Luchtverwarming | Waarom hiervoor kiezen en wat kost het?

Hete luchtverwarming in huis zorgt voor zeer snelle opwarming, maar ook voor ventilatie én koeling. Met een luchtverwarmer wordt de temperatuur in je hele huis snel aangepast zodat het altijd behaaglijk is, zowel in de zomer als in de winter.

In de meeste gevallen zit luchtverwarming al in de woning die je hebt gekocht of wilt kopen. De kans is groot dat je veel vragen hebt.  Wat zijn de voor- en nadelen van een luchtverwarmer? En wat doet het qua maandkosten in de gasprijs en is het goedkoper dan CV? Vind hier meer informatie en tips om een goede keuze te maken.

luchtverwarming

Hoe werkt heteluchtverwarming?

Wellicht herken je het euvel: zodra de zon begint te schuinen, wordt het met de beste radiatoren en vooral met elektrische vloerverwarming al snel te warm. Luchtverwarming kan de temperatuur in je huis sneller aanpassen dan andere verwarmingssystemen. Een luchtverwarmer reageert dus veel sneller. Dat is prettig in een woning, op kantoor en eigenlijk in ieder gebouw waar mensen langere tijd aanwezig zijn. Maar hoe werkt het dan precies?

Systeem

Luchtverwarming werkt met een kanalensysteem van roosters en buizen die de verwarmde lucht door je woning verspreidt. Dit systeem wordt zorgvuldig berekend op de oppervlakte van je woning en de afstand tot de verwarmingsketel. Luchtverwarming reageert op temperatuurschommelingen van buiten, je hoeft het dus niet apart te bedienen. Een filter filtert de aanwezige lucht in je huis eerst via een retoursysteem, waarna het opnieuw wordt opgewarmd. Luchtverwarming werkt dus ook als ventilatiesysteem. Bij vochtige ruimtes, zoals je badkamer, kan een luchtverwarmingssysteem er ook voor zorgen dat vochtige wordt afgevoerd. Hedendaagse luchtverwarmingsinstallaties worden zo geplaatst dat er zo min mogelijk warmteverlies plaatsvindt.

Luchtverwarming via rooster voor deur

Wat zijn de voor- en nadelen van luchtverwarming?

Luchtverwarming heeft een flink aantal voordelen die het interessant maken om een dergelijke installatie te overwegen. Zo kun je met luchtverwarming ook ventileren en koelen. De koeling is vergelijkbaar met airco, alleen heb je van koelen met luchtverwarming geen herrie ervan en je hoeft bovendien geen aparte airco-unit te kopen. Je kunt ook de airco als verwarming gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de andere voordelen van luchtverwarming.

Voordelen

 • Snel op temperatuur
 • Behaaglijk warm
 • Onopvallende roosters in jouw vloer of wand in plaats van een radiator aan de muur
 • Dus iets meer ruimte in de kamer en een strakker uiterlijk
 • Het ontbreken van elektrische radiatoren die stofnesten veroorzaken en ruimte in beslag nemen
 • Eenvoudig uit te breiden met koeling (airco)
 • Als je dat niet wilt dan kun je in de zomer het huis ook al iets koeler maken door gewoon buitenlucht rond te blazen
 • Uit te breiden met warmtepomp
 • Energiezuinig en stiller door de toepassing van de nieuwste ventilatie en regelingen
 • Prettig voor mensen met gevoelige luchtwegen door de toepassing van een filter. Bijna 100% van de stof uit de lucht wordt gefilterd en een fijnstoffilter is ook mogelijk
 • Te combineren met een cv-ketel, stadsverwarming en een warmtepomp
Geniet van de voordelen van luchtverwarming in jouw woning
Vergelijk vrijblijvend offertes en vind een prijs op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Nadelen

Toch zijn er ook een aantal nadelen, het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en deze goed tegen elkaar af te wegen. Verwarming van je huis met een luchtverwarmingssysteem blijft een persoonlijke keuze.

Hoge onderhoudskosten

Het onderhoud aan buizen die door een gebouw gaan, is natuurlijk ingewikkelder dan bij een traditioneel verwarmingssysteem met leidingen. Neem daarom de kosten van het onderhoud moet goed mee in de afweging van een verwarmingssysteem.

Snel koud

Hoewel luchtverwarming je huis snel opwarmt, wordt het ook weer snel koud wanneer de verwarming uit staat.

Kans op tocht

De grote kanalen en beperkingen aan de blaassnelheid kunnen zorgen voor tocht. Een goede layout van het systeem is daarom essentieel. De woning moet goed luchtdicht zijn, omdat de lucht die verwarmd wordt snel kan ontsnappen. Het effect van luchtlekken door slordig afgedichte kieren is daardoor groter dan bij radiatoren.

Veel stof

Doordat er meer luchtbeweging door je woning plaatsvindt, neemt het stofgehalte in de lucht toe. Een luchtverwarmingssysteem betekent dus veel stofzuigen.

Lagere plafonds

Doordat de kanalen vaak boven het plafond worden geplaatst, heeft een huis met luchtverwarming vaak lagere plafonds.

Dure vervangingsketels

Er hangt een flink prijskaartje aan het vervangen van de ketel: zo’n 5.000 euro.

Geluid bij een slechte installatie

Is je luchtverwarmingssysteem slecht geïnstalleerd, dan kun je last hebben van een vervelend geluid.

Stof en verbrande stoflucht na de zomer

Je kunt ervoor kiezen om het systeem tijdens de zomer uit te zetten. Houd er rekening mee dat je dan last kunt hebben van veel stof en een verbrande stoflucht.

Bouwwerken voor temperatuurregulatie in de woning

Is luchtverwarming gezond?

Omdat het dus ook meteen zorgt voor ventilatie in je huis, staat luchtverwarming bekend als een gezonde manier van verwarmen. De lucht die door je huis circuleert, wordt steeds gefilterd, waarna het wordt verwarmd of gekoeld. De ruimtes die je verwarmd zijn daardoor continu voorzien van frisse lucht. Toch kan dit systeem ook juist een risico zijn voor de luchtkwaliteit.

Luchtverwarming onderhoud

Wanneer het systeem al een aantal jaar oud is en in deze periode niet goed gereinigd is, kan het namelijk ook ongezonde lucht verspreiden. Luchtverwarming kan dan een risico vormen voor je gezondheid. Als er bijvoorbeeld ongedierte in zit, of erger: in sterft, dan gaat die lucht door het huis en door je luchtkanalen in je lichaam. Het duurt namelijk vaak even voordat het gaat stinken en je het pas opmerkt. Belangrijk is daarom om je luchtverwarmingssysteem regelmaat schoon te laten maken.

Hoe duur is luchtverwarming?

Het vervangen van de ketel kost dus zo’n 5.000 euro. Wanneer je nog geen systeem met buizen hebt moeten die ook nog worden aangebracht. De kosten hiervan zijn erg afhankelijk van de vorm van het huis en de lengte van de buizen en het type vloeren dat je hebt. De buizen zelf zijn goedkoop en de roosters ook. Zoals altijd is het goed om naast de aankoop kosten ook te kijken naar de terugkerende stookkosten. Met warmteterugwinning kun je de luchtwarmte overigens over laten dragen op de nieuwe verse lucht (zonder menging) waardoor je fors op de stookkosten bespaart.

Ontdek wat luchtverwarming voor jouw woning kost
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van meerdere aanbieders en vind de beste prijs
arrow Ontvang offertes

Warmtepomp

Je ziet hier een oude ketel van ongeveer 15 jaar oud. Tegenwoordig zijn ze een stuk kleiner en bovendien zuiniger. Een warmtepomp is een logische toevoeging op het systeem, vooral als je nog een keuze kunt maken in de verwarmingsbron. Het luchtverwarmingssysteem is niet kieskeurig, want het is te combineren met een cv-ketel, stadsverwarming en een warmtepomp of airco.

Warmteterugwinning

Eigenlijk hoort bij een luchtverwarmingssysteem anno vandaag een warmteterugwinsysteem. Anders gaat veel dure verwarmde lucht snel verloren de buitenlucht in. Een ouderwets luchtverwarmings systeem is daar niet op uitgerust. Tegenwoordig hebben ze een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en dat is tegenwoordig een must bij luchtverwarming vanwege het halen van de energie eisen van een gebouw. Als je hiervoor kiest is goed het huis isoleren essentieel.

Bouwwerken in de woning

Veelgestelde vragen

Wat kost luchtverwarming?

+
Luchtverwarming laten installeren zal gemiddeld € 10.000 tot € 15.000 kosten. Als je alleen de ketel hoeft te vervangen, kost dit ongeveer €5.000.

Is luchtverwarming zuinig?

+
Luchtverwarming is behoorlijk energiezuinig, maar het energieverbruik ligt nog steeds 5% hoger van vloerverwarming en tot 25% hoger dan radiatoren.

Wat kost een warmtepomp voor luchtverwarming?

+
Een warmtepomp voor luchtverwarming zal vaak een lucht-lucht warmtepomp zijn. Deze kost gemiddeld € 4.000 tot € 8.000, inclusief installatie.

Wat zijn de nadelen van luchtverwarming?

+
Een van de nadelen van luchtverwarming is dat de luchtkwaliteit binnen wat af kan nemen. Stof en achterstallig onderhoud kan voor problemen zorgen als je hier gevoelig voor bent. Ook blijft de warmte niet lang hangen en kun je tocht krijgen door de buizen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes