Noodstroomvoorziening thuis | Altijd backup bij stroomstoring

Het zal je maar overkomen dat de elektriciteit uitvalt voor een onduidelijke hoeveelheid tijd. Gelukkig komt dit hier niet vaak voor, maar het is toch fijn om voorbereid te zijn. Maar wat voor noodstroomvoorziening kun je thuis gebruiken?

een noodstroomvoorziening in garage

Wat is een noodstroomvoorziening

Het openbaar elektriciteitsnet werkt goed, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor de stroom uitvalt. Denk bijvoorbeeld aan een storm of overbelasting van het stroomnet. Tijdens een stroomstoring kun je alleen maar apparaten met een ingebouwde accu gebruiken, mits deze goed zijn opgeladen. Een apparaat als een koelkast, diepvries of vaatwasmachine zijn dan helemaal niet meer te gebruiken. Als je deze toch van stroom wilt voorzien, heb je een andere voorziening nodig.

Generator

Het is een optie om een generator in huis te installeren, zodat je altijd noodstroom hebt. Deze werken vaak op benzine, waardoor je wel een voorraad hiervan in huis moet hebben. Denk er ook aan dat je deze regelmatig moet vervangen, want benzine blijft niet erg lang goed. Ook maakt een generator nogal veel geluid, zodat het in de nacht geen fijne oplossing is. Toch zul je hiermee stroomuitval goed kunnen opvangen.

Zonnepanelen

De zonnepanelen maken stroom, ook wanneer de stroom uitvalt. Toch kun je dit niet direct als noodstroomvoorziening gebruiken. De omvormer, die nodig is om van de opgewekte volt wisselspanning te maken, werkt op het elektriciteitsnet. Om toch tijdens stroomuitval gebruik te kunnen maken van je zonnepanelen, kun je een off-grid omvormer aanschaffen.

Accu

De simpelste manier om er altijd voor te zorgen dat je noodstroom hebt, is door een thuisbatterij te hebben. Hier zal overtollige stroom van je zonnepanelen in worden opgeslagen, waarna je deze elektriciteit kunt gebruiken wanneer je dit nodig hebt. Vaak zal dit zijn wanneer je zonnepanelen niet veel opwekken, zodat je niet van het openbaar elektriciteitsnet gebruik hoeft te maken. Maar in het geval van een stroomstoring kun je het gebruiken om het benodigde vermogen van je huisinstallatie op te vangen. De thuisaccu is voor al deze situaties geschikt.

Voordelen van een thuisaccu

Een thuisaccu heeft veel voordelen en is in veel situaties erg handig om te hebben. Hiermee kun je veel beter op je elektriciteit behoeften inspelen en kunnen je zonnepanelen zelfs rendabeler worden. Maar wat zijn alle voordelen die een accu zo’n goede keuze maken?

  • Altijd elektriciteit bij de hand
  • Niet afhankelijk van een andere stroomvoorziening of energiebron
  • Geen kans op doorslaande stoppen
  • Meer nut dan alleen bij stroomuitval
Benieuwd naar de kosten van een thuisaccu?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk thuisaccu prijzen


Altijd elektriciteit

Met een thuisbatterij heb je altijd een bron van energie wanneer dit nodig is. Op een bewolkte dag, ‘s nachts, of wanneer de stroom uitvalt. Omdat je de energie opslag zelf beheert, kun je zelf beslissen wanneer je gebruik maakt van jouw power station. Zo is het makkelijk omschakelen wanneer je net dat beetje extra nodig hebt, of wanneer je echt met stroomuitval te maken hebt.

Onafhankelijk

Het enige dat je nodig hebt om met een power station jouw apparatuur te kunnen opladen, is een volle accu. Een off-grid omvormer is handig voor als de stroomonderbreking langer duurt, zodat je toch kunt laden vanaf je zonnepanelen. Maar je hebt geen zonlicht of brandstof nodig om het systeem in gebruik te kunnen nemen. Hierdoor kun je zolang de stroomstoring duurt toch elektriciteit leveren aan de apparatuur die dit nodig heeft.

Veiligheid voorop

Andere manieren van noodstroomvoorziening zijn vaak direct in de meterkast aangesloten. Door dit koppelen kun je snel de switch omgooien bij stroomuitval, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer de netspanning weer terugkomt, kunnen stoppen omslaan of nog erger. Een thuisbatterij met een EPS-functie kan de verbinding met het stroomsysteem op de juiste manier regelen. Zo ben je altijd veilig en zijn je apparaten altijd verbonden met een bron van stroom!

Veelzijdig

Wanneer je een thuisbatterij hebt gekoppeld aan je panelen, kun je de bewaarde energie voor alles gebruiken. We hebben immers niet vaak een stroomstoring in Nederland, dus het is fijn als jouw noodvoorziening ook voor iets anders gebruikt kan worden. Zo kun je een deel van de stroom terug naar het elektriciteitsnet leveren om te salderen. Ook is het mogelijk om je elektrische auto door middel van een autolader op te kunnen laden.

thuis met noodstroomvoorziening

Nadelen van een thuisaccu

  • Moet wel opgeladen kunnen worden
  • Flink investeren voor genoeg capaciteit

Eerst opladen, dan gebruiken

Tijdens een stroomstoring wil je zo snel mogelijk weer stroom hebben om je apparaten van energie te voorzien. Dit kan inderdaad met een thuisbatterij systeem, maar dan moet de batterij wel opgeladen zijn. Je kunt niet vanuit het niets hier elektriciteit genereren, zoals dit wel kan bij een generator. Er is dus een tijdslimiet en een maximaal vermogen als je een accu gebruikt voor noodstroom.

Grote investering

Er zijn steeds meer merken die een thuisbatterij op de markt brengen. De Tesla Powerwall is hier een van de meest bekende power station van, maar dit is zeker niet de enige. Toch blijft het een grote investering. Helemaal als je een grote capaciteit wil hebben die meer dan alleen het minimale verbruik kan opvangen. Ook wil je een off-grid omvormer hebben wanneer je de thuisaccu op zonnepanelen aangesloten hebt, wat het nog duurder maakt in de aanschaf.

CapaciteitKosten thuisbatterijInstallatiekostenTotaal
3 kWh€ 3.000 – € 3.500€ 500€ 3.500 – € 4.000
5 kWh€ 4.500 – € 5.500€ 500€ 5.000 – € 6.000
8 kWh€ 4.500 – € 7.500€ 500€ 5.000 – € 8.000
10 kWh€ 7.000 – € 9.000€ 1.000€ 8.000 – € 10.000
14 kWh€ 9.000 – € 11.000€ 1.000€ 10.000 – € 12.000
20 kWh€ 11.000 – € 14.000€ 1.000€ 12.000 – € 15.000

Een goede backup

Met behulp van een thuisaccu kun je een stroomstoring of complete uitval goed opvangen. Er blijft stroom uit het stopcontact komen voor de belangrijkste apparaten, zoals de koelkast, verlichting en computers. Met een goede integratie tussen een thuisaccu, omvormer en zonnepanelen kun je jezelf goed beschermen tegen een stroomstoring.

Noodstroom

Het liefst zie je natuurlijk helemaal geen uitval in het openbaar elektriciteitsnet. Maar door je goed in te dekken, zul je bij een stroomstoring geen verlies van data, voedsel en andere belangrijke dingen hebben. Als je genoeg capaciteit in huis hebt om genoeg vermogen voor de hoognodige apparaten op te slaan, ben je een stuk minder afhankelijk en hoef je niks te vrezen als de elektriciteit weg valt.

Tijdelijke oplossing

Een stroomstoring in het openbaar elektriciteitsnet duurt vaak niet zo lang. Het is niet onmogelijk om jezelf hier helemaal onafhankelijk van te maken, maar de capaciteit van thuisaccu’s is vaak nog niet toereikend hiervoor. Toch is het goed mogelijk om genoeg noodstroom op te wekken om je eigen apparaten te laten werken tot het openbaar elektriciteitsnet weer werkt en energie kan leveren.

Thuisaccu installateur : gratis offertes

Van plan om thuis een accu aan te leggen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou thuisaccu kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is je huis aangesloten op het elektriciteitsnet?
2*. Heb je een digitale meter?
3*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
4*. Omschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes