Kalk van glas verwijderen: Advies & handige tips – Glas schoonmaken

Heb je last van kalk op het glas in de badkamer? Dan wil je dit zo snel mogelijk verwijderen. Als eenmaal de aanslag verwijderd is, wil je er natuurlijk voor zorgen dat dit ook niet meer terugkomt. Hoe je dit het best doet, lees je terug in dit artikel.

kalk glas verwijderen

Waarom krijg je kalk op glas en op de kraan?

Er zijn verschillende redenen waarom kalkaanslag kan optreden op ramen, kranen, spiegels en wanden. Meestal gebeurt dit wanneer waterdruppels verdampen op glazen oppervlakken. De mineralen die hierdoor achterblijven zorgen voor de vorming van kalkaanslag.

Indien je dus gebruik maakt van hard water met een hoog magnesium- en calciumgehalte (kalk in het water), wordt dit proces aanzienlijk versneld. Daarnaast stimuleren temperatuurschommelingen het gehele verdampingsproces, wat dus resulteert in hardnekkige kalkaanslag.

Het resultaat van deze kalkaanslag op kranen, wanden en ramen is dat er een witte doffe laag ontstaat. Om dit te vermijden, is het van cruciaal belang om geregeld schoon te maken. Het is evengoed van belang om waterafstotende middelen te gebruiken om kalkaanslag te minimaliseren.

Effectieve methoden om kalkaanslag van glas te verwijderen

Kalkaanslag is een ongewenst verschijnsel op glazen oppervlakken in de douche. Om kalk van glas verwijderen mogelijk te maken, ga je het best als volgt te werk:

 • Draag handschoenen en laat ruimtes goed ventileren gedurende het ontkalkingsproces.
 • Ga de instructies en gebruiksaanwijzingen grondig na alvorens je begint te werken met het kalkreinigingsmiddel.
 • Breng het ontkalkingsmiddel aan op de oppervlaktes die gereinigd dienen te worden.
 • Laat het ontkalkingsmiddel goed intrekken op de oppervlaktes zoals aangegeven op de verpakking.
 • Schrob het ontkalkingsmiddel grondig op de ruimtes waar kalkaanslag aanwezig is.
 • Spoel het ontkalkingsmiddel af met schoon water. Hierdoor kunnen de oude kalkresten verwijderd worden.
 • Indien enkele hardnekkige vlekken nog niet volledig weg zijn, herhaal je dit proces.
 • Spoel de oppervlakken opnieuw af met schoon water en droog af.

1. Hoe krijg je een glazen douchewand of douchedeur weer schoon van hardnekkige kalkaanslag?

Maak gebruik van een sterk ontkalkingsmiddel die speciaal ontworpen is om kalk van glas te verwijderen. Breng het middel aan, laat het goed inwerken zolang als vermeld op de verpakking en schuur grondig met een borstel of schuurspons. Spoel vervolgens af en herhaal als het nodig is.

Tip: Wil je kalkaanslag zo lang mogelijk uitstellen? Schaf een douchewisser aan om de ramen mee te trekken na het douchen.

2. Hoe krijg je kalk van je ramen in de badkamer?

Ook voor het ontkalken van de ramen ga je hetzelfde te werk. Breng de kalkreiniger aan op de oppervlakken met kalkaanslag. Laat het goed intrekken volgens de aangegeven instructies op de verpakking. Schrob nadien nog even goed om er zeker van te zijn dat je elke ruimte met kalkaanslag aanpakt. Daarna spoel je alles af met schoon water en herhaal je het gehele proces indien nodig.

3. Huismiddeltjes (azijn, bakpapier, …)

Er zijn verscheidene huishoudelijke middelen die je hiervoor kunt inzetten. Kalk van glas verwijderen kan met de volgende elementen gedaan worden:

 • Azijn
 • Bleek
 • Bakpapier (voor douche en kraan)
 • Baksoda
 • Citroen

Hoe voorkom je diepe aanslag van kalk in de douche en op ramen?

Het verwijderen van kalkaanslag kan behoorlijk wat tijd en energie vergen. Daarom is het verstandig om goed voor je badkamerelementen te zorgen om dit te voorkomen. Er zijn diverse methodes om dit te doen, die verder gaan dan ‘het drogen van de ramen met een droge doek’.

Wax coating om kalk op het raam te voorkomen

Om kalkaanslag te vermijden, kun je een speciale waterafstotende coating gebruiken. Deze breng je, zoals aangegeven op de verpakking, aan op de glazen douchewand. Dit speciale schoonmaakmiddel is gemaakt om kalkaanslag te voorkomen en dus te kunnen genieten van een mooie schone doucheomgeving.

Permanente oplossing: de waterontharder

Hard water brengt enorm veel kalkaanslag met zich mee. Een methode die er permanent voor zorgt dat je geen kalkaanslag meer ervaart, is door een waterontharder te laten installeren. Deze vermindert de hoeveelheid mineralen aanzienlijk, wat dus ook terug te zien is op elementen die gevoelig zijn voor kalk. Bovendien hoef je er ook niet meer naar om te kijken. Wanneer je eenmaal een waterontharder geïnstalleerd hebt, doet hij het werk vanzelf.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes