Gipsplaten plafond plaatsen | Kosten | Stappenplan

Wat komt erbij kijken om een gips plafond te plaatsen of te laten maken? Op zich is het allemaal niet zo moeilijk als je niet kritisch bent. Een gipsen plafond is niets meer dan geschilderde gipsplaten op houten latten. Bekijk hier gratis offertes om een gipsplaten plafond te laten plaatsen.

Gipsplaten plafond

Hoe gips plafond bevestigen

Dit is het stappenplan om het werk te doen:

 • Oude plafond verwijderen indien aanwezig (zelf doen)
 • Ondergrond van plafond schoonmaken
 • Plaats elektra, dus lichtpunten en eventuele leidingen voor wandcontactdozen via de bovenzijde
 • Plaats een schetsplaat voor als je later een zware lamp op wilt (laten) hangen of de afzuigkap wilt ophangen
 • Controleer de elektra op werking (daar kun je later niet meer bij)
 • Vlakheid meten van die basis waarop de rachels moeten komen
 • Uitvlakken van die basis met houten latten
 • Zorg voor eindlaag met rachels die maximaal 60 centimeter hart op hart geplaatst zijn (liever iets minder om doorhangen te voorkomen)
 • Let op dikte van gipsplaten met de overspanning (9,5 mm, 12 en 15 mm)
 • Snij gips plaat op maat
 • Plaats gipsplaat met gipsschroeven (vaak zwart)
 • Zorg ervoor dat schroeven niet uitsteken (erg lelijk)
 • Zorg ervoor dat schroeven ook weer niet te ver in de gipsplaat geschroefd worden
 • Plaats zo alle gipsplaten strak tegen elkaar
 • Let niet op een eventueel benodigde spie op het einde. Ga dus niet naar een recht einde toewerken maar plaatst ze gewoon heel dicht tegen elkaar
 • Maak sparingen voor verwarmingsleidingen en andere obstakels (kijk dus vooruit bij het gips plafond plaatsen)
 • De eindplaat is maatwerk. Hoe minder plafondlijst je wilt, des te lastiger dit is.
 • Nu is het gips plafond klaar
 • Je hebt nu 3 opties voor een strakke uitstraling: gaten dichten, naden dichten en eventueel alles stucen en latex spuiten
 • Gips plafond is af
Of liever door een vakman laten doen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met ervaren installateurs van gips plafonds uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Raadpleeg een expert

Gipsplaat verven

Daarna kan er gesausd worden. Schilderwerk van plafonds moet met dezelfde zorg gebeuren om strepen te voorkomen.

Sierlijsten

Sierlijsten geven je dus marge aan de zijkanten om daar wat meer ruimte open te houden. Sommigen willen geen lijst, vooral bij moderne woningen zie je deze nog nauwelijks. Dan is het plaatsen van het gips dus extra lastig.

Hoe dik is een gipsplaat

Een gipsplaat is vaak 9,5 mm dik. Hierdoor kan het zo zijn dat je plafond wat lager uitvalt wanneer je het gipsplatenplafond over het oude plafond plaatst, maar dit zal nauwelijks merkbaar zijn. Ook zorgt dit ervoor dat het een redelijk licht materiaal is om mee te werken.

Afmetingen gipsplaat

Standaardmaten van de gipsplaten zijn: 240/260/300/360/420/480 x 60 cm. Voor stucplafonds zijn er speciale stucplaten in de afmeting 200x40cm en 200x60cm. Hierdoor is er altijd wel een goede afmeting voor jouw plafond te vinden, waardoor je zo min mogelijk hoeft te snijden om de platen op de juiste afmeting te krijgen.

gipsplaten voor plafond

Voordelen

De gipsplaten snijdt je met een scherp mes en een liniaal. Snijdt ze niet helemaal door maar snijdt ze in en breek ze dan door. Oefening baart kunst en na een stuk of 10 platen ben je er handig in. De meeste doe-het-zelvers gebruiken gipsplaatschroeven. Profs nemen liever een iets sneller en beter werkend automatisch systeem voor makkelijk gebruik.

Hoe platen monteren met schroeven

Het gaat er bij het schroeven in de gips plafond platen echt om, om dit nauwkeurig te doen. Bij een enkele klus in huis zijn schroeven zo belangrijk en bepalend voor de afwerking. In de praktijk betekent dit dat je de schroeven heel recht voor de beste afwerking plafond moet inschroeven. Daarnaast stel je de accuboormachine in op een juiste kracht waardoor je bijna automatisch de schroeven ver genoeg erin draait. De hardheid van het grondhout kan echter variëren waardoor dit wel een uitdaging kan zijn. Vooral als je moe wordt in je armen is het risico op later veel ‘oplapwerk’ groot.

Plafondgips verven of repareren

Voor kleine waterschade aan het plafond kunnen reparaties meestal worden uitgevoerd zonder de gipsplaat- of gipsgebieden te vervangen. Schrob het gebied met een harde borstel om los vuil te verwijderen.

Stuc aanbrengen

Moet je nu alles laten stucen of niet? Zoals genoemd is het gipsplaten stucen bij het plafond niet per se nodig. Het is alleen wel mooier als het uiteindelijk gestuukt is. Je hebt dan de keuze uit drie opties voor het stucwerk en de afwerking.

 1. Schroefgaten dichtsmeren
 2. Stap 1 plus naden dichten
 3. Stap 2 plus stucwerk over hele gipsen plafond aan brengen of laten brengen.

Strak afwerken

Optie 3 is het strakste maar wel het duurste. Mooi stukwerk met daarover mooi sauswerk maakt een afgewerkt plafond supervlak. Veel mensen beginnen met optie 2 en zijn later ontevreden over de vlakheid.

Gipsplaat AK of RK?

Je kunt voor de beste afwerking ook al de juiste afwerking van de soorten gipsplaat kiezen. Wanneer je voor optie 1 of 2 wilt gaan, dan is een RK gipsplaat de betere keuze. RK staat voor ronde kanten, wat een mooie naad geeft zelf bij minimale verdere afwerking. Als je voor optie 3 gaat, of op een andere manier wilt afwerken, kun je beter voor AK (afgeschuinde kant) gipsplaten kiezen.

Wat kost een gipsplaat plafond per m²

Het plaatsen van een gipsplaten plafond kost gemiddeld € 55 tot € 70 per vierkante meter, inclusief plaatsing en BTW. De prijs voor de platen zelf zal gemiddeld rond de €6 per plaat liggen, afhankelijk van de grootte van de gipsplaat en de afwerking. Hier komt nog het benodigde materieel bij, denk bijvoorbeeld aan schroeven, lijm en gereedschap.

Wat zijn de kosten

De kosten van het gipsplatenplafond zijn verdeeld in de arbeidskosten, het materiaal en het materieel. Hiervan zijn de arbeidskosten vaak het grootste deel. Je kunt deze vermijden door het zelf te doen, maar dit kan later veel meer kosten opleveren wanneer het niet helemaal goed gaat. Ook zul je dan een goed deel van het materieel, zoals gereedschap en ladders, zelf moeten aanschaffen. Hierdoor is het vaak beter om deze klus uit te besteden. Goedkoop is vaak duurkoop bij dit soort klussen.

Welke gipsplaten voor badkamer

In vochtige ruimten dienen de zogenaamde greenboard gipsplaten te worden toegepast. Dat greenboard is geïmpregneerd en hierdoor vertraagd deze de wateropname bij gebruik in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Hierdoor liggen de prijzen van deze speciale gipsplaten wel wat hoger, maar heb je veel langer plezier van je gipsplafond.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes