur zelf kopen, maar het nadeel is dat deze een behoorlijk prijskaartje hebben.

meter waterhardheid

Waarom hardheid van drinkwater testen?

Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om de waterhardheid te meten. Wanneer het namelijk blijkt dat je hard water hebt, kan dit verschillende gevolgen hebben:

  1. Kalkaanslag in je badkamer, wasmachine en andere huishoudelijke apparaten, wat verstoppingen kan veroorzaken.
  2. Hogere energiekosten, doordat leidingen die aangetast worden door kalk minder goed doorstromen, waardoor het rendement van je verwarming afneemt.
  3. Meer zeep, shampoo en afwasmiddel nodig, omdat deze middelen met hard water minder goed schuimen.
  4. Slijtage en verkleuring van kleding door het wassen met hard water.
  5. Kortere levensduur van huishoudelijke apparaten door kalk.

Hoe Duitse hardheid bepalen, zelf meten of overlaten aan een specialist?

Wanneer je de hardheid van water wilt meten, heb je twee opties. Je kunt zelf aan de slag gaan met de methodes die eerder in dit artikel besproken zijn of een specialist inschakelen. Een waterontharder installateur kan je helpen om de precieze waterhardheid van het water in jouw woning vast te stellen, omdat ze de juiste kennis en benodigdheden hebben. Blijkt je water hard te zijn? Dan kijkt de installateur ook direct mee voor een goede oplossing. 

Wat is de ideale hardheid en wanneer een waterontharder plaatsen?

Volgens experts is het aan te raden om bij een waterhardheid van 12 Duitse graden of meer een waterontharder te plaatsen. Op de meeste plekken in Nederland ligt de hardheid van water tussen de 2,5 dH en 14,5 dH. Er zijn dus regio’s waar een waterontharder niet kan ontbreken, maar ook op plekken met zachter water is het aan te raden door de vele voordelen die zacht water met zich meebrengt. 

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes