Is gefilterd kraanwater beter? | Hoe kun je kraanwater filteren?

In Nederland staat ons kraanwater bekend als het beste ter wereld, waardoor het gebruik van waterfilters vaak als overbodig wordt gezien.

filter kraanwater

Is het nodig om kraanwater te filteren?

Volgens experts biedt het Nederlandse drinkwater een uitmuntende kwaliteit zonder dat er thuis nog extra zuivering nodig is.

Specifiek voor het verminderen van kalk in water zijn er waterontharders beschikbaar. Deze apparaten, vaak werkend op basis van een ionenwisselaar, kunnen zorgen voor zachter water, wat de smaak kan verbeteren en kalkaanslag kan verminderen.

Hoe gezond is gefilterd water?

Gefilterd water kan in sommige specifieke gevallen voordelen hebben, zoals het verminderen van de hoeveelheid kalk in gebieden met hard water, wat apparaten kan beschermen. Echter, qua gezondheid voegt het filteren van kraanwater in Nederland meestal weinig toe. Ons kraanwater bevat al de nodige mineralen in goede verhoudingen en is vrij van schadelijke verontreinigingen.

Verschillende methodes om kraanwater te filteren

1. Waterontharder

Er zijn verschillende opties voor waterontharders, waaronder systemen met en zonder afvoer.

 • Waterontharder met afvoer: Dit type waterontharder gebruikt een proces genaamd ionenuitwisseling om de mineralen die water hard maken te verwijderen. Het systeem bevat een harskolom waar het harde water doorheen stroomt.
  • De hars trekt de calcium- en magnesiumionen aan en vervangt ze door natriumionen, waardoor het water zachter wordt. Het systeem vereist periodieke regeneratie, waarbij de gevangen mineralen worden weggespoeld naar een afvoer, en de hars wordt gereinigd en opnieuw geladen met natriumionen.
 • Waterontharder zonder afvoer: Een alternatief voor het traditionele systeem met afvoer is de zoutvrije waterontharder of waterconditioner. Deze apparaten werken zonder zout of chemicaliën en hebben geen afvoer nodig.
  • In plaats daarvan gebruiken ze een fysiek proces dat de vorm van de mineralen in het water verandert, zodat ze zich niet afzetten als kalk. Hoewel deze systemen technisch gezien het water niet ‘ontharden’ in de traditionele zin, kunnen ze wel helpen om de effecten van hard water te verminderen.

2. Waterfilterkan | Waterkan met filter

Een filterkan is een eenvoudige en toegankelijke optie voor het filteren van kraanwater thuis. Het bestaat uit een kan met een ingebouwd filter dat water ontdoet van bepaalde onzuiverheden, zoals chloor, lood, en soms kalk.

Door water door het filter te gieten, verbetert het de smaak en kwaliteit van het drinkwater. Filterkannen zijn bijzonder handig voor huishoudens die op zoek zijn naar een snelle en betaalbare manier om de kwaliteit van hun drinkwater te verbeteren zonder een ingrijpend systeem te installeren.

3. Kraanwater zuiveren met filter

Een kraanwaterfilter is een apparaat dat je op je kraan aansluit om het water direct te zuiveren. Deze filters zijn bedoeld om onzuiverheden zoals chloor, lood en bacteriën uit het water te halen, waardoor de smaak en veiligheid van je drinkwater verbeteren.

 • Voordelen:
  • Direct schoon drinkwater uit de kraan.
  • Vermindert onzuiverheden en verbetert de smaak.
  • Eenvoudige installatie en onderhoud.
 • Nadelen:
  • Filters moeten regelmatig worden vervangen.
  • Niet alle filters verwijderen alle soorten verontreinigingen.

Gemiddeld kosten kraanwaterfilters tussen de € 20 en € 100, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de filtratie. Het kiezen van een geschikt filter hangt af van de specifieke behoeften van je huishouden en de kwaliteit van je kraanwater.

Wat kost het om drinkwater te filteren?

De kosten voor het filteren van kraanwater hangen af van het type filter dat je kiest. Hier een overzicht per filtertype:

 1. Filterkan: Dit is de meest budgetvriendelijke optie, met prijzen variërend van € 20 tot € 65. Filters moeten regelmatig worden vervangen.
 2. Kraanwater filter: Deze filters bevestig je direct op de kraan en kosten tussen de € 20 en € 100. Ook hier moeten filters geregeld vervangen worden.
 3. Antikalk filter: Gericht op het verminderen van kalkaanslag, variëren de kosten tussen de € 30 en € 200.
 4. Waterontharder zonder afvoer: Prijzen beginnen rond de € 150 en kunnen oplopen tot boven de € 1000 voor geavanceerde systemen.
 5. Waterontharder met afvoer: Dit is de duurste optie, met kosten tussen de € 600 en € 2000, afhankelijk van de capaciteit en functies.

Elk filtersysteem heeft zijn eigen voordelen en beperkingen. De keuze hangt af van je specifieke waterkwaliteit en budget.

Voordelen en nadelen van gefilterd kraanwater en een waterfiltersysteem

Voordelen

 1. Verbeterde smaak: Gefilterd water verwijdert chloor en andere chemicaliën die de smaak van kraanwater kunnen beïnvloeden, waardoor het frisser en aangenamer wordt om te drinken.
 2. Gezondheidsvoordelen: Het verwijderen van schadelijke stoffen uit drinkwater kan bijdragen aan een betere gezondheid op lange termijn.
 3. Geen kalkaanslag meer: Een waterontharder voorkomt de vorming van kalkaanslag op kranen, douchekoppen, en sanitair, wat bijdraagt aan een langere levensduur en een schoner uiterlijk zonder de noodzaak voor intensieve schoonmaak.
 4. Bescherming van huishoudelijke apparaten: Apparaten die water gebruiken, zoals koffiezetapparaten, wasmachines, en vaatwassers, functioneren efficiënter en gaan langer mee zonder de schadelijke effecten van kalkopbouw.

Nadelen

 1. Onderhoud en kosten: Filters moeten regelmatig worden vervangen, wat extra kosten en onderhoud met zich meebrengt. Zoals we hierboven ook al benoemde, heb je natuurlijk een initiële investering die je moet doen, dit kan natuurlijk wel op de lange termijn goedkoper uitvallen dan flessen water als je die nu op het moment koopt.
 2. Niet alle filters zijn gelijk: De effectiviteit van waterfilters kan variëren, waardoor niet alle ongewenste stoffen worden verwijderd. Kijk hiervoor vooral hierboven waar we ze voor je op een rij zetten!
 3. Mogelijke verwijdering van nuttige mineralen: Sommige filters kunnen mineralen verwijderen die natuurlijk in water voorkomen en gezondheidsvoordelen bieden.

Wat is het beste waterfilter voor drinkwater?

Een waterontharder wordt vaak als de oplossing gezien, vooral in gebieden met hard water. Dit apparaat kan helpen bij het verminderen van kalkaanslag, wat gunstig is voor de levensduur van huishoudelijke apparaten en het algemene comfort. Bovendien kan zacht water bijdragen aan een zachtere huid en haar.

Het is echter belangrijk om verschillende opties en offertes te vergelijken voordat je een besluit neemt. Het aanvragen van offertes bij verschillende leveranciers kan je helpen inzicht te krijgen in de kosten, de beschikbare systemen en wat het beste past bij jouw specifieke behoeften. 

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes