Lekkage kelder | Wat kan ik aan de lekkage doen ?

lekkage kelderEen kelder lek waterdicht maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Nadat de oorzaak gevonden is, kun je altijd de kelder lekkage waterdicht maken zodat alles droog wordt. Bekijk de vochtbestrijding voor kelder


Opsporen kelderlekkage

Een kelder lek kan behoorlijk hardnekkig zijn en de nattigheid aan de binnenzijde is niet alleen vervelend voor de spullen die erin staan maar kan ook ongezond zijn. De kelder lekkage ontstaat vaak door een verhoging van het grondwaterpeil dus bij het opsporen is het slim om daarmee te beginnen. Het zoeken naar de oorsprong van het probleem dat de kelder lekt komt meestal van onder. Een ouder wordende constructie of door de ingroei van wortels.

Oorzaken water in kelder opsporen

De oorzaak opsporen is het belangrijkste zodat dit daarna hersteld kan worden en eventuele gaten gedicht. Ieder vocht probleem in de kelder dient op deze wijze opgelost te worden om definitief een einde te maken aan water in de kelder door lekke wanden of een keldervloer waar water doorheen komt.

Waar komt water in de kelder vandaan

Alle mogelijke oorzaken van een lekke kelder zijn:

 • Hoger grondwaterpeil dan voorheen
 • Veel regen
 • Vocht vanuit de kruipruimte
 • Riolering die lek is
 • Regenpijp, hemelwaterafvoer die lek is of overstroomd
 • Ingroeiende boomwortels die de buitenafdichting/ muren beschadigen
 • Schade vanaf binnenzijde van de kelder (gas-/ water-/ leidingen andersoortig)

Buitenafdichting

Soms is het ook de buitenafdichting van de muren die slechter wordt. Dit kan veroorzaakt worden door ingroeiende boomwortels, zwaar verkeer door de straat of gewoon meer vochtdruk door stijgend grondwater. Ook ligt het ook gewoon aan de bouwmaterialen die destijds gekozen zijn. Een gemetselde kelder met achterstallig onderhoud kan na verloop van tijd een risico vormen. Ook als het eerst prima was kan een kelder door grondwater, dat steeds hoger kan komen in periodes van extreme regen, de nare gevolgen van vochtproblemen ondervinden.

Niet compleet waterdichte materialen

Woningen die voor het jaar 1960 zijn gebouwd, zijn vaak gemaakt met materialen die niet helemaal vochtwerend zijn. Muren en vloeren nemen dan het grondwater op en je kan je voorstellen dat dat resulteert onder andere in opbollende vloeren en loslatend behang of stucwerk. Dat is natuurlijk zonde. Vochtbestrijders kunnen met een chemische injectie het opstijgende vocht verhelpen.

In de meeste gevallen ontstaan vochtproblemen in je kelder. Het neervallende regenwater trekt, eventueel via de grond, in de kelderconstructie. Dit kan zorgen voor een behoorlijke stank, ongedierte en schadelijke schimmels. Door je kelder af te laten dichten, verhelp en voorkom je dit soort problemen.

Verhelpen lekkende kelder

De kelderdichting is een oplossing om opstijgend vocht in de kelder tegen te gaan. De druk van grondwater op onder de grond liggende muurdelen kan behoorlijk groot zijn en soms steeds forser worden. Muren van de kelder die hiertegen niet bestand zijn vertonen in meer of mindere mate infiltratie of insijpeling.

Kelder lek dichten

Ondanks de steeds betere en duurdere woningen gaan er op deze manier belangrijke ruimtes verloren. Tegenwoordig kan, door toepassing van de juiste vochtbestrijding en kelderdichting, de meest natte en vochtige kelder omgebouwd worden tot een bruikbare en aangename leefruimte.

Hoe kun je zelf de kelder waterdicht maken

Gelukkig kun je behoorlijk wat zelf doen om binnendringend vocht uit de kelder te weren.

 • Loop door je kelder en zoek waar het vocht vandaan komt
 • Maak eventueel met een handdoek stuk voor stuk delen droog en bekijk of er water opnieuw zichtbaar wordt
 • Markeer het lek met ducttape
 • Ga aan de buitenzijde kijken (zoveel mogelijk) ter plekke van de oorzaak of je een logische verklaring kunt bedenken
 • Bedenk een oplossing
 • Voer uit
 • Repareer kelder beschadiging / scheur
 • Maak kelder droog
 • Laat 1 week drogen
 • Bekijk of het definitief verdwenen is (voor zekerheid wil je een natte periode afwachten)
 • Werk de kelder weer netjes af wanneer de luchtvochtigheid voldoende gedaald is

lekkage in de kelder

Injecteren tegen grondwater of regenval

Als de kelder echt grondig lekt op meerdere punten dan is injecteren een goede maar kostbare optie. Hierbij zal men de muren en/ of vloer injecteren met een injectie gel om het opstijgend vocht tegen te houden. Na de gaten boren in de muren, vlak boven de vloerpas, met een tussenafstand van 10 centimeter kan de injectie gel worden aangemaakt. De gaten worden dan opgevuld met die vochtwerende gel.

Bedrijf laten repareren

De lekke muren of vloer injecteren met injectievloeistof moet professioneel gebeuren omdat de kans dat het probleem verergert of later terugkeert best groot is. Het injecteren kan een lekkende kelder door verschillende oorzaken oplossen als de methode juist wordt toegepast.

Kosten

De kosten voor een kelder lekkage repareren kunnen heel divers zijn. Als je de muur van buiten open kunt graven en er zelf een stuk leer tegen kunt branden, dan is het met een paar tientjes opgelost. Een lekdetectie, wanneer de plek van de lekkage niet duidelijk is, kost gemiddeld € 250 tot € 500, maar hierna kun je wel gericht het probleem oplossen. Kies je voor een kelderdichting, hou dan rekening met kosten tussen € 50 en € 120 per vierkante meter. Een complete drainage, wanneer de kelder helemaal blank staat door een hoge grondwaterstand of een grote hoeveelheid regen, kost minimaal € 3.000 en kan tot € 10.000 oplopen.

Door het vergelijken van de vochtbestrijding offertes bespaarden we op de kosten. Het is nu weer geheel droog geworden en sneller dan ik hoopte!

Wat kost een kelder waterdicht maken

De kostprijs van het laten injecteren van kelder muren begint vanaf 100 euro per strekkende meter en er zijn vaak meerdere meters te doen. In deze tabel zie je een grove indicatie:

Vochtbestrijding kostenKostenPer
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000per huis
Waterdicht maken kelder gem€ 2.000per huis
Waterdicht maken kelder max€ 4.000per huis

Waterschade oplossen in kelder

Je ziet het: er zijn best wat problemen die je kunt tegenkomen en gewoon logisch nadenken en spoorzoeken kan al zorgen voor een oplossing. Soms is het namelijk best klein en als je weet dat er echt wat groots mis is, dan kun je een herstel bedrijf inschakelen. Deze mensen doen dit herstelwerk dagelijks en kunnen bijna iedere schade snel opsporen, verhelpen en de schade herstellen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes