Lichtkoepel of dakraam voor uitbouw?

Een uitbouw is een manier om de ruimte in je woning flink uit te breiden. De winst aan vierkante meters is groot, maar dat gaat ten koste van de hoeveelheid daglicht in huis. Dat is uitstekend op te lossen met een extra raam in de gevel, een dakraam of een lichtkoepel.

dakraam als uitbouw

Voldoende licht in je uitbouw

Zorg ervoor dat je voor genoeg licht in je woning hebt. Beslis of je een lichtkoepel of dakraam in je uitbouw wilt plaatsen zodat je dit mee kan nemen in je bouwplannen.

Waarom daglicht in een gebouw?

Het heeft veel voordelen om te zorgen voor een maximale hoeveelheid daglicht in een gebouw. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan daglicht niet worden vervangen door kunstlicht. Dat komt doordat daglicht bestaat uit alle kleuren van het licht, dus uit het volledige spectrum. Kunstlicht bevat slechts een deel van die kleuren. Je kunt er prima bij lezen of werken, maar na een aantal uren merk je dat de concentratie afneemt en dat je slaperig aan het worden bent. Bij daglicht is dat effect veel minder groot. Dat komt doordat het lichaam reageert op de intensiteit van het licht.

Daglicht en de gezondheid

Lange tijd heeft men ten onrechte gedacht dat daglicht geen effect op de gezondheid heeft. Inmiddels is bekend dat het leefritme van mensen wordt beïnvloed door daglicht. Dat is de verklaring voor het feit dat we moe en slaperig worden aan het eind van de dag, dus zodra het daglicht minder sterk wordt.

Daglicht zorgt er ook voor dat er vitamines worden aangemaakt door het lichaam. Wie altijd binnen zit en bij kunstlicht werkt krijgt een tekort aan deze vitamines met als resultaat dat hij zich minder fit voelt. Ook de zogenaamde winterdip wordt toegeschreven aan een gebrek aan daglicht. Deze periode van vermoeidheid kan worden verholpen met een daglichtlamp.

Werken bij daglicht

Dat daglicht een positieve werking heeft op de prestaties is inmiddels wel bekend. Veel werkplekken zijn daarom uitgerust met daglichtlampen. Dit licht zorgt ervoor dat mensen langer kunnen doorwerken en beter geconcentreerd blijven. In plaats van gebruik te maken van daglicht uit lampen kan er ook worden gekozen voor natuurlijk daglicht. Het is van belang om dan te zorgen voor voldoende ramen. Als de ramen in de gevels op een te grote afstand zijn kan er worden gekozen voor een of meer dakramen, lichtkoepels of lichtstraten. Bij het bouwen van een uitbouw is het belangrijk om voor voldoende licht te zorgen door een van deze opties.

Wanneer is een dakraam een goede optie?

Als er in een gebouw een uitbouw wordt gemaakt kan een dakraam zorgen voor een flinke hoeveelheid extra licht. De meeste dakramen zijn niet zo heel groot, dus dit is een oplossing voor een wat kleinere uitbouw en voor een uitbouw met een schuin dak. Een dakraam heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is om mee te nemen tijdens de bouw. Een ander voordeel is, dat de meeste dakramen open kunnen. Je krijgt dan dus niet alleen meer daglicht, maar ook verse lucht.

Met een dakraam kan dus ook de kwaliteit van de binnenlucht worden verbeterd. Je staat in eerste instantie voor de keuze tussen een dakraam of dakkapel, beide zorgen voor meer licht in huis en kunnen open. Maar een dakkapel is niet in ieder geval handig of mooi.

Lichtkoepel

Lichtkoepels worden vaak gebruikt op platte daken. In veel woningen wordt in de keuken een lichtkoepel geplaatst. De keuken bevindt zich vaak op een wat donker plek op de begane grond. Met een lichtkoepel kan er een flinke hoeveelheid extra licht naar binnen komen. Daar heb je tijdens het koken veel gemak van. De meeste lichtkoepels kunnen niet worden geopend. Als er in de zomer veel zon op de koepel schijnt moet je daar maatregelen voor nemen, want anders wordt het veel te warm in de keuken.

Een zonwering is een goede manier om wel voldoende licht in huis te krijgen met een lichtkoepel maar geen last te hebben van de zonnewarmte. Die zijn zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde van de lichtkoepel te plaatsen. Een zonwering aan de buitenzijde is het meest effectief. Bij een zonwering aan de binnenzijde wordt het materiaal dat de zon tegenhoudt warm, waardoor de warmte van de zon voor een deel toch nog in de woning terecht komt. Omdat een lichtkoepel in het plafond zit kun je het beste kiezen voor elektrische bediening van de zonwering of voor een bediening met behulp van een touw.

Lichtstraat

Een lichtstraat in een plat dak of een lichtstraat in een zadeldak is eigenlijk hetzelfde als een aantal lichtkoepels op een rij. Het voordeel van een lichtstraat is, dat er meer licht naar binnen kan komen vanwege het grotere oppervlak van het glas. Ook bij een lichtstraat moet het voordeel van het extra licht niet verloren gaan doordat er te veel zonnewarmte in de ruimte kan komen. Je kan dat op een aantal manieren voorkomen. Zoals met een zonwering en met behulp van speciaal warmtewerend glas. Bij dit type glas krijg je wel het daglicht in de ruimte, maar niet de warmte van de zon.

Grote oppervlakken

Als er een grote uitbouw wordt gerealiseerd zal het in de rest van de woning een stuk donkerder worden. Wie een serre als uitbouw laat bouwen kan het volledige dakoppervlak van glas maken. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door de glazen panelen in een soort dakconstructie te laten verwerken.

Kiezen tussen een lichtkoepel of dakraam
Meer daglicht in huis zorgt al snel voor meer ruimte, en door de juiste optie te kiezen kun je jouw woning helemaal naar je eigen wens maken. Een vakman kan je helpen om de juiste keuze te maken.
arrow Vraag offertes aan
lichtraat

Energieverlies voorkomen

Ongeacht of je kiest voor een dakraam of een lichtkoepel is het van het grootste belang om ervoor te zorgen dat er geen energieverlies optreedt. Dat betekent dat er materialen moeten worden gebruikt die goed afdichten. In veel gevallen wordt er bij de constructie van een lichtkoepel gebruik gemaakt van rubber en hout.

Daardoor is de constructie wind en waterdicht (in het geval van een plat dak is het erg handig dat het platte dak niet water blijft verzamelen). Welk glas er wordt gebruikt mag je zelf weten. Om het energieverlies zo laag mogelijk te houden wordt HR++ glas aangeraden. Om de kans op glasbreuk zo klein mogelijk te maken kan er het beste gebruik worden gemaakt van veiligheidsglas.

Welke daglichtoplossing op welke plek?

Met een dakraam, een dakraam of een lichtkoepel kan er worden gezorgd voor meer licht in een woning. Een dakraam is van de drie opties het goedkoopst, maar ook het kleinst. Een voordeel van een dakraam is, dat het ook in een schuin dak kan worden gezet. De meeste dakramen kunnen worden geopend, zodat er verse lucht binnen kan komen.

Een lichtkoepel is vooral bedoeld als extra lichtbron op een centrale plaats in een ruimte. Een voorwaarde voor een lichtkoepel is dat er een stuk plat dak beschikbaar is. Lichtkoepels zijn uitsluitend geschikt voor minder grote oppervlakken. Soms worden meerdere lichtkoepels achter elkaar geplaatst voor meer licht.

Aandachtspunten

Voor het maken van dakramen, lichtkoepels en lichtstraten moet een woning bouwkundig wel geschikt zijn. De daken waar een lichtkoepel in gemonteerd wordt moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht van de constructie te kunnen dragen. Het dak moet ook goed waterdicht zijn en niet te veel gaan werken onder invloed van temperatuurverschillen. Daarnaast is het van belang dat een specialist bekijkt of er een tocht- en waterbestendige afdichting kan worden gemaakt tussen de aansluiting van het frame van de lichtkoepel en het dakoppervlak.

Wie een grote lichtkoepel bovenop een nieuwe uitbouw laat plaatsen heeft niets te maken met sterkte- en geschiktheidsberekeningen. Die worden automatisch meegenomen bij het ontwikkelen van de uitbouw. Je moet natuurlijk wel goed nadenken over de oriëntatie van de uitbouw. Als die op een plaats komt die altijd in de schaduw ligt, zal het effect van het extra daglicht tegenvallen.

Er zijn echter ook lichtstraten verkrijgbaar met ingebouwde verlichting. Als een uitbouw aan de noordzijde van een gebouw wordt gerealiseerd hoeft dat dus geen belemmering zijn voor extra licht. Het effect is het mooist als er voor daglichtlampen wordt gekozen.

Conclusie

In principe kan op elke plek in een gebouw waar een uitbouw wordt gerealiseerd een dakraam of een lichtkoepel worden gerealiseerd. Daarmee krijgt niet alleen de uitbouw, maar ook de rest van de woning meer daglicht. Het is wel zaak om rekening te houden met de mate van instraling door de zon, want daardoor kan het in de uitbouw erg warm worden. Dit is op te lossen door te kiezen voor ramen die geopend kunnen worden, warmtewerend glas of zonwering. Wat betreft de kosten van extra daglicht is een dakraam het minst duur, gevolgd door een lichtkoepel.

Lichtkoepel, lichtstraat of dakraam: offertes vergelijken

Er zijn veel opties om meer daglicht in je woning te krijgen, en elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Vraag vrijblijvend offertes aan om de beste optie voor jouw woning te kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes