Beste thuisaccu | Welke thuisbatterij is de beste?

beste thuisaccu klaar voor installatieMet een thuisaccu kun je thuis zelf opgewekte zonnestroom opslaan. Zo kun je ook wanneer de zon niet schijnt van zonne-energie gebruik maken. Maar wat zijn nou de kenmerken van de beste thuisaccu? Bekijk de beste accu offerteHoe werkt de beste thuisaccu

Een thuisaccu werkt door stroom op te laden en weer te ontladen wanneer je dit nodig hebt. Wanneer de thuisaccu de volledige capaciteit heeft benut, zal de resterende energie worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Er zijn vier fases die elke thuisaccu doorloopt om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk groene stroom kunt gebruiken.

Stroom meten

Wanneer je zonnepanelen stroom opwekken, zal de geïntegreerde omvormer van je thuisaccu meten hoeveel opgewekte energie er binnenkomt. Helemaal op een zonnige dag zullen je zonnepanelen veel meer opwekken dan je verbruikt. Door dit goed te meten, kan de juiste hoeveelheid worden opgeslagen.

Groene stroom opladen

Wanneer je zonnepanelen de energieverbruik volledig op kunnen wekken, zal het overschot naar de thuisaccu worden geloodst. Deze zal de energie opslaan tot het nodig is. Je hebt hiervoor een omvormer nodig die precies kan aflezen of de capaciteit al is bereikt en of je daadwerkelijk extra stroom hebt die opgeslagen kan worden.

Ontladen

Zodra de zon wegvalt, kun je alsnog jouw elektrische apparatuur met zelf opgewekte stroom gebruiken. Je haalt de benodigde elektriciteit uit de thuisaccu en niet van het elektriciteitsnet. Hierdoor bespaar je nog meer op de energiekosten dan je al doet met alleen zonnepanelen.

Netstroom opladen

Mocht je toch meer stroom nodig hebben dan je in de thuisaccu hebt zitten, wordt er alsnog netstroom gebruikt. Ook wordt dit gebruikt om je accu weer verder mee op te laden. In de nacht heb je vaak goedkopere elektriciteit dankzij het daltarief, waardoor je op deze manier extra kunt besparen.

Kenmerken van de beste thuisaccu

  • De energierekening daalt
  • Opgewekte energie door zonnepanelen later te gebruiken
  • Handig als noodvoorziening

Capaciteit

Een thuisaccu kopen is een flinke investering. Hierdoor is het belangrijk dat je de juiste accu voor jouw behoefte koopt. Door te berekenen hoeveel stroom je nodig hebt en hoeveel je zonnepanelen opwekken, kun je de juiste grootte thuisaccu kopen. Een grote capaciteit klinkt beter, maar als deze nooit vol raakt is het zonde van het geld. Door voor de meest aangewezen capaciteit te gaan kun je de meeste stroom effectief gebruiken.

Levensduur

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met de thuisaccu doen, om een zo groot mogelijke besparing te realiseren. Een langere levensduur is natuurlijk financieel aantrekkelijker dan een korte levensduur, zelfs als de thuisaccu een grote opslagcapaciteit heeft. Door een thuisaccu met een lange levensduur te kiezen wordt zo’n thuisaccu interessant om echt gebruik van te maken.

Laadcycli

Een deel van de lange levensduur is ook de hoeveelheid laadcycli die de thuisaccu kan hebben. Om een thuisaccu rendabel te maken, wil je deze zo vaak mogelijk kunnen opladen en ontladen. Ook wil je kijken of de thuisaccu er tegen kan om compleet ontladen te zijn. Met zoveel mogelijk laadcycli die geen capaciteitsverlies geven, kun je het meeste besparen met je thuisaccu.

Prijs

Het lijkt logisch om voor de goedkoopste thuisaccu te gaan, maar vaak kun je beter voor de duurdere, beter kwalitatievere accu’s kiezen. Door een zonnepanelen accu te kiezen met de juiste prijs-kwaliteit verhouding, die voldoet aan al je eisen en betrouwbaar is, kun je er het langste van genieten. Omdat de technologie nog relatief nieuw is, kun je beter voor een goede kwaliteit gaan dan een lage prijs.

CapaciteitKosten thuisbatterijInstallatiekostenTotaal
3 kWh€ 3.000 - € 3.500€ 500€ 3.500 - € 4.000
5 kWh€ 4.500 - € 5.500€ 500€ 5.000 - € 6.000
8 kWh€ 4.500 - € 7.500€ 500€ 5.000 - € 8.000
10 kWh€ 7.000 - € 9.000€ 1.000€ 8.000 - € 10.000
14 kWh€ 9.000 - € 11.000€ 1.000€ 10.000 - € 12.000
20 kWh€ 11.000 - € 14.000€ 1.000€ 12.000 - € 15.000

Overige aandachtspunten beste thuisaccu

Buiten de punten die hierboven zijn besproken, zijn er nog wat meer dingen waar je aan wilt denken voor je jouw thuisaccu aanschaft. Zo krijg je de beste thuisaccu voor jouw huishouden en kun je zelfs een noodstroomvoorziening thuis aanleggen.

Type thuisaccu

Er zijn drie soorten thuisaccu waar je uit kunt kiezen. Welke hiervan de beste thuisaccu voor jou is, ligt aan jouw wensen en behoeftes. Een lithium ion accu zie je het vaakst. Onder andere de Tesla Powerwall en andere bekende merken zijn lithium ion batterijen. De lithium ion batterij is redelijk duur, maar heeft wel een langere levensduur en goede opslagcapaciteit.

Daarnaast heb je ook een loodzuur batterij, die al erg lang op de markt is. Daarom is deze soort accu ook goedkoper dan andere soorten. Maar deze is erg groot en gaat niet lang mee. Dan zijn de relatief nieuwe zoutwater accu soorten toch een milieuvriendelijker alternatief waar je langer van kan genieten. Voor deze soort thuisaccu plaatsen heb je echter ook veel ruimte nodig. De ontwikkeling van nieuwe thuisbatterijen is voortdurend in de gang, dus wie weet wat voor soorten er in de toekomst nog bij komen.

Thuisaccu installeren

Je kunt van verschillende fabrikanten een thuisaccu aanschaffen. Om ervoor te zorgen dat de beste thuisaccu ook goed wordt geïnstalleerd, is het slim om een erkende installateur in te schakelen hiervoor. Via de fabrikanten kun je vaak uit meerdere erkende installateurs kiezen. Door niet alleen tussen verschillende offertes en aanbiedingen te vergelijken, maar ook tussen meerdere installateurs, kun je de beste thuisaccu krijgen met de beste installatie. Ook is het slimmer en goedkoper om de zonnepanelen met accu en omvormer tegelijk te laten installeren.

Thuisaccu kopen

Wanneer je zonnepanelen installeert en hierbij een thuisaccu wilt hebben, kun je deze het beste meteen aanschaffen. Je hebt een extra omvormer nodig om de thuisaccu goed aan te sluiten op de zonnepanelen. Om voor een correcte plaatsing en goede koppeling te zorgen, wil je deze aparte omvormer het liefst meteen door een gespecialiseerde vakman laten plaatsen. Je kunt dan ook voor een hybride omvormer kiezen, die voor beide apparaten kan werken.

Thuisaccu merken

Er zijn veel verschillende merken die thuisaccu en op de markt brengen. Je kunt voor een bekend merk gaan, zoals bijvoorbeeld LG of de Tesla Powerwall, maar ook minder bekende merken als Solarwatt en SolarEdge staan erg goed aangeschreven.

beste thuisaccu aan de muur

Het meeste uit je thuisaccu halen

Je wilt het liefst volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden, maar zelfs met zonnepanelen en een goede thuisaccu is dit lastig. Toch kun je alsnog erg onafhankelijk worden en er voor zorgen dat er zoveel mogelijk stroom naar het elektriciteitsnet gestuurd wordt, in plaats van dat je de elektriciteit moet afnemen.

Uitbreiding

Een gemiddeld huishouden kan het beste voor een thuisaccu van 7 kWh kiezen. Maar wat nou als je toch meer opgeslagen stroom nodig hebt? Of je zonnepanelen wekken veel meer zonne-energie op? Als je voor een modulair systeem kiest, kun je na de aanschaf nog makkelijk uitbreiden naar 10 kWh of zelfs 14 kWh, om zo nog meer te kunnen besparen met je zonnepanelen. Omdat er weinig subsidie voor de thuisaccu is, kun je op deze manier makkelijker zelf sparen voor de uitbreiding.

Elektrische auto

Elektrische auto’s zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ze kunnen ook extra opslag voor je elektriciteit bieden! Hiervoor heb je wel een bidirectionele laadpaal nodig, waar de stroom twee kanten op kan stromen. Hierdoor kun je snel extra opslagcapaciteit creëren wanneer dit nodig is en meteen milieuvriendelijk vervoer bij de hand hebben!

Betere batterijen

Er komen natuurlijk steeds betere vormen van een thuisaccu op de markt. Wat vandaag de beste thuisaccu is, kan over een jaar alweer zijn verstoten. Toch is de beste thuisaccu degene die je daadwerkelijk gebruikt. Het is zonde om te wachten op een betere versie als dat betekent dat je nog geen stroom kunt opslaan. Je kunt beter voor de investering nu kiezen en later met de besparing verder uitbreiden, dan wachten op een nog betere thuisaccu die mogelijk nooit komt!

Aanbieding


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is je huis aangesloten op het elektriciteitsnet?

2*. Heb je een digitale meter?

3*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

4*. Omschrijving

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes