Kalkaanslag verwijderen | Welke methodes zijn er?

Omdat het water in Nederland echter harder is, moet het vaker gereinigd worden. Als je wil dat water zachter wordt dan kan je een waterontharder overwegen. Een waterontharder onthardt het water door middel van een filter. Het filter houdt mineralen en zouten vast, waardoor het water dat uit de kraan komt zachter is.

kalkaanslag verwijderen

Hoe krijg je hardnekkige kalkaanslag weg?

Om hardnekkige kalkaanslag effectief weg te krijgen, kun je de volgende DIY-methodes proberen:

 1. Schoonmaakazijn: Verwarm schoonmaakazijn lichtjes en breng het aan op de kalkaanslag. Laat het een paar uur inwerken en spoel daarna af met water. Gebruik een oude tandenborstel voor moeilijk bereikbare plekken.
 2. Citroensap: Citroensap is zuur en helpt bij het oplossen van kalk. Snijd een citroen doormidden en wrijf de aanslag in. Laat het even inwerken en spoel af met water.
 3. Baking soda: Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op de kalkaanslag. Laat het inwerken en schrob vervolgens met een spons of borstel.
 4. Cola: Cola bevat zuren die effectief kalk kunnen oplossen. Giet cola over de kalkaanslag en laat het een nacht staan. Spoel de volgende dag af met water.

Optie 1: Schoonmaakazijn

Azijn is een veelgebruikt en effectief middel tegen kalk.

 1. Meng gelijke delen water en witte azijn in een spuitfles en spuit het op de kalkaanslag. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het daarna af.
 2. Voor hardere oppervlakken kan het gebruik van citroensap een vergelijkbaar effect hebben. Snijd een citroen doormidden en wrijf het direct op de kalk, of gebruik citroensap in een spuitfles.
 3. Bij zeer hardnekkige kalkaanslag kun je baking soda toevoegen aan de azijnoplossing voor extra schurend effect. Laat het mengsel op de kalkaanslag zitten, scrub met een zachte borstel en spoel grondig na.
 4. Vergeet niet om altijd handschoenen te dragen en de ruimte goed te ventileren bij het gebruik van deze middelen. Voor de beste resultaten en om schade aan oppervlakken te voorkomen, is het aan te raden om eerst een klein, onopvallend gebied te testen.

Optie 2: Bleekmiddel

 1. Verdun het bleekmiddel door één deel bleek op tien delen water te mengen.
 2. Breng het verdunde bleekmiddel aan op de kalkaanslag en eventuele schimmel in de douchecabine.
 3. Laat het mengsel enige tijd inwerken voor een grondige reiniging.
 4. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik om inademing van de dampen te voorkomen.
 5. Spoel na de behandeling het oppervlak grondig af met schoon water om alle resten van het bleekmiddel te verwijderen.
 6. Gebruik bleekmiddel met mate om beschadiging van voegen of het oppervlak van je douchecabine te voorkomen.

Optie 3: Cola als schoonmaakmiddel

 1. Giet cola over de kalkaanslag in de douchecabine, met name op plekken waar de kalk hardnekkig is.
 2. Laat de cola een paar uur inwerken om de zuren de kans te geven de kalkaanslag af te breken.
 3. Gebruik een schrobborstel om de behandelde gebieden zachtjes te schrobben.
 4. Spoel het oppervlak grondig af met water om alle cola en losgekomen kalkresten te verwijderen.
 5. Herhaal de behandeling indien nodig voor hardnekkige kalkaanslag.

Optie 4: Waterontharder

Een waterontharder kan de oorzaak van kalkaanslag bij de bron aanpakken door hard water ( de waterhardheid wordt uitgedrukt in dH), dat rijk is aan calcium en magnesium, te verzachten. Dit voorkomt de vorming van kalkaanslag op douchecabines, kranen, tegels en huishoudelijke apparaten.

Door het installeren van een waterontharder in je woning verminder je niet alleen de noodzaak voor intensieve schoonmaakroutines, maar verleng je ook de levensduur van je sanitair en apparaten. Dit maakt een waterontharder een effectieve en preventieve oplossing voor het bestrijden van kalkaanslag.

hoe verwijder je kalkaanslag?
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kalk aanslag verwijderen op verschillende oppervlakken

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem in huishoudens en kan leiden tot lelijke vlekken op diverse oppervlakken en verkort de levensduur van huishoudelijke apparaten.

Hieronder duiken we dieper in op de beste methoden om kalk effectief te verwijderen vanuit verschillende hoeken van je huis. 

We behandelen technieken voor het schoonmaken van de badkamer, waaronder douches, kranen en badkamertegels, en bieden ook oplossingen voor natuursteen, waterkokers, betontegels en kalk op glas

Sterke kalk verwijderen in de badkamer, kraan, douche en toilet

Voor het schoonmaken van je douche en douchedeur, kun je een mengsel van gelijke delen witte azijn en water in een spuitfles bereiden.

Spuit dit mengsel over de douchedeuren en laat het ongeveer 15 tot 30 minuten inwerken om de aanslag te verzachten.

Na het inweken gebruik je een zachte spons of doek om de kalkaanslag zachtjes weg te wrijven en spoel je alles grondig af met schoon water. 

Voor de kraan, dompel je een doek in witte azijn en wikkel je deze rond de kraan, laat dit een paar uur of zelfs een nacht zitten als de kalk hardnekkig is.

Verwijder vervolgens de doek en gebruik een oude tandenborstel om eventuele resterende kalkaanslag weg te schrobben. 

Voor de badkamertegels werkt een oplossing van gelijke delen witte azijn en water ook goed. Spuit het op de tegels en laat het tot een uur inwerken, vooral als je te maken hebt met hardnekkige vlekken.

Scrub de tegels daarna schoon met een borstel met zachte haren en spoel de tegels af met schoon water om de ruimte fris en kalkvrij te maken.

Natuursteen, badkamertegels en tegels ontkalken

Ook natuursteen en tegels kunnen ontkalkt worden, hiervoor kun je het beste een zeepoplossing of speciale reiniger gebruiken, hieronder zetten we het voor je op een rij.

Voor het schoonmaken van natuursteen kun je beginnen met een mengsel van een mild, pH-neutraal afwasmiddel en warm water in een emmer. Gebruik dit mengsel om de natuursteen zachtjes te wassen met een zachte spons of doek, wat helpt om oppervlakkige vlekken en vuil te verwijderen zonder het steen te beschadigen.

Als je te maken hebt met hardnekkiger vuil, kies dan voor een reiniger die specifiek ontworpen is voor natuursteen. Deze producten zijn veilig voor het schoonmaken van natuursteen en helpen bij het verwijderen van kalkaanslag zonder schade aan te richten.

Voor de meest hardnekkige vlekken kun je een zachte borstel, zoals een tandenborstel, gebruiken in combinatie met de speciale natuursteenreiniger om de vlekken voorzichtig weg te borstelen. 

Kalk verwijderen in de waterkoker

Om kalkaanslag in de waterkoker effectief te verwijderen, kun je een eenvoudige maar effectieve methode met natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Vul de waterkoker met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Breng het mengsel aan de kook en laat het vervolgens een uur weken.

Giet het azijnmengsel weg en spoel de waterkoker meerdere keren grondig uit met schoon water totdat de azijngeur volledig is verdwenen. Voor hardnekkige kalkresten kun je de binnenkant van de waterkoker nogmaals zachtjes schrobben met een spons of borstel. 

Hardnekkige kalk van glas verwijderen

Om kalkaanslag van glas effectief te verwijderen, kun je gebruikmaken van natuurlijke middelen zoals witte azijn of citroensap. Deze zure oplossingen zijn effectief in het oplossen van kalk zonder het glas te beschadigen. 

 1. Maak een mengsel van gelijke delen water en witte azijn of citroensap.
 2. Breng dit mengsel aan op het glas waar de kalkaanslag zit, en laat het enkele minuten inwerken.
 3. Gebruik vervolgens een zachte doek of spons om het glas schoon te wrijven. Spoel het glas daarna goed af met schoon water en droog het af met een schone, zachte doek voor een streeploos resultaat.
 4. Voor hardnekkige kalkaanslag kan het nodig zijn dit proces meerdere keren te herhalen. Vermijd het gebruik van schurende materialen die het glas kunnen krassen.

Kalk van betontegels verwijderen

Begin met het oppervlak te bevochtigen om te voorkomen dat de reinigingsoplossing te snel verdampt. Gebruik vervolgens een oplossing van water en witte azijn in gelijke delen, of kies voor een speciaal ontworpen betontegelreiniger die kalkaanslag kan oplossen.

Breng de gekozen oplossing aan op de betontegels en laat deze enige tijd inwerken, afhankelijk van de ernst van de kalkaanslag.

Gebruik een borstel met zachte haren om de tegels zachtjes te schrobben, wat helpt om de kalkaanslag los te maken zonder het beton te beschadigen. 

Spoel de tegels grondig af met schoon water om alle resten van de reinigingsoplossing en losgemaakte kalkaanslag te verwijderen. 

Hoe kan een waterontharder kalkaanslag voorkomen?

Een waterontharder pakt kalkaanslag aan door het ‘harde’ water, dat vol zit met kalk (calcium en magnesium), zachter te maken.

Dit doet het apparaat door het water door een soort filter vol met kleine korreltjes, de hars, te laten stromen. Deze korreltjes pakken de kalk uit het water en houden het vast. In ruil daarvoor geven ze iets anders aan het water terug, meestal natrium, dat geen kalkaanslag veroorzaakt. Zo komt het water zonder die kalk bij jou uit de kraan. 

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes