Balkon maken | Kosten van nieuw balkon of vergroten!
Een balkon zorgt voor een fijne zonnige buitenruimte en meerwaarde voor het appartement of huis. Je ziet hier alle tips voor een betaalbaar balkon zodat je meer geniet van buiten.
Ideeën
En dan kun je genieten van een mooi uitzicht over het hekwerk. Ook de wens voor meer groen in en om huis kan een reden hiervoor zijn. Een balkon kan de oplossing zijn om een buitenruimte bij je appartement of huis te maken ook al moet je voor de constructie, vergunning en werkzaamheden wel wat tijd reserveren. Dit is 1 van de opties voor een huis zonder te tuin.
Kosten balkon
De kosten van een balkon beginnen bij € 1.500 euro en kunnen oplopen tot € 10.000 euro als het een hele moeilijke situatie is. De bandbreedte van de kosten van een nieuw balkon zijn zo breed omdat het echt van veel zaken afhankelijk is. De kostenbepalende factoren voor de kosten van een balkon zijn:
- Is er al een gevelopening?
- Heeft die al deur (-en) met een Frans balkon?
- Is er al een plat dak zodat er geen complete nieuwe constructie hoeft te komen?
- Is het binnenspouwblad (binnenmuur) van beton of steen? Beton is duurder om te zagen?
- Wat voor draagconstructie moet er komen?
- Wat moet er bij de onderburen gebeuren (in geval van appartementen)?
- Wat is er voor vergunning nodig?
- Hoe groot wil je het balkon hebben?
- Hoe luxe moet het hekwerk worden?
- Wil je ook een overkapping boven je balkon?
Vergroten
Bij het vergroten van het balkon maak je de vloeroppervlakte van het balkon groter zodat er meer stoelen op passen. Plots kun je een BBQ geven voor meer mensen en ‘heb je echt wat aan deze buitenruimte’. De waarde van het huis zal vaak stijgen. De kosten van het vergroten van het balkon zijn een stuk lager dan van een compleet nieuw balkon, vaak kan er wel een deel worden aangezet zonder een compleet nieuwe constructie te maken. Dit heeft wel te maken met het percentage dat je het balkon groter wilt hebben en wat er sowieso al moet gebeuren aan het huidige balkon. Je kunt ook andersom redeneren en de aannemer vragen: “Hoeveel kan ik het balkon groter maken zonder een compleet nieuwe constructie te maken?”.
Balkon uitbouwen of aanbouwen
Een balkon uitbouwen of aanbouwen kan een slimme manier zijn om extra ruimte en een extra functie aan je huis toe te voegen. Of het nu gaat om een stalen balkon, het creëren van een overkapping met vlonders, een balkon op een plat dak of het transformeren van een balkon tot een serre, er zijn verschillende opties om je huis te verbeteren en meer ruimte te krijgen. Dit is natuurlijk wel een grote klus, dus als je van plan was andere dingen in je appartement te verbouwen is dit meteen een goede tijd om dat mee te pakken!
Stalen balkon
Een stalen balkon zorgt voor onder andere duurzaamheid en stijl van het huis. Het gebruik van staal in balkonconstructies zorgt voor stevigheid en maakt specifieke ontwerpen mogelijk. Denk hierbij aan moderne en strakke ontwerpen, maar ook aan traditionele stijlen. Deze balkons vragen om een professionele installatie vanwege het ontwerp en het op de juiste manier plaatsen van de constructie.
Overkapping en vlonders
Een overkapping met vlonders op het balkon kan een goede manier zijn om beschutting te krijgen tegen verschillende weersomstandigheden, bijvoorbeeld tegen zonnestralen, regen en wind. Het plaatsen van een overkapping kan de woonruimte vergroten en het balkon het hele jaar lang bruikbaar maken. Vlonders geven een knusse uitstraling aan het huis en maken een fijne vloer.
Balkon op plat dak maken
Een balkon op een plat dak maken kan een goede manier zijn om ongebruikte ruimte een nieuw leven te geven. Dit soort balkon heeft een goede planning en constructie nodig om waterdicht te worden en te blijven. Een goed ontworpen balkon op een plat dak kan een geweldige toevoeging zijn met een fijn uitzicht vanuit je eigen woning.
Serre maken van balkon
Een serre maken van een balkon kan een slimme manier zijn om meer gebruik te maken van het balkon, ook in de winter. Door het balkon af te sluiten met glazen wanden en door isolatie toe te voegen kan het worden getransformeerd tot een serre die het hele jaar door gebruikt kan worden.
Verlengen
Dit heeft wel te maken met het percentage dat je het balkon groter wilt hebben en wat er sowieso al moet gebeuren aan het huidige balkon. Het verlengen van de balkon vloer en het hekwerk kan namelijk niet ongelimiteerd zonder weer fors in te grijpen in de huidige draagconstructie ervan.
Vereisten
Een balkon is mooier en duurder dan een dakraam en vaak ook hoger dan een dakkapel. Daarom wil je wel dat deze buitenruimte en goed en bruikbaar wordt, te vaak zie je namelijk dat hij alleen wordt gebruikt voor het krat bier of om de was te drogen. Verderop zie je een aandachtspuntenlijst waar hij in onze ogen aan zou moeten voldoen. Hierdoor creëer je een buitenruimte met kozijn als toegang tot dit kleine dakterras in je dak (of gevel) waardoor je lekker buiten kunt zitten en van de zon genieten. Je kunt eventueel meteen het huidige kozijn vervangen of repareren.
Voordelen
- Buitenruimte voor de zomer maar ook voor het voor- en najaar
- Meerwaarde creëren voor het appartement of huis
- Onderscheidend element maken ten opzichte van andere woningen/ appartementen
- Meer daglicht binnen
- Plaats voor meer groen/ buitenplanten (het kruidentuintje binnen hoeft dus niet meer)
- Vluchtweg creëren (veiligheid)
- Ruimte om te barbecue-en of het gebruik van een buitenkeuken
- Genieten van het mooie uitzicht op de omgeving (stad/ groen/ water)
Constructie
De constructie om dit te maken is vaak best wel lastig en wellicht herinner je je de situatie in Limburg met de vallende balkons nog. Er zijn een aantal mogelijkheden voor een stevig balkon:
- Een balkon op kolommen (let op: in het eigendom van de buren vaak)
- Een hangend balkon aan de gevel
- Een doorstapeling op de balkons eronder
- Een balkon op balken vanuit de vloerconstructie van de vloer (lastig)
Alternatieven
Een balkon op kolommen is vaak het goedkoopst maar de ‘schade-kosten’ of onderhandelingskosten richting je buren moeten wel meegenomen worden. Die buren moeten in veel gevallen wel echt goedkeuring geven voor je balkon, niet alleen voor de constructie maar ook voor het belemmeren van zonlicht en inkijk. Een alternatief is een loggia als de kosten te hoog worden.
Zelf maken
Je kunt best zelf deze uitbouw maken als er een eenvoudige draagconstructie mogelijk is en je hebt ervaring hiermee. Zo niet dan is het best een flinke en risicovolle verbouwing. Je moet er daarnaast altijd goedkeuring van de gemeente voor krijgen. Dit is niet zo’n probleem als je een goed ontwerp hebt en ook een goede aannemer inschakelt om deze te maken. Daarom adviseren we niet om dit zelf te doen als je weinig ervaring met verbouwen hebt.
Balkon verven
Als je een balkon hebt kan het voorkomen dat je het balkon op een gegeven moment wilt verven. Ontdek hier tips hoe je het best een balkon verft.
Vergunning
De vergunning van deze verbouwing is vaak niet heel gemakkelijk te krijgen omdat het invloed heeft op de constructie, het aangezicht en omdat de omgeving (de buren) bezwaar kunnen maken. Maar als je eenmaal zo’n omgevingsvergunning hebt is het voordeel ook wel weer groot.
Inpandig
Een inpandig balkon heeft maar 1 ‘open zijde’ in plaats van 3 open zijdes. De hekwerken lopen dus niet aan 3 zijden van het balkon maar aan 1 zijde. De voorzijde van het balkon is namelijk gelijk met de buitenmuren van het gebouw waardoor er ook een dak boven zit. Hierdoor zit je droog op het balkon en iets meer in de schaduw.
Voordelen
Het grote voordeel van een inpandig balkon is het gebrek aan wind en herrie. Het maken van een inpandig balkon is goed te doen door het aanbrengen van geïsoleerde muren rondom het nieuw te maken balkon. Let hierbij op de afwatering en eventuele koudebruggen via de vloer en het plafond van het inpandige balkon. Een inpandig balkon noemt men ook wel een loggia.
Gezellig maken
Waar moet zo’n nieuwe buitenruimte aan de gevel nu aan voldoen om lekker samen buiten te kunnen eten, een wijntje drinken of een boek in de zon lezen? Nu is dat natuurlijk afhankelijk per woning maar bij de meeste mensen komen de volgende eisen naar boven voor een fijne buitenruimte:
- Voldoende groot voor 4 stoelen en tafeltje, dat is 2 bij 3 ongeveer afhankelijk van de stoelgrootte en hoe slank je bent (ja dat maakt echt uit)
- Een eenvoudige toegang zonder hoge opstap zodat je gemakkelijk naar buiten gaat
- Een stevig hekwerk met plaats voor groen
- Zon toetreding mogelijk maar ook
- Zonwering als het te warm wordt
- Ruimte voor de draaicirkel van de deur naar buiten (of binnen)
- Natuurlijke materialen en vriendelijke uitstraling voor de materialen als vloerafwerking en muurafwerking
- En ook onderhoudsarme materialen (je wilt immers buiten zitten en niet buiten klussen)
- Degelijke afscheiding naar buren voor voldoende privacy
- Opbergruimte voor de stoelen en tafel of binnen in huis
Waarde woning
En zo’n buitenruimte is niet alleen goed voor jullie maar ook voor de waarde van het appartement of de woning, vooral als er nu nog geen buiten is. Want een huis met of zonder buitenruimte scheelt nog steeds in de vraagprijs van een woning en daardoor kun je je woning ook echt onderscheiden ten opzichte van de buren in de straat die waarschijnlijk ook geen of weinig buitenruimte hebben.
Toegang
Een balkon leent zich perfect om een mooie grote glas pui naar buiten te krijgen. Je kunt kiezen voor:
- Schuifpui
- Harmonicadeuren als balkondeuren
- Enkele deur (goedkoopste)
- Enkele deur met glas ernaast