Is kalk in water gezond? | De effecten en nadelen van kalkwater

Kalk in drinkwater wordt vaak gezien als een gezondheidsrisico, maar in werkelijkheid bevat kalk calcium en magnesium, twee mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam.

kalk in drinkwater

Is kalk slecht voor je gezondheid?

Het consumeren van hard water kan bijdragen aan de dagelijkse inname van deze belangrijke mineralen. Echter, te veel kalk kan leiden tot problemen zoals nierstenen bij daarvoor gevoelige individuen.

Over het algemeen wordt kalk in water niet als schadelijk voor de gezondheid beschouwd, zolang het binnen de normen blijft.

Wat doet kalk met je lichaam?

Kalk in water draagt bij aan de inname van essentiële mineralen zoals calcium en magnesium, die belangrijk zijn voor de gezondheid van botten en het functioneren van zenuwen en spieren. Hoewel het een bron van deze mineralen kan zijn, is het effect op de dagelijkse voedingsinname relatief klein.

Echter, bij sommige mensen kan een te hoge kalkconcentratie in water leiden tot het ontstaan van nierstenen. Over het algemeen is de aanwezigheid van kalk in drinkwater niet schadelijk en kan het bijdragen aan de minerale behoeften van het lichaam.

Het effect van kalk en hard water op je huid en haar

Hard water en de kalk die het bevat kunnen een negatieve impact hebben op huid en haar. Water met een hoge kalkconcentratie kan leiden tot een droge huid, jeuk, en het verstoren van de natuurlijke balans van de huid.

Voor het haar kan hard water ervoor zorgen dat het droog, dof en moeilijk te beheren wordt. Dit komt doordat kalkresten zich op het haaroppervlak kunnen afzetten, wat de glans vermindert en het haar zwaarder maakt.

Het gebruik van een waterontharder kan deze effecten verminderen door de hoeveelheid kalk in het water te verlagen.

Wat zijn andere nadelen van kalk in kraanwater?

Naast de impact op huid en haar en het potentieel vergroten van de kans op nierstenen, kan kalk in kraanwater ook leiden tot een mindere efficiëntie van waterverwarmingsapparaten, zoals boilers en koffiezetapparaten.

Kalkaanslag kan de levensduur van deze apparaten verkorten en hun energieverbruik verhogen.

Daarnaast kan het drinkwater een minder aangename smaak hebben en kan het meer schoonmaakwerk vereisen om kalkaanslag in de keuken en badkamer te verwijderen.

Hoeveel kalk mag er in drinkwater zitten?

De hoeveelheid kalk in drinkwater wordt vaak uitgedrukt in graden Duitse hardheid (°dH). Hoewel er geen strikte normen zijn die de maximale hoeveelheid kalk in drinkwater bepalen, wordt water met een hardheid van meer dan 8°dH als hard beschouwd.

De optimale hardheid voor drinkwater ligt tussen 4°dH en 8°dH. In deze range profiteert men van de minerale voordelen van kalk zonder de negatieve effecten van te hard water.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Wat gebeurt er als je te veel kalk drinkt?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het consumeren van water met een hoge concentratie kalk directe gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan langdurige inname van zeer hard water bij sommige individuen leiden tot de ontwikkeling van nierstenen.

Tevens kan een overmaat aan kalk de opname van andere essentiële mineralen hinderen. Echter, voor de meeste mensen wordt het drinken van hard water met hoge kalkniveaus als veilig beschouwd, zolang het binnen redelijke limieten blijft.

is kalk in water gezond?

Voordelen van water ontkalken met een waterontharder

Het ontkalken van water met een waterontharder biedt verschillende voordelen.

  1. Het kan de levensduur van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers verlengen door de vorming van kalkaanslag te verminderen. Dit kan ook leiden tot lagere energiekosten omdat apparaten efficiënter werken. 
  2. Het ontharden van water bijdragen aan een zachtere huid en glanzender haar, omdat er minder kalkresten achterblijven na het wassen.
  3. Het gebruik van minder schoonmaak- en wasmiddelen is een ander voordeel, wat zowel goed is voor het milieu als voor de portemonnee.

Kalk uit water halen: is onthard water gezond?

Het verwijderen van kalk uit water om onthard water te produceren, roept vragen op over de gezondheidsaspecten. Over het algemeen wordt onthard water als veilig voor consumptie beschouwd.

Het proces van waterontharding verwijdert calcium en magnesium, die beide essentiële mineralen zijn, maar deze kunnen gemakkelijk uit een gebalanceerd dieet worden verkregen.

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel is dat het ontharden van water kan bijdragen aan het verminderen van huidirritaties voor mensen met gevoelige huidcondities zoals eczeem. 

Echter, het is belangrijk om een goed onderhoud van het wateronthardingssysteem te verzekeren om de kwaliteit van het drinkwater te behouden.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes