Zonnepaneel en thuisaccu | De beste opslag voor zonnestroom

Je zonnepanelen wekken regelmatig meer zonne-energie op dan je verbruikt. Door je zonnepanelen met een accu opslag te combineren, kun je de opgewekte zonnestroom altijd kwijt.

zonnepaneel met accu


Waarom zonnepanelen accu combineren

Wanneer je zonnepanelen installeert, ga je meteen stroom opwekken. De zonnepanelen leveren vaak meer stroom dan je op dat moment gebruikt. Om meteen een lagere energierekening te krijgen, kun je deze extra energie terugleveren. Dankzij de salderingsregeling wordt deze teruggeleverde stroom afgestreept tegen je verbruik, waardoor je minder hoeft te betalen.

Terugleveren of opslag

Maar op een gegeven moment zal deze salderingsregeling worden afgebouwd, al is het op dit moment onbekend wanneer dit zal gebeuren. Uiteindelijk zul je zelfs helemaal niet meer kunnen salderen, en voor alleen teruglevering krijg je een stuk minder terug. Ook kun je op deze manier niet zelf van je goedkope energie gebruik maken. Door voor het thuis opslaan van de overtollige zonne-energie te kiezen, kun je op een later moment je eigen opgewekte stroom alsnog gebruiken.

Volledig onafhankelijk

Er zijn verschillende redenen waarom een thuisaccu interessant is om aan te schaffen, maar je zult hier nog niet volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet mee worden. Ook is het niet genoeg om de donkere wintermaanden mee door te komen. Het is meer een manier om zo veel mogelijk van je opgewekte energie ook echt te gebruiken. Door het vermogen van je zonnepanelen volledig te benutten, ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Hoe werkt de zonnepanelen accu

Om de zonnestroom te kunnen bewaren, heb je zonnepanelen, accu en een omvormer nodig. Je kunt de zonnepanelen en de accu voor zonnepanelen het beste meteen aanschaffen. Doe je dit later, dan kan de accu niet meteen met de bestaande omvormers communiceren en heb je vaak nog een extra omvormer nodig.

Omvormer is belangrijk onderdeel

Bijna alle apparaten die verbonden zijn met deze installatie, hebben een andere soort stroom nodig. De stroom opgewekt door de zonnepanelen is bijvoorbeeld gelijkstroom, terwijl je elektrische apparatuur wisselstroom nodig heeft. De elektriciteit die jouw accu nodig heeft, is daarentegen van een ander voltage weer. Een hybride omvormer kan dit allemaal voor elkaar krijgen, zodat je altijd de juiste stroom hebt voor je wensen.

Waar komt de stroom terecht

Met een regelaar krijgen de apparaten die de meeste stroom nodig hebben op dat moment ook de benodigde stroom. Wanneer je meer stroom opwekt dan dat je nodig hebt, wordt hiermee je thuisaccu opgeladen. Door middel van een omvormer en meetsysteem in de thuisbatterij zal het energieverbruik en de opslag zo goed mogelijk verlopen, waardoor je zo veel mogelijk van je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken.

Wil je een thuisaccu en zonnepanelen combineren?
Door een thuisaccu te combineren met zonnepanelen, kun je meer zelf opgewekte stroom gebruiken. Met een professionele installatie weet je zeker dat jouw systeem goed werkt.
arrow Vraag offertes aan

De beste thuisaccu voor zonnepanelen

De thuisbatterij maakte de afgelopen jaren een goede ontwikkeling mee en is zeker niet meer relatief nieuw op de markt. Dit zorgt ervoor dat je veel te kiezen hebt, maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste thuisaccu voor jouw zonnepanelen kiest?

Type accu

Je hebt drie soorten accu’s waar je uit kunt kiezen. Het vaakst zul je nog een lithium ion accu zien als thuisaccu. De moderne lithium ion batterijen hebben een grote opslagcapaciteit en een lange levensduur. Deze zijn echter niet het beste voor het milieu. Als je liever een milieuvriendelijker alternatief kiest, ga je voor de nieuwere zoutwateraccu. Deze hebben ook een grote capaciteit en de langste levensduur. Hiernaast bestaat ook de loodzuuraccu, maar deze thuisbatterij heeft minder capaciteit en wordt daarom vaak afgeraden.

Capaciteit thuisbatterij

Je wilt natuurlijk dat je thuisaccu voldoende accu opslag heeft om een tijdje gebruikt te kunnen worden. Omdat een thuisaccu kopen erg prijzig kan zijn, is het slim om te berekenen hoeveel energie je echt verbruikt op een dag. Op basis daarvan kun je de juiste capaciteit berekenen, zodat je niet te veel betaalt. Een kleine accu kan soms juist de beste thuisaccu voor jou zijn, omdat je deze volledig kunt gebruiken.

Laadcycli

Buiten de capaciteit is het ook belangrijk dat je thuisaccu veel laadcycli kan hebben. Nadat je accu leeg is, moet je deze natuurlijk weer opladen. Elke keer dat je deze cyclus van ontladen en opladen doet, zal de accu voor zonnepanelen een klein beetje capaciteit verliezen. Wanneer je thuisaccu is gemaakt voor veel laadcycli, kun je hem vaker laden en gebruiken, waardoor je er langer plezier van hebt.

zonnepaneel met accu

Accu voor zonnepanelen installeren

Met een thuisaccu voor zonnepanelen kun je dus veel van je eigen opgewekte stroom gebruiken. De zonne-energie wordt zoveel mogelijk ingezet voor bijvoorbeeld je koelkast, televisie en wasmachine, en het overschot gaat naar de thuisaccu. Zo hoef je zelfs op een bewolkte dag weinig van het stroomnet gebruik te maken!

Tegelijk installeren

Als het mogelijk is, kies dan voor het tegelijk aanschaffen en installeren van een accu met zonnepaneel. Je kunt dan de professionele installateur meteen een geïntegreerde omvormer laten aanbrengen, die de zonnepanelen en de thuisaccu allebei kan bedienen. Wanneer je naderhand pas een thuisbatterij aansluit, heb je hierbij een nieuwe omvormer nodig, wat voor een hogere prijs zorgt.

Om de thuisbatterij rendabel te maken en te houden, kun je kiezen voor een modulair systeem zoals bijvoorbeeld de Tesla Powerwall. Wanneer je meer zonne-energie in je thuisbatterij wilt laden, kun je dan makkelijk een extra unit toevoegen en meer capaciteit krijgen.

Overige soorten thuisaccu

Wanneer een standaard thuisaccu nog iets te veel voor je is qua investering, zijn er ook andere opties om toch gebruik te maken van je hybride zonnepanelen. Je kunt bijvoorbeeld voor een bidirectionele laadpaal kiezen voor je elektrische auto. Hierin kan de stroom twee kanten op, waardoor je niet alleen je elektrische auto op kunt laden met zonnepanelen, maar ook weer ontladen om hem als thuisaccu te gebruiken.

Je kunt ook kiezen voor een solar charger, wat meer op een powerbank lijkt. Hiermee kun je onderweg van zonnestroom gebruik maken. Deze zullen vaak flexibele zonnepanelen gebruiken, die op verschillende oppervlakken kunnen worden gemonteerd. Dit wordt vaak gebruikt voor een caravan of camper, bijvoorbeeld, maar kan je ook gebruiken om je mobieltje mee op te laden.

Zonnepaneel en thuisaccu: gratis offertes

Door de juiste thuisaccu met de juiste zonnepanelen te combineren, kun je veel meer van je eigen opgewekte stroom gebruiken. Met onderstaande formulier kun je vrijblijvend offertes opvragen en matchen wij je met ervaren installateurs uit de regio die ervoor zorgen dat jouw installatie zoveel mogelijk bij jouw wensen aansluit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is je huis aangesloten op het elektriciteitsnet?
2*. Heb je een digitale meter?
3*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
4*. Omschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes