Erker aanbouwen | Prijzen en mogelijkheden

Een erker geeft meer ruimte in huis, laat veel licht binnen en ziet er prachtig uit. Er zijn veel voordelen van erkers. Wij hebben de richtprijzen en opties voor een erker aanbouwen voor je op een rij gezet.

erker aanbouwen

Wat kost een erker aanbouwen?

De kosten voor het aanbouwen van een erker aan je woning variëren van € 4.500 tot € 10.000, afhankelijk van de gekozen maat en het materiaal. De meeste huizen uit de jaren 30 hebben standaard al een mooie erker, maar tegenwoordig is het een trend om erkers op maat te laten bouwen. Zie onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen voor het bouwen van een erker op maat.

ErkerDiepteKosten
3 meter1 meter€ 4.500
3 meter1,5 meter€ 6.000
4 meter1 meter€ 5.600
4 meter1,5 meter€ 8.500
5 meter1 meter€ 7.000
5 meter1,5 meter€ 10.000

Factoren die van invloed zijn op de kosten

De prijs van de aanbouw van een erker is afhankelijk van:

 • De grootte
 • De mate van funderingsbehoefte
 • Het soort kozijn

Extra opties voor een hogere prijs

Voor extra luxes, zoals een zinken dakgoot en luxere detaillering, betaal je nog eens € 1.000 meer aan het bedrag voor het aanbouwen van een erker. Hoe luxe je de erker wilt maken, heeft dus ook invloed op de totale kosten. Dit is dus een afweging die je moet maken voordat de verbouwing begint.

Offertes ontvangen voor de aanbouw van een erker?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Erker uitbouw

Een erker uitbouw zorgt niet alleen voor extra ruimte in de woning, maar ook voor meer karakter en sfeer. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant zorgt de erker voor een unieke uitstraling. Een dergelijke kleine uitbouw kan daarnaast zowel aan de voorkant als aan de achterkant geplaatst worden, en waar mogelijk zelfs aan de zijkant van de woning.

Hoe diep mag een erker zijn?

Het scheelt per gemeente hoe diep een erker gebouwd mag worden. Gemiddeld gezien wordt er een maximale diepte van 1,5 meter aangehouden. Ook geldt in sommige gevallen de regel dat de diepte van de erker niet meer dan 50% van de breedte van de erker mag zijn. Om zeker te zijn van de regels in jouw woonplaats, kun je dit het best navragen bij de gemeente.

Voordelen erker aanbouwen

De voordelen van een erker aanbouwen zijn:

 • Grotere woonkamer (vaak al snel 25% groter)
 • Mooiere uitstraling van de woning
 • Mooiere indeling van de woonkamer (niet zo rechthoekig)
 • Zicht naar buiten wordt verbeterd
 • Snel gebouwd
 • Droog staan bij de voordeur (als je het dakje een stukje door laat lopen)

Aandachtspunten erker aanbouwen

Daarnaast zijn er ook wat aandachtspunten bij de keuze voor een erker:

 • Het is een behoorlijke investering
 • De woonkamer is tijdelijk open (vaak maar kort, aangezien de erker eerst buiten helemaal wordt opgebouwd)
erker aanbouw

Soorten erkers

Er zijn verschillende soorten erkers beschikbaar die je kunt laten bouwen, en dus ook meerdere mogelijkheden voor jouw woning. Welk type erker past het best in jouw situatie? Ontdek de verschillen.

Prefab of op maat gemaakte erker

Een prefab erker wordt al volledig gebouwd in de fabriek. Hierdoor heb je alleen de keuze uit standaardmaten. Het voordeel hiervan is dat de erker snel en eenvoudig geplaatst kan worden en een stuk goedkoper is dan een erker op maat. Wil je een erker met specifieke eisen of een afwijkende maat? Dan kun je beter voor een op maat gemaakte erker kiezen.

Grote of kleine erker

Ook wat betreft de afmetingen van de erker heb je keuzemogelijkheden. Zoals eerder benoemd, zijn er wel bepaalde regels waar je aan moet voldoen, onder andere voor de diepte van de erker, maar vaak ook voor de breedte en hoogte. Los van de regels vanuit de gemeente kun je kiezen voor een grote of kleine erker. Het is afhankelijk van onder andere het type woning wat de beste keuze is. Bij een rijtjeswoning is een kleinere erker doorgaans de beste optie, omdat een grote erker dan misschien niet in verhouding staat met de rest van de woning.

De vorm van de erker: van modern tot landelijk

De vorm van de erker kan ook verschillen en kun je naar wens afstemmen. Er zijn verschillende vormen waar je uit kunt kiezen. Zo heb je erkers met een trapeziumvorm, waarbij de uitbouw schuin naar boven of onder loopt. Hierdoor krijgt de woning een klassieke uitstraling. Wil je liever een moderne uitbouw realiseren? Dan kun je het best kiezen voor een rechthoekige erker. Een andere optie is een mooie halfronde erker, wat goed past bij een landelijke uitstraling.

Stappenplan erker bouwen aan woning

Voordat je begint met het aanbouwen van een erker worden er verschillende stappen gevolgd:

 • Advies en ontwerp door een aannemer
 • Budget bepalen
 • De juiste plek bepalen
 • Kiezen voor een fundering
 • Materialen kiezen voor de kozijnen
 • Dakbedekking uitzoeken
 • Vergunningsaanvraag doen

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een erker?

Wanneer je de aanbouw van de erker aan de voorkant van de woning wilt laten plaatsen, dan moet je in de meeste gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. Als je de erker aan de achterzijde of zijkant van de woning wilt plaatsen, kan het zijn dat een vergunning niet nodig is. Vraag dit wel altijd even na voor de zekerheid.

Aannemer zoeken

Wanneer de voorbereidingen zijn gedaan en de vergunning is aangevraagd (indien nodig), is het tijd om een aannemer te zoeken die de erker kan gaan aanbouwen. Je kunt ervoor kiezen om met dezelfde aannemer in zee te gaan die ook de bouwtekening en het ontwerp heeft gemaakt, maar het is ook mogelijk om een andere vakman in te schakelen. Het is aan te raden om diverse offertes aan te vragen bij specialisten in de buurt en deze met elkaar te vergelijken, zodat je voldoende informatie hebt.

Wanneer je eenmaal een vakman hebt gevonden, kan de verbouwing beginnen. Hoe lang dit gaat duren is afhankelijk van de complexiteit van de klus. Doorgaans moet je rekening houden met een verbouwing van een paar dagen. De laatste stap is de oplevering van de nieuwe erker, waarna je kunt genieten van het eindresultaat.

Erker laten aanbouwen: gratis offertes

Een erker aanbouwen zorgt voor een mooie uitbreiding van je woning. Ben je benieuwd naar de kosten? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontvang offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes