Plafondafwerking kosten | Prijzen per vierkante meter

De plafondafwerking is een belangrijk onderdeel wanneer je je plafond gaat vervangen of renoveren. Zo ziet alles er netjes en strak uit. Maar wat zijn de kosten voor een plafondafwerking precies? 

plafondafwerking kosten

Hoeveel kost plafond afwerking?

De kosten voor plafondafwerking lopen erg uiteen. Zo kun je je plafond afwerken voor gemiddeld 7 euro per vierkante meter oplopend tot gemiddeld 140 euro per vierkante meter. Het is afhankelijk van het type afwerking dat je kiest en de materialen en andere benodigdheden die je ervoor gebruikt wat de exacte kosten worden.

Prijs per plafondafwerking

Er zijn dus verschillende manieren om een plafond af te werken en dus ook verschillende kosten die daarbij komen kijken. Om je een goed beeld te geven van de prijzen en mogelijkheden, hebben we alle soorten afwerkingen en gemiddelde kosten op een rij gezet.

Spanplafond

De kosten voor het laten plaatsen van een standaard spanplafond zijn gemiddeld € 70 tot € 140 per m2. Een spanplafond is een doek van pvc of polyester dat aan profielen tussen de muren wordt gespannen. Het doek wordt op zo’n manier aangebracht dat het plafond strak afgewerkt is.

Het oude plafond hoeft niet verwijderd te worden en breekwerken zijn dus niet nodig. Het plaatsen van een spanplafond verloopt snel, omdat er geen dragende constructie nodig is. Zo kan een spanplafond vaak al binnen 1 dag geplaatst worden, waardoor de kosten voor plaatsing laag blijven.

Gipsplafond

Bij afwerking met een gipsplaten plafond liggen de gemiddelde kosten tussen de € 36 tot € 52 per m². Gipsplaten zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en zorgen voor een nette en strakke afwerking van elk plafond.

Gips plafond plaatsenKosten per m² (incl. plaatsing)
Materialen (gipsplaten, rachels)€ 15 – € 25 per m²
Afdichtingsband€ 1,50 per meter
Glaswol€ 5,50 per m²
Stucwerk*€ 15 – € 20 per m²
Totaalkosten voor gips plafond met glaswol en stucwerk€ 36 – € 52 per m²

Wat kost plafond stucen per m2?

Er zijn verschillende manieren om een plafond te witten door te stucen en daarmee af te werken. Voor elke manier van stucen verschillen de kosten ook weer:

  • Spackspuitwerk: gemiddelde prijs per m² is € 8,-
  • Latex spuiten: gemiddelde prijs per m² is € 7,-
  • Dun pleisterwerk: gemiddelde prijs per m² is € 12,-

De kosten voor het stucen van een plafond liggen relatief laag, vergeleken met andere afwerkingsmethoden. Toch is een nieuwe stuclaag aanbrengen op een plafond doorgaans duurder dan het stucen van een muur. Dit komt omdat het plafond lastiger te bereiken is, waardoor de klus complexer is.

Vragen over de kosten van plafondafwerking?
Vraag nu meer informatie aan.

Wat kost een systeemplafond per m2?

De gemiddelde kosten voor een systeemplafond liggen tussen de € 6 en € 30 per m². Een systeemplafond is een verlaagd plafond, bestaande uit meerdere plafondplaten. De platen worden in een metalen frame bevestigd. Doordat er ruimte zit tussen het daadwerkelijke plafond en het systeemplafond kunnen leidingen en bedrading mooi weggewerkt worden.

Akoestisch plafond

Soms is het nodig om de gehele ruimte geluidswerend te maken. Dit kan onder andere met een akoestisch spuitplafond of een akoestisch spanplafond die zorgen voor goede geluidsisolatie. In onderstaande tabel vind je de kosten voor een akoestisch plafond.

Akoestisch plafond plaatsenKosten per m² (incl. plaatsing)
Sprayplan€ 70 per m²
Sanastuc (soort granol)€ 85 per m²
Sanacoustic (glad)€ 130 per m²

Houten plafondafwerking

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een houten afwerking door middel van houten panelen. Belangrijk is dat dit vakkundig wordt aangebracht en de juiste materialen gebruikt worden. De gemiddelde kosten voor een houten afwerking liggen tussen de € 16 en € 22 per m², afhankelijk van het type hout dat gebruikt wordt voor de panelen.

prijzen plafondafwerking

Kosten vergelijken

De totale kosten voor het plaatsen of verlagen van een plafond kunnen sterk verschillen per klus en daarom is het goed om je in te lezen in de verschillende opties en variabele prijs van een plafond voordat je aan een klus gaat beginnen. Zo voorkom je verrassingen en vind je snel de juiste stukadoor.

Aandachtspunten

Wat betreft de kosten voor plafondafwerking zijn er nog een aantal aandachtspunten. Zo is het goed om te weten dat hoe groter het plafond is, hoe lager de prijs per m² doorgaans is. Daar staat tegenover dat de werkzaamheden wel onder een hogere moeilijkheidsgraad vallen. Dit omdat een hoog plafond of een plafond met veel hoeken/rondingen heel wat meer moeite en werk vragen.

Voor ingebouwde verlichting geldt hetzelfde. Moeilijker werk betekent naast meer arbeidsuren ook een hogere kostprijs. Wanneer je het plafond dus wilt afwerken met spots of ander soort verlichting voor een mooi resultaat, zal je dit ook merken in de kosten.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Wil je meer weten over de kosten van plafondafwerking
arrow Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat

Veelgestelde vragen

Wat kost een plafond per m2?

+
De prijzen van een plafond per m2 kunnen flink variëren, van € 36 per m2 voor een gipsplaten plafond tot € 140 per m2 voor een spanplafond.

Wat kost metal stud plafond per m2?

+
Een metal stud plafond kost gemiddeld € 36 tot € 52 per m2, inclusief nieuwe isolatie en stucwerk. Als de nieuwe isolatie niet nodig is, zal de prijs ongeveer € 5 lager liggen.

Wat kost een geïsoleerd plafond?

+
Een plafond met geluidsisolatie zal gemiddeld € 70 tot € 130 per m2 kosten, inclusief plaatsing.

Wat kost een vals plafond?

+
Een verlaagd plafond, ook wel een vals plafond geheten, kost gemiddeld € 50 tot € 140 per vierkante meter, inclusief btw, plaatsing en materiaal.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes