Stalen dakplaten | Stalen dak of andere metalen daken?

Ben jij van plan om binnenkort een stalen dak te plaatsen? Met stalen daken worden stalen dakplaten bedoeld die je eventueel over het bestaande dak heen kunt plaatsen.

stalen daken

Voordelen van stalen daken

De levensduur van stalen dakpanplaten is lang. Vaak worden de stalen dakplaten gegalvaniseerd, waardoor de corrosiebescherming van de dakplaten gegarandeerd is.

Een dak van staal dat goed wordt onderhouden kan vele jaren netjes blijven.

Duurzaam

Stalen dakpanplaten zijn zeer duurzaam. Staal is van nature een robuust materiaal. De dikte van het ruwe staal beïnvloedt de sterkte van stalen dakplaten.

De platen zijn verder vlug en eenvoudig te plaatsen. De grote afmetingen van de platen maken een snelle en eenvoudige montage van het dak mogelijk.

stalen dakplaten leggen

Onderhoudsarm

Een dak van staal vereist minder onderhoud. Het staal zal niet roesten omdat het een gegalvaniseerde afwerking heeft. Het kan worden toegepast op zowel platte als schuine daken.

Om de lange levensduur van je dak verder te verlengen is het wel aan te raden het schoon en ordelijk te houden.

Nadelen van stalen daken

De schroeven die de dakplaten op hun plaats houden kunnen duidelijk zichtbaar zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Daarnaast is de afwerking van de randen zichtbaar. Hoekprofielen worden gebruikt om de randen van het dak af te werken.

Geluidsoverlast is ook een nadeel, het is waarschijnlijk dat je regen- of hagelbuien flink hoort. Toch kan dit gemakkelijk verholpen worden door je dakplaten te isoleren.

Last van roest

Staal kan roesten als de coating is aangetast, dit gebeurt echter alleen als de schade niet wordt hersteld. Vaak is staal wel voorzien van een zinklaag, waardoor de corrosiebestendigheid wordt vergroot. De kleur kan ook door de tijd heen veranderen.

De kleur van je dak kan er na verloop van tijd bijvoorbeeld wat doffer uit gaan zien. Om de kleur van de dakplaten zo lang mogelijk te behouden is het aan te raden om een coating aan te brengen.

dakplaten van staal

Soorten metalen daken

Er zijn drie soorten metalen dakplaten: geprofileerde stalen dakplaten, metalen sandwichplaten en dakplaten voor overzetdaken.

Golf of trapezium profielplaten

De geprofileerde metalen dakplaten zijn geschikt voor loodsen, fabrieksgebouwen, garages en stallen. Dit zijn de bekende golfplaten of trapezium platen. Je herkent deze aan het unieke patroon dat de platen vormen, waardoor deze platen sterker zijn dan ze lijken op het eerste oog. Ook is de vorm goed voor het afvoeren van regenwater, waardoor je wateroverlast minimaliseert.

Sandwich platen met isolatie

De metalen sandwich dakplaten zijn geïsoleerd en zijn goed voor stallen, garages en loodsen. Ook kun je deze gebruiken voor de woning zelf, omdat je dan minder dakisolatie hoeft aan te brengen. Deze zijn vaak wel de duurste optie, maar je bent dan wel meteen klaar met de dakbedekking.

Dakpanplaat staal

De stalen dakplaten voor overzetdaken worden ook wel dakpanplaten genoemd en zijn geschikt voor woonhuizen. Deze kunnen ook van aluminium worden gemaakt en hebben echt het uiterlijk van dakpannen. Omdat je hiermee niet elke dakpan apart hoeft te leggen, scheelt het in tijd en geld. De metalen dakpanplaten kunnen vaak groter zijn dan andere materialen, zodat je nog sneller een groot oppervlak kunt bedekken.

Kleuren en modellen

De dakplaten zijn vaak antracietkleurig, maar er zijn ook andere opties mogelijk. De meeste dakpanplaten hebben een gladde textuur en bootsen een typisch dak van traditionele dakpannen of leisteen na.

Er zijn ook dakplaten met een gegranuleerde coating verkrijgbaar. Door de unieke coating lijkt het met deze dakplaten alsof het dak is afgewerkt met roofing of shingles.

stalen dakplaten plat dak

Wat kost een stalen dakplaat?

Een stalen dakplaat is een van de goedkopere soorten dakplaten. Je zult gemiddeld €10 tot €18 per vierkante meter kwijt zijn voor stalen dakpanplaten. Dit is inclusief BTW, maar exclusief plaatsing. Voor het plaatsen zal een dakdekker vaak €30 tot €45 per uur vragen. Omdat deze soort dakbedekking vaak wordt gekozen voor schuren en tuinhuisjes, kun je het vaak ook zelf leggen. Als je deze dakbedekking op je woning laat leggen, of gewoon zeker wilt weten dat het goed wordt gelegd, is het altijd aan te raden om een vakpersoon in te schakelen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Hoe lang gaan stalen dakpanplaten mee

Stalen dakplaten hebben een coating nodig om de levensduur te verlengen, anders raken ze snel beschadigd en gaan ze makkelijk roesten. Zelfs met deze coating kun je hooguit rekenen op een levensduur van 15 tot 20 jaar. Met regelmatig onderhoud en een nieuwe coating kun je dit vaak wel iets verlengen, maar stalen dakplaten, en andere soorten metalen dakpanplaten, zullen altijd een redelijk korte levensduur houden, vergeleken met andere soorten dakbedekking.

Wat kost andere metalen dakplaten

Je kunt ook voor aluminium dakplaten kiezen, in plaats van staal. Hier kun je ook weer kiezen tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde aluminium dakplaten. Bij de geïsoleerde soort krijg je een soort sandwichplaten, waar de isolatie tussen de platen is geplaatst. De prijs hiervan ligt wel hoger dan de stalen dakplaten, van €25 of meer voor de niet-geïsoleerde aluminium dakpanplaten tot wel €70 voor de geïsoleerde variant.

Het plaatsen van stalen dakplaten

Een lattenwerk van panlatten en tengellatten wordt eerst op de metalen dakconstructie aangebracht voordat een overzetdak wordt geplaatst. De typische afstand tussen de latten is 40 cm.

Het is cruciaal dat de spijkers waarmee de latten worden bevestigd precies in de gordingen, de spanten of het dakbeschot worden geplaatst.

Wat is de maximale overspanning van het metalen dak

De breedte van de plaat en de hoogte van het profiel bepalen de overspanning bij het gebruik van dakplaten. Trapeziumvormige dakplaten maken vaak de langste overspanningen mogelijk, namelijk tot ongeveer 12 meter.

Het gebruik van aluminium dakplaten resulteert in een maximale overspanning van gemiddeld 8 meter.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes