Premie of subsidie waterontharder: is dat wel mogelijk?

Wanneer je een waterontharder wil aanschaffen, is het verkrijgen van een premie of subsidie natuurlijk een mooie mogelijkheid om een deel van de kosten te dekken. In dit artikel belichten we verschillende mogelijkheden voor het ontvangen van subsidies voor waterontharders.

image-20.jpeg

Ontvang ik een subsidie voor de aanschaf van een waterontharder?

Helaas ontvangen particulieren in de meeste gevallen geen subsidie voor de aanschaf van een waterontharder. Echter bestaat er een mogelijkheid wanneer je wel recht hebt op een subsidie. Dit is het geval als je in het noorden van Nederland woont. Met name in Groningen en Friesland zijn er mogelijkheden om financiële steun te krijgen voor het verduurzamen van je woning. Hieronder valt de aanschaf van een waterontharder. SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland), IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen) en NCG (Nationaal Coördinator Groningen) zijn organisaties en samenwerkingsverbanden waar je zo’n subsidie kunt aanvragen.

Welke subsidie aanvragen verduurzamen woning in Groningen: SNN, IMG en NCG (2023, particulier)

Voor woningeigenaren in Groningen zijn er verschillende opties om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van je woning, waaronder de aanschaf van een waterontharder. Dit zijn de volgende:

 1. Via SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland)
  Zij bieden subsidies aan voor de verduurzaming van je woning in het noorden van Nederland. Hieronder valt de installatie van een waterontharder.
 2. Via IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen)
  Deze organisatie heeft programma’s gericht op het compenseren van schade en het verduurzamen van woningen in het Groningse aardbevingsgebied, inclusief subsidies voor waterontharders.
 3. Via NCG (Nationaal Coördinator Groningen)
  Deze organisatie coördineert en ondersteunt de versterkingsoperatie en de verduurzaming van woningen in Groningen. Ook geven zij subsidies voor de aanschaf van waterontharders.

Aanvraagprocedure

De aanvraagprocedures voor de bovengenoemde subsidies, zijn niet bij iedere organisatie hetzelfde. De aanvraagprocedures verschillen namelijk per instantie. Het is dan ook aan te raden om de specifieke richtlijnen en vereisten op de websites van SNN, IMG en NCG te raadplegen zodat je de instructies goed kan opvolgen.

Subsidie voor verduurzaming, waterontharders in Friesland: SNN

Ook in Friesland kunnen huiseigenaren mogelijk een subsidie ontvangen voor de aanschaf van een waterontharder. In Friesland gaat dit via het SNN. Deze subsidie die SNN biedt, is voor verschillende soorten verduurzaming van woningen in de regio. Daarnaast is de aanvraagprocedure van SNN erg toegankelijk.

Aanvraagprocedure

Op de website van het SNN staat exact hoe je de aanvraag van de subsidie voor het apparaat kunt voorbereiden en uiteindelijk in kan dienen. Zo heb je qua documenten onder andere de offerte en een factuur nodig. Daarnaast heb je een DigiD en een account van het eLoket van SNN nodig om de aanvraag in te dienen. Bovendien heb je recht op een subsidie via SNN wanneer je in het juiste postcodegebied én wanneer je woning niet in het versterkingsprogramma van NCG is opgenomen.

In welke situatie(s) kan je wel aanspraak maken op een premie of subsidie?

Hoewel subsidies voor waterontharders niet breed beschikbaar zijn, zijn er wel enkele uitzonderingen. Wanneer je bijvoorbeeld woont in een gebied waar hard water een groot probleem is en leidt tot flinke schade aan huishoudelijke apparaten en leidingen, kunnen lokale overheden subsidies of premies aanbieden voor de aanschaf van het apparaat. Op die manier helpen ze jou als huiseigenaar bij het installeren van waterontharders. Andere situaties waarin je aanspraak kan maken op een premie of subsidie zijn bijvoorbeeld:

 • In combinatie met een warmtepomp
  Op een warmtepomp krijg je als huiseigenaar namelijk vaak wel subsidie.
 • In combinatie met andere isolerende maatregelen
  Via het VROM kun je hiervoor een subsidie aanvragen.

Waarom een ontharder aanschaffen zonder subsidie?

Ondanks dat je geen subsidie krijgt, is het nog steeds de moeite waard om een waterontharder aan te schaffen ondanks de soms hoge prijzen van een waterontharder. Dit komt doordat het apparaat vele voordelen biedt. Dit zijn met name de voordelen van een waterontharder:

 1. Vermindering van kalkaanslag
  Hard water bevat mineralen zoals calcium en magnesium. Na verloop van tijd kunnen deze kalkaanslag veroorzaken op je huishoudelijke apparaten, leidingen en sanitaire voorzieningen. Een waterontharder verwijdert deze mineralen uit het water, waardoor de vorming van kalkaanslag wordt verminderd.
 2. Verlenging van de levensduur van huishoudelijke apparaten
  Door kalkaanslag te verminderen, helpt een waterontharder om ervoor te zorgen dat je huishoudelijke apparatuur langer meegaat. Denk hierbij aan vaatwassers, wasmachines, waterkokers en koffiezetapparaten. Minder kalkaanslag zorgt voor minder slijtage aan de onderdelen van je apparaten. Hierdoor blijft de werking optimaal en hoeven ze minder snel vervangen te worden. 
 3. Besparing op energiekosten
  Apparaten die zijn aangetast door kalkaanslag moeten harder werken om hetzelfde resultaat te behalen. Dit zorgt uiteindelijk voor een hoger energieverbruik. Door kalkaanslag te verminderen, werken huishoudelijke apparaten uiteindelijk efficiënter wat zorgt voor minder energieverbruik en dus lagere energiekosten.
 4. Minder droge huid en zachter haar
  Hard water kan leiden tot een droge huid en dof haar na het douchen. Omdat een waterontharder zorgt voor zachter en schoner haar, zal je water een zachter gevoel geven op je huid en haar na het douchen. Ook wordt de smaak van je onthardde drinkwater vaak beter met het gebruik van een waterontharder.
 5. Milieuvriendelijkheid
  Omdat een waterontharder op de lange termijn zorgt voor een lager energieverbruik, is een waterontharder milieuvriendelijk. Minder energieverbruik betekent namelijk een lagere uitstoot van broeikassen. Daarnaast zijn er bij een lager energieverbruik ook minder natuurlijke hulpbronnen nodig voor je energie.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes