Loggia balkon | Voordelen, nadelen en vergunning

Een loggia is een zonnige buitenruimte binnen de gevel waardoor bijna ieder huis een buiten kan krijgen. Handig wanneer je geen tuin hebt of balkon of dakterras niet mogelijk is! Bekijk de loggia.

Loggia maken

Wat is de betekenis van een loggia?

Een loggia is een zitgedeelte in een schuin dak. Deze oplossing in het dak of gevel wordt lang niet altijd overwogen en dat is zonde want het kan de oplossing zijn om een buitenruimte bij je appartement of huis te maken. Een loggia is mooier maar wel duurder dan een dakraam of dakkapel.

Wanneer kiezen voor een loggia?

Je maakt het dak (of gevel) echt open waardoor er een gat in het dak ontstaat. Hierdoor creëer je een buitenruimte met kozijn als toegang tot dit kleine dakterras in je dak (of gevel) waardoor je lekker buiten kunt zitten en van de zon genieten zoals bij alle opties van een huis zonder tuin.

Oplossing

Een loggia maken doe je niet zomaar, want als je namelijk een grote tuin of dakterras hebt is een loggia een (te) dure investering. Als je al een grote tuin en dakterras hebt zul je niet snel voor deze oplossing kiezen om buiten te kunnen zitten. Bij gebrek aan uitzicht zie je het nog wel eens maar vooral mensen zonder (veel) buiten betalen graag een paar duizend euro voor deze buiten lounge plek onder het schuine dak. Op die manier kun je genieten van zon en meestal ook van een mooi vergezicht.

Gebrek aan uitzicht vanuit huis

Bij gebrek aan uitzicht zie je het nog wel eens maar vooral mensen zonder (veel) buiten betalen graag een paar duizend euro voor deze buiten lounge plek onder het schuine dak. Op die manier kun je genieten van zon en meestal ook van een mooi vergezicht.

Voordelen

 • Buitenruimte maken
 • Eenvoudigere vergunning dan een balkon of dakterras
 • Meerwaarde creëren
 • Onderscheidend element maken ten opzichte van andere woningen/appartementen
 • Meer daglicht in huis
 • Plaats voor meer groen/buitenplanten
 • Vluchtweg creëren (veiligheid)
 • Ruimte om te barbecue-en
 • Genieten van het mooie uitzicht op de omgeving (stad/groen/water)
 • Een fijn rustig plekje zonder inkijk van boven (penthouse gevoel)

Kosten van een loggia maken

Het is belangrijk om te weten dat de gemeente ongeveer 2% van de bouwkosten (exclusief BTW) in rekening brengt als juridische kosten. Bijvoorbeeld: de kosten van een balkon of loggia zijn 12.500 euro, dan zijn de juridische kosten van de gemeente ongeveer 250 euro. De kosten variëren per stad, dus informeer altijd even bij de gemeente om het percentage/de minimale kosten te zien van de gemeente waar je in woont.

Wil je exacte prijzen van specialisten ontvangen?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes met prijsvoorstellen op maat.
arrow Vind een deskundige

Jaargetijden

Je hebt eigenlijk 2 verschillende loggia’s. Je hebt zowel een loggia in het dak als een loggia in de gevel. De meeste voorbeelden zie je in de stad omdat de ruimte vaak duur is en je weinig tuin hebt. Dat is de reden om te kiezen voor een loggia.

Overdekte pui creëren

Zo’n opening in de gevel zie je veel bij appartementen in de stad, dan kun je toch een buiten creëren en met een extra brede schuifpui kun je zelfs een wintertuin creëren. Die harmonica pui is vaak wel winddicht maar niet isolerend. Hierdoor kun je in voor- en najaar al van je nieuwe buitenruimte genieten, en als het weer het toelaat de pui openvouwen.

Loggia balkon

Penthouse

Zo’n nieuwe opening in het dak levert vaak mooie avonden op doordat je na het werk nog net in de zon kunt zitten zoals op een balkon of dakterras. Het nadeel is de aandacht voor de waterdichtheid van de constructie.

Goed uitzicht

Het voordeel van een loggia in het dak is dat je vaak het mooiste uitzicht hebt en een rustig plekje zonder inkijk van boven. Hierdoor ontstaat vaak een penthouse-gevoel wat de waarde van de woning ten goede komt. Een ander voordeel ten opzicht van een opening in de gevel is dat je meer zon en licht hebt.

Waterdichtheid

De constructie van een loggia is vaak niet zo lastig maar het maken best wel. Je moet wel erg rekening houden met de waterdichtheid van een loggia want door de extra aansluitingen van gevel en dak en vloer zijn er veel potentiële lekken. Want feitelijk maak je wel een groot ‘gat in het dak’ waardoor regenwater, sneeuw en weer en wind vrij spel heeft binnen je dak.

Aannemer inschakelen

Dit is niet zo’n probleem als je een goed ontwerp hebt en ook een goede aannemer inschakelt om deze te maken. Daarom adviseren we niet om dit zelf te doen als je weinig ervaring met verbouwen hebt.

Voorwaarden

Waar moet zo’n buitenruimte nu aan voldoen om lekker samen buiten te kunnen eten, een wijntje drinken of een boek in de zon lezen? Nu is dat natuurlijk afhankelijk per situatie maar bij de meeste mensen komen de volgende eisen naar boven voor een fijne buitenruimte:

 • Voldoende groot voor 4 stoelen en tafeltje, dat is 2 bij 3 ongeveer afhankelijk van de stoelgrootte en hoe slank je bent (ja dat maakt echt uit)
 • Een eenvoudige toegang zonder hoge opstap zodat je echt naar buiten gaat
 • Een stevig hekwerk met plaats voor groen
 • Zon toetreding mogelijk maar ook
 • Zonwering indien het te warm is
 • Ruimte voor de draaicirkel van de deur naar buiten (of binnen)
 • Natuurlijke materialen en vriendelijke uitstraling voor de materialen als vloerafwerking en muurafwerking
 • Maar ook onderhoudsarme materialen (je wilt immers buiten zitten en niet buiten klussen)
 • Goede afwatering
 • Degelijke afscheiding naar buren voor voldoende privacy
 • Eventueel schoorsteen, rookpijp naar boven (als je wilt koken buiten)
 • Opbergruimte voor de stoelen en tafel of binnen in huis

Soorten

Er zijn diverse soorten loggia’s zo heb je de keuze uit gevel of inpandig.

Inpandig loggia

Een inpandig balkon maken achter de gevel kun je doen in de volgende volgorde:

 • Zoek in je omgeving soortgelijke verbouwingen ivm technische mogelijkheden en toestemming van je gemeente
 • Informeren bij gemeente over de kansen voor goedkeuring
 • Bepaal je budget
 • Vraag offerte aan bij aannemers
 • Vergelijk de prijzen en vooral de inhoudelijke aanbiedingen
 • Maak een duidelijke tekening of laat die maken als die er nog niet is
 • Vraag een vergunning aan
 • Verfijn je aanvraag bij de aannemer mbv nieuwe inzichten en de tekening
 • Start bij volledige goedkeuring en prijs plus exacte inhoud van de aanbieding op papier met alle details, incl planning en opleverdatum en garantie op voornamelijk waterdichtheid en constructie.

Waarde woning

En zo’n inpandig balkon of loggia is niet alleen goed voor jullie maar ook voor de waarde van het appartement of de woning. Want een huis met of zonder buitenruimte scheelt nog steeds in de vraagprijs van woning en daardoor kun je je woning ook echt onderscheiden ten opzichte van de buren in de straat die waarschijnlijk ook geen buitenruimte hebben.

Toegang

Een loggia leent zich perfect om een mooie grote glaspui naar buiten te krijgen. Je kunt kiezen voor:

 • Schuifpui
 • Harmonicadeuren
 • Openslaande deuren
 • Enkele deur (goedkoopste)
 • Enkele deur met glas ernaast

Vergunning

De vergunning van zo’n verbouwing is vaak wat gemakkelijker te krijgen dan de omgevingsvergunning van een balkon of dakterras. Je schaadt het gevelbeeld veel minder zoals de welstand het ziet en je blijft echt binnen de gevel of daklijn waardoor de bouwvergunning ook vaak makkelijker te verkrijgen is. Zo’n loggia kan dan door jezelf (als je handig bent) of door een aannemer gemaakt worden. De basisingrediënten zijn dus een kozijn, schuifpui, vlonder en hekje waarmee je niet alleen een fijne buitenruimte krijgt maar vaak ook veel meer daglicht in huis. Dat is toch een mooie bijkomstigheid!

Veelgestelde vragen

Wat is een loggia in een appartement?

+
Een loggia is een overdekte ruimte aan de zijkant van een woning, zie het als een soort veranda, maar dan op een bovenverdieping.

Hoe ziet een loggia eruit?

+
Een loggia ziet er een beetje uit als een balkon of een veranda, maar dan op een verdieping.

Is een loggia een buitenruimte?

+
Nee, officieel is een loggia geen buitenruimte.

Wat is het verschil tussen een balkon en een loggia?

+
Een balkon staat los van de woning, terwijl de loggia een onderdeel is van de woning zelf.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes