Kalk betontegels verwijderen | Hoe krijg ik witte aanslag weg?

Witte aanslag op betontegels komt regelmatig voor, maar wat is dit nu precies? Het is kalkaanslag, wat ook wel kalkuitbloei wordt genoemd. Ontdek in dit artikel hoe je de kalk van betontegels kunt verwijderen!

kalk betontegels verwijderen

Wat is kalkuitbloei?

Kalk op betontegels ontstaat door een chemische reactie. De kalk die in beton en cement zit, reageert op de buitenlucht en op verschillende weersinvloeden, zoals condens, dauw en neerslag. Dit wordt in het beton en cement opgenomen. De kalk in de betontegels wordt voor een deel opgelost en dit dringt door tot het oppervlak. Vervolgens verdampt het vocht uit de tegel met kalkuitbloei als gevolg. Dit zorgt voor witte strepen of vlekken op de tegels, waardoor ze goed zichtbaar zijn. Het is dan ook fijn als je deze kalk uit de betontegels kunt verwijderen.

Hoe verwijder ik kalkuitbloei en kalkaanslag op mijn tegels?

Er zijn verschillende manieren om kalk op betontegels of ander soort tegels te verwijderen. Dit zijn eenvoudige oplossingen die je zelf kunt uitvoeren, vaak met middelen die je al in huis hebt staan. Zo hoef je niet direct een specialist in te schakelen, maar kun je zelf aan de slag.

Kalkuitbloei verwijderaar voor witte vlekken op tuintegels

Kalkuitbloei verwijderaar is een speciaal middel voor oppervlakken met beton en cement en kun je dus goed voor betontegels gebruiken. Het middel zorgt ervoor dat de kalkuitslag sneller oplost, waardoor de witte aanslag ook sneller zal verdwijnen. De kalkuitbloei verwijderaar is alleen bedoeld om het oppervlak te behandelen en zal de witte vlekken niet tegengaan. 

Schoonmaakazijn voor kalk uitbloei

Om kalkaanslag op tegels te verwijderen, is het mogelijk om azijn te gebruiken, iets wat je vaak al in huis hebt staan. Dit doe je door een plantenspuit te vullen met een deel water en een deel azijn. Dit spuit je dan vervolgens op de tegels en laat je een paar minuten intrekken. De kalk zal dan vervolgens losweken, waarna je het met een doek schoon kunt vegen.

Groene zeep

Een andere manier om de tegels vrij te maken van kalk, bijvoorbeeld in de badkamer, is het gebruik van groene zeep. Dit is heel eenvoudig. Je hoeft alleen de groene zeep op de tegels aan te brengen, dit in te laten trekken, met een schuursponsje de kalkaanslag van de tegels te schrobben en vervolgens alles goed na te spoelen met water. 

Wasverzachter

Een ander effectief middel is het gebruik van wasverzachter. Ook dit hebben veel mensen al in huis, dus je hebt er geen extra kosten aan. Hoe pas de wasverzachter toe? Neem een emmer warm water en los hierin wasverzachter op. Maak met dit mengsel en een doekje of spons de tegels schoon en spoel alles vervolgens goed af met heet water.

kalk op tegels badkamer

Hoe kan ik kalkaanslag op tegels voorkomen?

Ondanks dat er verschillende manieren zijn om eenvoudig kalkaanslag op tegels te verwijderen, is het natuurlijk beter om de kalkuitbloei volledig te voorkomen. Dit bespaart je een hoop tijd en gedoe, met behoud van mooie tegels. 

Betontegels met coating

Bij betontegels in de tuin is het een optie om te kiezen voor tegels met een coating. Bij geïmpregneerde tegels is de kans op kalkvlekken minder groot, omdat ze beter beschermd zijn tegen weersinvloeden. Zorg er daarnaast voor dat de tegels niet te lang nat blijven. In veel gevallen is het bij kalkuitbloei op betontegels het beste om gewoon te wachten. De witte aanslag zal na verloop van tijd namelijk vanzelf verdwijnen. 

Waterontharder gebruiken

Een effectieve manier om kalkaanslag tegen te gaan op tegels in de badkamer, is het gebruik van een waterontharder. Deze zorgt ervoor dat het water dat uit jouw leidingen komt zacht wordt gemaakt. De calcium- en magnesiumdeeltjes die kalk vormen, worden uit het water verwijderd, waardoor je ook geen last meer hebt van kalkaanslag. Er zijn verschillende waterontharders verkrijgbaar. Je kunt dan ook het best meerdere offertes aanvragen en de waterontharders en bijbehorende prijzen vergelijken!

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes