Aanbouw met puntdak | Mogelijkheden en voordelen

Er zijn verschillende redenen om een aanbouw met puntdak toe te voegen aan een woning. Het is een methode om je huis extra ruimte en licht te geven of je vloeroppervlak te vergrote en kun je de waarde van je woning verhogen met een aanbouw.

Aanbouw met puntdak

Een aanbouw met een schuin dak of puntdak

Een aanbouw puntdak is de toevoeging van een geheel nieuwe ruimte. Het is een veel voorkomende misvatting dat een aanbouw met een schuin of puntdak er niet per se goed uitziet, aangezien de meeste mensen voor een aanbouw met plat dak kiezen, dit is echter niet waar.

Aanbouw huis met puntdak

Een aanbouw met puntdak kan zeker een mooie aanvulling zijn op een woning. Daarnaast kan er een dakkapel worden toegevoegd aan een schuin dak of puntdak, waardoor je eenvoudig extra ruimte kunt creëren bovenop de aanbouw, zeker wanneer de aanbouw wat groter is.

De constructie van een puntdak

Het gebruik van puntdaken in nieuwe gebouwen neemt steeds meer toe. Het is het beste ontwerp voor een dakoversteek en heeft veel voordelen, zowel visueel als praktisch. Het dak kan ook feilloos samenwerken met allerlei dakbedekkingsmaterialen. De structuur kan daarnaast ook naadloos worden ingepast in andere schuine dak ontwerpen, waardoor een consistent uiterlijk ontstaat in je woonruimte.

Soorten uitbouw woning

Een puntdak bestaat uit vier vlakken, die allemaal samenkomen op de kruin. Door zijn eigentijdse vormgeving is het een dakconstructie die steeds meer voorkomt bij nieuwbouw. De constructie wordt ook wel tentdak, piramidedak of paviljoendak genoemd. Als je van een dak met een oversteek houdt, is deze constructie de beste keuze.

Ruimte onder het dak

Onder het dak zit een opstand, een verhoogde dakrand, van ruwweg 90 cm om de stabiliteit van het gebouw te handhaven. Bedenk dat er minder ruimte onder het dak is naarmate de opstand hoger is. Het is haalbaar om een opslagruimte toe te voegen om verspilling van de beschikbare ruimte te voorkomen.

Constructiekenmerken

De spanten die het skelet van het puntdak vormen zijn vaak gemaakt van hout. Over de vier schuine zijden zijn alle spanten op regelmatige afstanden geplaatst. Een puntdak is op soortgelijke wijze geconstrueerd als een zadeldak. Als gevolg daarvan zijn ook panlatten, sporenspanten, een onderdak, een dampscherm en een schuine zolderafwerking in de constructie van het dak opgenomen.

Een puntdak met dakoversteek

Een dakoversteek heeft esthetische en praktische voordelen voor zowel platte als hellende daken, zoals puntdaken. Zowel de waarde als het uiterlijk van je huis worden verbeterd, plus het beschermt je gevel tegen de elementen en eventuele vochtproblemen. Een dakoversteek is het deel van een dak dat over de voorgevel van een huis loopt. Het verhoogt de schoonheid en waarde van het huis.

Afwerking

De oversteek kan op meerdere manieren worden afgewerkt, zoals bijvoorbeeld met materialen als hout, metaal en PVC. Wil je je huis wat meer stijl geven? Dan zorgt een dakoversteek met verlichting voor een meer gezellige uitstraling.

Bescherming tegen extreem weer

Daarnaast biedt een puntdak met dakoversteek bescherming tegen uiteenlopende weersituaties. Het biedt bijvoorbeeld schaduw in de zomer en voorkomt oververhitting van het huis bij de ramen. Hierdoor geniet je van beste van beide werelden, namelijk warmte in de winter en koelte in de zomer. Ook zware regenbuien schaden je aanbouw niet met een puntdak met oversteek. De dakgoot voorkomt mogelijke waterschade omdat hij verder van de gevel af ligt.

De isolatie van een puntdak

Om het vermogen van je huis om energie te besparen te maximaliseren, kun je overwegen het puntdak te isoleren. Zowel de binnenkant als de buitenkant van een puntdak kan worden geïsoleerd. De beste isolatiematerialen voor de binnenkant zijn minerale wol zoals glas- of steenwol en isolatieplaten zoals PIR of PUR. PUR-schuim kan ook gebruikt worden om de binnenkant van je dak te isoleren. De buitenkant van je puntdak moet geïsoleerd worden met isolatieplaten.

Aanbouw met puntdak
Benieuwd naar een aanbouw met puntdak?
Een aanbouw met puntdak geeft je huis een uniek uiterlijk en zorgt voor een uitbreiding van de woonruimte. Vergelijk gratis offertes voor de beste prijs en de juiste vakmensen.
arrow Vraag offertes aan

De voor- en nadelen van een puntdak

Aan het gebruik van een puntdak op een aanbouw zitten verschillende voordelen verbonden. Een puntdak op de aanbouw wordt bijvoorbeeld steeds populairder vanwege de stabiliteit en het eigentijdse uiterlijk. Een aanbouw met puntdak kan daarnaast bedekt worden met elk soort dakbedekking.

Goede afvoer en isolatie

Door de steile hellingen zorgt het dak ook voor een uitstekende regenafvoer. Verder bevat een aanbouw met puntdak al een natuurlijke isolatie, dit heeft te maken met de overstekende dakranden. Een puntdak is ook zeer aerodynamisch, door het kleinere dakoppervlak is de dakconstructie goed bestand tegen sterke rukwinden. Wil je zonnepanelen op je aanbouw met puntdak plaatsen? Dat is geen probleem. Dankzij de vier zijden kunnen zonnepanelen in elke windrichting worden geïnstalleerd.

Minder ruimte

Naast al deze voordelen van een aanbouw met puntdak, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee dient te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder ruimte onder het dak. Doordat een puntdak steile dakvlakken heeft heb je minder ruimte onder het dak zelf. De ruimte zal voornamelijk als extra opslagruimte gebruikt kunnen worden. Een ander nadeel zijn de kosten, de unieke structuur van een aanbouw met puntdak brengt meer kosten met zich mee.

De voor- en nadelen van een aanbouw

Aan een aanbouw zelf zijn ook nog enkele voor- en nadelen verbonden. Een aanbouw is een ruimte die aan je huis is gebouwd en waartoe een deur kan leiden. Als je je gezin wil laten groeien, kun je deze extra ruimte ombouwen tot een slaapkamer, of je kunt er een bijkeuken, een garage of een keuken van maken.

Toegevoegde waarde

Je hebt veel vrijheid omdat er letterlijk onbeperkte mogelijkheden zijn met aanbouwen. Een ander voordeel is de toegevoegde waarde van de woning. Een groter huis is meer geld waard. Daarom zal de bouw van een aanbouw de waarde van je woning verhogen. Zorg er wel voor dat de uitbreiding de nieuwe indeling verbetert en dat de aanbouw verstandig is. Anders kan het net zo goed een teleurstelling worden.

Erg praktische keuze

Verder is een aanbouw gewoon erg praktisch. Door een kamer aan je huis toe te voegen kun je eindelijk een ruimte aanwijzen waar je bijvoorbeeld de was kunt doen, je kleren kunt opvouwen en strijken zonder dat het ruimte inneemt in de woonkamer.

Extra kosten

Ook bij een aanbouw zijn er enkele nadelen waar je rekening mee dient te houden. Een aanbouw met puntdak is bijvoorbeeld wat duurder. De extra 15 vierkante meter kost je vaak al snel meer dan 20.000 euro.

Eisen voor een aanbouw

Er zijn methoden om de kosten van je uitbouw te drukken, maar je zult onvermijdelijk enkele offers aan moeten vragen. Weinig klussers kunnen zelf een uitbouw maken.

Een aanbouw is verder niet de beste optie als je een ruimte groter wil maken, zoals de keuken of de woonkamer. In veel gevallen merk je het niet eens totdat je de deur door loopt.

Werkzaamheden

Installeer liever een uitbouw dan een aanbouw als je een deel van je huis wilt uitbreiden. Nog een nadeel is het overlast tijdens de werkzaamheden. De aanbouw moet gebouwd worden als de fundamenten gelegd zijn. Er zullen dagen of misschien wekenlang vreemden in en rond je huis zijn, omdat dit geen eenvoudige klus is. Je routine zal hierdoor verstoord worden en het is mogelijk dat de buren er ook last van hebben.

Kant en klare optie

Het ontwerp moet worden gemaakt, bouwtekeningen moeten worden gemaakt, een vergunning moet worden aangevraagd, funderingen moeten worden gelegd, enzovoort. Dit kan wel zes maanden in beslag nemen. Alles kan sneller klaar zijn als je kiest voor een prefab aanbouw met puntdak, maar ook dan moet je veel geduld hebben.

Verhoogde woningwaarde

Ten slotte kan een aanbouw je helpen om de indeling van je huis te verbeteren. Een architect en een aannemer kunnen je hierover goed adviseren. Als je er bijvoorbeeld een keuken bij betrekt, kun je een klein woongedeelte sterk uitbreiden. Bovendien zal je je huis onderscheiden van de andere in de straat, waardoor het eenvoudiger te verkopen is.

Veelgestelde vragen

Wat kost een aanbouw van 3 bij 6 meter?

+
Een aanbouw van 3 bij 6 meter zal richting de € 25.000 kosten.

Hoe groot mag een uitbouw zijn zonder vergunning?

+
Een uitbouw mag maximaal 4 meter zijn, tenzij deze dan meer dan de helft van de tuin in beslag neemt, in het aanzicht van de stad ligt of wanneer dit om een monumentaal pand gaat.

Wat kost een aanbouw van 5 meter?

+
De kosten van een aanbouw van 5 meter hangen af van hoe breed de aanbouw zal zijn, een aanbouw van 5 bij 3 meter kost bijvoorbeeld € 19.000.

Wat kost een aanbouw van 2 verdiepingen?

+
De kosten van een aanbouw van twee verdiepingen hangen af van de afmetingen van de aanbouw, vraag hiervoor meerdere offertes aan.

Aanbouw met puntdak: gratis offertes

Een aanbouw met een puntdak is een mooie toevoeging aan je woning, maar kan erg duur worden. Door vrijblijvend offertes op te vragen en te vergelijken weet je zeker dat jij de beste prijs voor jouw aanbouw betaalt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes