Thuisaccu voor Zonnepanelen | Opgewekte stroom opslaan!

Een accu of batterij voor zonnepanelen slaat stroom op voor later. Dit geeft je vrijheid, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de prijs van energiemaatschappijen.

accu zonnepanelen
Hoe werkt een thuisaccu?

Een netgekoppeld zonnepaneelsysteem met accu is meestal voorzien van een regelstation tussen de zonnepanelen, de elektrische apparatuur en de thuisaccu. Dit werkt als volgt:

 • Met de zonnepanelen wordt stroom opgewekt
 • De regelaar stuurt de opgewekte stroom naar de huishoudelijke apparaten die de stroom op dat moment stroom nodig hebben
 • Als er geen vraag naar stroom is gaat de stroom naar de accu. De stroom wordt bewaard en kan later gebruikt worden
 • Pas als de accu vol is wordt de stroom naar het elektriciteitsnet teruggeleverd
 • Wanneer er geen zonnestroom met zonnepanelen wordt opgewekt maar er wel vraag is wordt de stroom uit de batterij gehaald
 • Zodra de accu leeg is wordt de stroom tegen inkooptarief van het net gehaald
 • Een lege accu kan als de zon niet schijnt eventueel opgeladen worden met goedkope dalurenstroom om later bij hogere tarieven te gebruiken. Het verschil in tarief is nu minimaal (minder dan een cent per kWh, prijspeil 2024), maar wordt in de toekomst mogelijk groter

Opslag

De opslag van accu’s kunnen op meerdere manieren plaatsvinden. De gelijkspanning van de zonnepanelen wordt omgezet via een geïntegreerde omvormer naar wisselspanning om te kunnen gebruiken naar eigen verbruik op je apparatuur en wandcontactdozen. Je kunt een accu met zonnepaneel opladen wanneer de zon schijnt, zolang het paneel maar het licht op kan vangen. Door zonnepanelen met accu en omvormer tegelijk aan te schaffen, weet je zeker dat de opslag en het gebruik goed zal gaan.

Voordelen van een thuisaccu

 • De hoogte van je energierekening daalt
 • In combinatie met zonnepanelen kun je opgewekte zonne-energie in een thuisaccu opslaan en deze vervolgens duurder verkopen
 • Je eigen zonne-energie op kunnen slaan voor later gebruik. De batterij opladen tijdens de daluren en later gebruiken tijdens de piekuren. Dat scheelt geld door subsidie voor energiebesparende maatregelen en je bespaart natuurlijk de energie!
 • Een thuisaccu vangt de schommelingen in de landelijke vraag en aanbod van energie op. Op deze manier hoef je nooit meer een vervuilende elektriciteitscentrale in te schakelen als er energie nodig is
 • Een accu kan ook dienen als noodstroomvoorziening voor thuis

Wat kost een thuisaccu

Over het algemeen is een kleinere thuisaccu duurder per kWh capaciteit dan een grotere batterij. Een accu in huis van 3 kWh heeft een gemiddelde prijs van € 3.000 tot € 4.500. Een batterij van 8 kWh zal ongeveer € 6.500 kosten en een 14 kWh accu kost ongeveer € 11.000. Deze prijzen zijn inclusief BTW en montage.

Je kan zo (en aan de hand van de tabel hieronder) ook makkelijk een schatting maken over hoe duur accu’s met andere capaciteit zijn, zoals 6 kWh.

Meestal zijn thuisaccu’s aan elkaar te schakelen (modulair systeem) waardoor er meer capaciteit ontstaat. De beste thuisaccu zorgt ervoor dat je altijd genoeg opslag tot je beschikking hebt.

CapaciteitKosten thuisbatterijInstallatiekostenTotaal
3 kWh€ 3.000 – € 3.500€ 500€ 3.500 – € 4.000
5 kWh€ 4.500 – € 5.500€ 500€ 5.000 – € 6.000
8 kWh€ 4.500 – € 7.500€ 500€ 5.000 – € 8.000
10 kWh€ 7.000 – € 9.000€ 1.000€ 8.000 – € 10.000
14 kWh€ 9.000 – € 11.000€ 1.000€ 10.000 – € 12.000
20 kWh€ 11.000 – € 14.000€ 1.000€ 12.000 – € 15.000

Hoge accu zonnepanelen prijs

De ontwikkeling van de accumarkt gaat als een speer. Ook zitten er veel voordelen verbonden aan zelf opgewekte zonnestroom opslaan. Toch hebben nog niet veel mensen een thuisaccu. Thuisaccu’s zullen pas echt interessant worden als ze wat minder hoog in aanschaf worden.

De kosten van een batterij voor zonnepanelen daalden de afgelopen jaren al flink, maar toch zijn ze nog vrij duur. Zo betaal je voor een Tesla Powerwall al snel € 9.000 (excl. btw is dit € 7.500).

Deze batterij verdien je op het moment gemiddeld binnen zo’n 15 jaar terug. Dat is exclusief kosten voor installatie van de accu en randapparatuur. Helaas is de totaalprijs pas over ongeveer 10 jaar zo laag dat het voor meer mensen een betaalbaar alternatief zal zijn.

De salderingsregeling

Als de salderingsregeling wordt afgebouwd zal het prijskaartje van accu’s voor zonnepanelen sneller economisch interessant worden. De meeste duurzame stroom die je nu zelf opwekt, lever je in ruil voor geld terug aan het energienet.

Voor teruggeleverde energie krijg je een even hoge totaalprijs als je zelf betaalt voor stroom die je van het net haalt. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe terugleversubsidie. Iedereen die thuis voor die tijd al zonnepanelen geplaatst heeft, kan gebruikmaken van een gunstige overgangsregeling tegen een gunstige prijs.

Voorwaarde van deze nieuwe regeling is dat eigenaren van zonnepanelen er niet op achteruit zullen gaan. De verwachting is dat de onkosten van de vergoeding iets lager zullen worden, maar dat dit ergens anders weer voordeliger uit zal pakken.

Wanneer is het voordelig om zonnestroom op te slaan?

Een aanzienlijk deel van de opgewekte zonnestroom gebruik je niet voor je apparaten in huis, maar wordt via de meterkast doorgevoerd naar het centrale elektriciteitsnet zodat anderen de zonnestroom kunnen inzetten.

De energieleverancier streept vervolgens de zonnestroom die in het net wordt gevoerd af tegen jouw verbruikte stroom waardoor je energierekening omlaag gaat.

Vervolgens ontvang je voor je zonnestroom in feite hetzelfde tarief als je nu betaalt voor netstroom: gemiddeld zo’n 30 cent per kWh (prijspeil 2024).

Meer stroom leveren dan onttrekken

Lever je meer stroom aan het net dan je eraan onttrekt dan krijg je dat bedrag terug. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, maar zal gemiddeld tussen 5 en 9 cent per kWh liggen (prijspeil 2024).

thuisaccu

Hoelang geldt dit?

Deze salderingsregeling geldt in ieder geval de komende jaren. Het is nog onduidelijk wanneer deze afgebouwd zal worden. Hoe de nieuwe subsidie voor de thuisaccu er precies komt te zien is nog even vissen.

Als de prijs voor zonnestroom die je aan het net levert lager wordt dan nu, wordt een thuisaccu een stuk aantrekkelijker. Vooral als de accu’s ook in aanschaf zullen dalen. Dan blijft het lonen om te kiezen voor zonnepanelen uitbreiden en meer stroom zelf op te wekken om op te kunnen slaan.

Wachten op zonnepanelen mét thuisaccu of juist niet?

Mocht de salderingsregeling verdwijnen dan is energie opslaan straks misschien nog wel interessanter dan terugleveren. Maar een betaalbare accu lijkt nog wel even te gaan duren, de Tesla Powerwall kost bijvoorbeeld nog steeds duizenden euro’s. De vraag is dan: moet je nu wel of niet wachten tot deze accu’s in aanschaf de komende jaren dalen?

De accumarkt in ontwikkeling

Nu zelf groene stroom maken levert teveel op om zomaar aan je voorbij te laten gaan. Wachten op een betaalbare thuisaccu kan helaas nog jaren duren. We staan aan het begin van de energierevolutie. Alternatieve energiebronnen zoals wind- en zonne-energie zijn flink in opkomst. En de kans is groot dat de prijs voor energie de komende jaren zal gaan stijgen.

Dit is dus het ideale moment om je eigen stroom te gaan maken. Wanneer je thuis zonnestroom opslaat ben je volledig onafhankelijk van de vastgestelde prijs van grote energiebedrijven. Als je nu kiest voor zonnepanelen, maak je bovendien nog aanspraak op de salderingsregeling en de overgangsregeling tegen een gunstigere prijs. Het is ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief!

Voorbeeld

Accu voor ThuisBruikbare capaciteitAanschafInstallatieTotaal kosten
Tesla Powerwall13,5 kWh€ 9.000€ 660€ 9.660
Samsung3,6 tot 8 kWh€ 6.500€ 500€ 7.000
8 stuks Victron Energy Blue1,04 kWh€ 3.600€ 300€ 3.900
40 stuks GNB Sonnenschein1,08 kWh€ 5.320€ 300€ 5.620

Een netgekoppeld zonnestroomsysteem met accu heeft doorgaans een regelstation tussen de zonnepanelen, de elektrische apparatuur en de thuisaccu.

220V

Thuis moet je een 220V aansluiting hebben om de elektriciteit te kunnen gebruiken. Door de huidige techniek met omvormers is dat geen probleem en kun je ook grootverbruikers in huis gebruiken met de accu.

Set

Inmiddels zijn er veel merken die een opslagsysteem set voor zonnepanelen leveren. Niet alleen Tesla met dakpan zonnepanelen en thuisaccu’s, die veel reclame maakt en weet hoe ze een product moeten marketen, maar ook kleinere (maar ook goede) fabrikanten van opslagsystemen.

Een aantal merken opslagunits voor thuisgebruik zijn:

 • Tesla
 • SolarWatt
 • Beaut Solar
 • AGM Solar
 • SMA
 • Iron Edison
 • JLM

Zonnepanelen op accu of het net

Er is echter wel een verschil tussen de zonnepanelen met accu en de zonnepanelen die aan zijn gesloten op het elektriciteitsnetwerk. Deze laatste zijn beter en duurzamer. Dit komt omdat zij nog wat efficiënter werken en daarnaast maken zij geen gebruik van een thuisaccu.

De netgekoppelde zonnepanelen zijn lager in prijs. Als je in een buitengebied bent of je gaat met de boot of camper weg, dan ben je blij dat je de zonnepanelen op de boot of zonnepanelen op de camper met accu hebt voor altijd stroom overdag en in de nacht.

Alternatieven

Natuurlijk kun je de ouderwetse generator aanschaffen als je geen elektriciteit hebt liggen. Dan doen ze in veel landen ook want grote delen van de wereld hebben nog helemaal geen elektriciteitsnet, of hebben netwerken van slechte kwaliteit. Dan heb je wel lawaaierige, walmende dieselaggregaten.

Altijd schone stroom, zodat mensen ongestoord door kunnen werken en ’s avonds kunnen studeren, een boek lezen of tv kijken? Met het vasthouden van de opgewekte energie van zonnepanelen in thuisaccu’s profiteer je het meeste. Waarom zou je zelf je overschot aan zelf opgewekte energie terugleveren tegen een te laag tarief als je deze op een later moment zelf kunt inzetten? Ook hier staat de technologie niet stil en zo wordt bijvoorbeeld ook een basalt thuisaccu ontwikkelt, met een veel grotere capaciteit.

batterij zonnepanelen

Hoe groot moet mijn thuisaccu zijn?

Een gemiddeld huisgezin verbruikte in Nederland in 2024 ongeveer 3.300 kWh, dat is 3.300.000 Wh per jaar en dus 9.000 Wh per etmaal voor een heel gezin.

Je eigen gebruik kan daar wat van afwijken. Als je uitgaat van een kleinere behoefte in een rekenvoorbeeld voor bijvoorbeeld 1 persoon die zuinig leeft komen we tot het volgende rekenvoorbeeld:

Berekening accu

Wij nemen bijvoorbeeld 1028 Watt-uur per etmaal. Daarmee wil je weten wat voor thuisaccu er nodig die deze capaciteit minimaal kan verzamelen. De capaciteit van een accu wordt omschreven in het aantal Ah. (dit is Ampere uur). Het aantal ampère uur is de hoeveelheid stroom die een batterij een uur lang kan leveren.

Zonnepanelen capaciteit

Om het aantal wattuur om te rekenen naar het aantal ampère uur van de batterij is de spanning van de batterij van belang. De spanning van batterijen is over het algemeen 12V (12 Volt) en het omrekenen gaat dan als volgt:

Aantal Wattuur / 12V (spanning v/d accu) = aantal ampère uur.

Verder met het voorbeeld: Dus hiermee kunnen we bepalen wat de juiste accu-capaciteit zou moeten zijn. Er is namelijk benodigd:
1028wh / 12V = 86 ampère uur.

Het is verstandig om een accu te nemen waarbij de capaciteit minimaal 2x zo hoog ligt. Op deze manier zit je nooit zonder stroom.
Dus als je dan 2 maal die capaciteit neemt kom je op: 86 x 2 = 172 Ah.

Conclusie berekening: Je hebt dus bij een behoefte van 1028 Wattuur een accu nodig van 12V, 172 Ah. Zo wordt een thuisaccu interessant!

Wat kosten zonnedakpannen ten opzichte van zonnepanelen?

Dakpan zonnepanelen zien er dan wel een beter uit, maar zijn veel kostbaarder. De prijs van een zonnepanneninstallatie is 3 keer hoger dan een zonnepanelen-installatie.

Dat betekent dat de terugverdientijd niet tussen de 5 en 6 jaar is, maar rond de 14 jaar.

Welke thuisaccu is geschikt voor mij?

Bij een volledig zelfstandig Tesla zonnepanelen installatie is een zonne-accu een essentieel onderdeel van het geheel. Alle stroom die niet direct verbruikt wordt, dient namelijk opgeslagen te worden in de zonnepanelen accu’s.

Bij een gemiddelde capaciteit zal er altijd gebruik worden gemaakt van meerdere accu’s die in serie gekoppeld staan want anders zou je 1 hele grote accu nodig hebben. Wanneer je weinig ruimte in huis hebt, maar wel een andere plek waar accu’s kunnen staan, zou je hier ook een systeem kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op de schuur, gecombineerd met een thuisaccu. Zo krijg je de beste opbrengst van je zonnepanelen!

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Loodaccu

Normaal gesproken worden zogenaamde loodaccu’s toegepast die een goede prijs/ capaciteitsverhouding hebben en een hoog rendement, zowel bij kleine als bij grote laadstromen.

De lood-zonne-accu’s met vloeibare elektrolyt zijn enigszins aangepast auto-accu’s met versterkte roosterplaten en zijn bestand tegen een driemaal grotere laad/ontlaad cycli en blijven tot 3x langer goed.

Onderhoud

Het onderhoud van dit systeem is wel iets om rekening mee te houden. Een zelfstandig PV-installatie is beduidend onderhouds-gevoeliger dan een netgekoppelde. Zo moeten de zonne-accu’s elke 6 maanden gecontroleerd en onderhouden worden.

De thuisaccu’s moeten ontdaan worden van stof en schoongemaakt worden om kortsluiting te voorkomen. Daarnaast dienen de aansluitklemmen en de hoeveelheid elektrolyt gecontroleerd en eventueel bijgevuld te worden.

Veelgestelde vragen

Wat kost een thuisaccu van 10 KW?

+
Een thuisaccu van 10 kWh zal gemiddeld zo’n € 9.000 kosten.

Wat is de beste accu voor zonnepanelen?

+
De beste accu voor zonnepanelen is een deep-cycle AGM loodaccu. Deze zijn speciaal ontworpen om vaak geladen en ook weer ontladen te worden. Dit werkt erg goed voor het cyclische gebruik van zonne-energie.

Hoe groot moet een thuis accu zijn?

+
Hoe groot je thuis accu moet zijn ligt aan hoeveel zonnepanelen je hebt. Het wordt aangeraden om per kWp aan zonnepanelen 1-1,5 kWh aan accu capaciteit te rekenen.

Is een thuisaccu rendabel in 2024?

+
Een thuisaccu is nog niet erg rendabel in 2024. Je verdient deze investering wel binnen 15 jaar terug, exclusief de prijs voor installatie en randapparatuur. Pas over een paar jaar zal de prijs van een thuisaccu laag genoeg zijn om echt rendabel te worden.

Heeft thuisaccu zin?

+
Een thuisaccu heeft zin, maar is nog niet geschikt om je het hele jaar door van stroom te kunnen voorzien. Zelfs de sterkste thuisaccu’s kunnen maar voor enkele dagen stroom opslaan. In de winter ben je dus op andere bronnen aangewezen.

Aanbieding

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is je huis aangesloten op het elektriciteitsnet?
2*. Heb je een digitale meter?
3*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
4*. Omschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.