Kosten omgevingsvergunning | Verschillende kosten per gemeente

Voordat je kunt beginnen aan een aanbouw toevoegen aan je huis, is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. Bij een merendeel van de verbouwingen is dit namelijk een verplichting.

Kosten omgevingsvergunning

Kosten omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning kosten verschillende bedragen per gemeente. Bij bouwkosten tussen € 50.000 – € 300.000 kost een omgevingsvergunning gemiddeld 3,0 % van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 2.000,00) en tussen € 200.000 – € 500.000 kost een omgevingsvergunning 2,0% van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 5.000,00).

Soort
vergunning
Tekening
(indicatie)
Constructieberekening
(optioneel)
Totaal kosten
Dakkapel360 euro350 euro710 euro
Aanbouw540 euro450 euro990 euro
Dakterras400 euro400 euro800 euro
Dakopbouw540 euro500 euro1.040 euro
Balkon360 euro300 euro760 euro

Proces

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om te kijken of je een vergunning moet aanvragen voordat je begint met een verbouwing. Vroeger had je een aanbouw vergunning nodig, tegenwoordig een omgevingsvergunning. Het voorbereiden, aanvragen en de uiteindelijke afspraak zullen allemaal behoorlijk wat tijd in beslag nemen en je wilt dit achter de rug hebben voor je aan je woning begint. Een omgevingsvergunning is vaak nodig, maar lang niet altijd. Wil je bijvoorbeeld aan de achterkant van je woning iets aanbouwen en vallen de nieuwe afmetingen van je huis binnen de huidige regels? Dan kun je meestal beginnen zonder een vergunning aan te vragen. Als je er wel een nodig hebt, zijn er bepaalde kosten aan verbonden waar je rekening mee moet houden.

Kosten aanvraag vergunning nieuwbouw berekenen

Bij het berekenen van de kosten voor het aanvragen van een vergunning voor nieuwbouw zijn er verschillende factoren die een rol spelen. De legeskosten, of de vergoeding die je aan de gemeente betaalt voor de behandeling van je vergunningsaanvraag, vormen een belangrijk deel van de totale kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemeente en de complexiteit van je project. Daarnaast zijn er advies- en onderzoekskosten, welke komen kijken bij het laten maken van bouwtekeningen door een bouwkundig bureau of architect en het laten uitvoeren van constructieberekeningen door een constructiebureau. Deze kosten beginnen meestal vanaf €500,-. Houd er rekening mee dat de kosten per gemeente kunnen verschillen en ook de aard van je bouwproject kan invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs.

Benieuwd naar de kosten van een architect?
Wij brengen je in contact met ervaren architecten uit jouw buurt. Ze werken samen met je om ideeën en ontwerpen op papier te zetten voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk architect prijzen

Opbouw kosten

Zoals je ziet zijn er verschillende kosten verbonden aan het aanvragen van een omgevingsvergunning. Deze zijn over het algemeen verdeeld in twee groepen. De grootste hiervan zijn de legeskosten, de gemeentelijke kosten van 2 procent van de totale bouwkosten. Deze luttele 2 procent van de kostprijs zorgt meteen voor gemiddeld 93 procent van de legeskosten. De overige 7 procent bestaat uit alle andere kosten die worden gemaakt bij het voorbereiden en begeleiden van de vergunningsaanvraag.

Minder of zelfs geen kosten

Je zou denken dat je je gewoon neer moet leggen bij de prijs die voor de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt gevraagd. Toch hoeft dit niet altijd, want er zijn altijd uitzonderingen. Er zijn een aantal manieren om deze legeskosten te minderen of zelfs helemaal te voorkomen.

Locatie

Een van de manieren om vergunningsvrij te kunnen bouwen is om het nieuwe deel van je huis aan de achterkant bij te laten bouwen. Zodra je je woning aan de straatkant laat veranderen en hierdoor het straatbeeld anders maakt, heb je wel een vergunning nodig.

Leges omgevingsvergunning

De kosten voor een omgevingsvergunning kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de gemeente en de aard van het project. In sommige gevallen kunnen de kosten oplopen tot 2% van de totale verbouwingskosten. De legeskosten, ook wel bekend als de kosten voor het aanvragen van de vergunning, kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het plannen van een verbouwing, of het nu gaat om een dakkapel, een dakterras of andere werkzaamheden.

Legeskosten

De legeskosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een van de factoren is de gemeente waar je de vergunning aanvraagt. Elke gemeente heeft namelijk haar eigen legesverordening en daarmee haar eigen tarieven. Daarnaast wordt het tarief voor het in behandeling nemen van de aanvraag ook gebaseerd op de activiteiten of handelingen waaruit het project bestaat, zoals bouwactiviteiten en sloopactiviteiten.

Percentage van de totale kosten

Bovendien zijn de legeskosten voor een omgevingsvergunning vaak een percentage van de totale bouwkosten. Voor bouwkosten van €2.000 tot €20.000 kan de legesvergoeding bijvoorbeeld €600 bedragen, terwijl het voor bouwkosten van €20.000 tot €100.000 €3.700 kan zijn. Het is dus belangrijk om bij het plannen van een verbouwing rekening te houden met deze kosten en te informeren bij de betreffende gemeente voor de exacte tarieven.

Bouwleges

Bouwleges zijn de kosten die je aan de gemeente betaalt voor het behandelen van je vergunningaanvraag. Deze worden gerekend bij een uitgebreide verbouwing of nieuwbouw. De hoogte van deze kosten varieert per gemeente en is doorgaans een percentage van de totale bouwkosten. Het is belangrijk om bij je eigen gemeente de exacte kosten op te vragen.

  • De kosten kunnen oplopen als de vergunning niet wordt verleend.
  • Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de hoogte van de leges.
  • Voor een omgevingsvergunning met bouwactiviteiten betaal je minimaal € 48,30 in Rotterdam, met de werkelijke kosten afhankelijk van de totale bouwkosten.

Voor een omgevingsvergunning voor een nieuwbouwwoning van €300.000, zijn de bouwkosten gemiddeld €170.000 (ex. Btw). De kosten van de grond komen hier nog bij.

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is een officiële toestemming van een overheidsinstantie, meestal de gemeente, die nodig is om bepaalde activiteiten te verrichten in de leefomgeving. Deze vergunning is bijvoorbeeld nodig voor het bouwen van een bouwwerk, het veranderen van een monument of het kappen van een boom. Het is een integraal onderdeel van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) en is bedoeld om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te waarborgen. De omgevingsvergunning wordt vaak verward met de bouwvergunning, maar is breder en omvat meer activiteiten. Het aanvragen van een omgevingsvergunning gaat hand in hand met kosten, die variëren per gemeente en per aanvraag.

Check omgevingsvergunning

Het controleren van de omgevingsvergunning is een essentiële stap in het bouwproces. Het is mogelijk om dit online te doen. Het is ook mogelijk om een vergunningscheck uit te voeren in het nieuwe Omgevingsloket. Deze check geeft je inzicht of er een vergunning of melding nodig is voor het (bouw)project. Dit hangt onder andere af van de locatie van het project en de antwoorden op de gestelde vragen via de vergunningscheck.

Omgevingsvergunning bezwaar

Het maken van bezwaar tegen een omgevingsvergunning kan in bepaalde situaties noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je het niet eens bent met de bouwplannen van je buren. In deze gevallen kun je bezwaar aantekenen bij de gemeente. Dit moet binnen 6 weken na het verlenen van de vergunning.

Hoe dien je een bezwaar in?

Bij het indienen van een bezwaar moet je een bezwaarschrift naar de gemeente sturen. De specifieke voorwaarden voor het indienen van dit bezwaarschrift zijn te vinden op de website van je gemeente. Het is belangrijk om te weten dat het indienen van een bezwaar in principe kosteloos is. Echter, als je ervoor kiest om een advocaat in te schakelen of een deskundige een verklaring laat afleggen, kunnen hier kosten aan verbonden zijn.

Wabo

De locatie van je aanbouw is dus belangrijk, maar de afmetingen kunnen ook invloed hebben op of je wel of geen omgevingsvergunning moet aanvragen. Dit is allemaal geregeld in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Hierin staan onder andere de precieze afmetingen waaraan je aanbouw hooguit mag voldoen om vergunningsvrij gebouwd te mogen worden. Het is altijd een goed idee om deze informatie van de overheid goed te bekijken om te zien hoe dit in jouw situatie werkt. Door de Wabo is het aanvragen sowieso al goedkoper dan voorheen, omdat deze wet verschillende soorten vergunningen, ontheffingen en meldingen samen heeft gevoegd in één omgevingsvergunning.

Vergunningsvrij

De vergunningsaanvraag voor een nieuwe aanbouw kan voor een hogere prijs zorgen, die je mogelijk niet had voorzien. Het is vaak mogelijk om deze kosten wat te drukken of zelfs helemaal weg te krijgen, zodat je je budget kunt besteden aan je verbouwing en niet aan vergunningen.

Vooroverleg vergunningsvrij

Vergunningsvrij bouwen is vanaf 2014 makkelijker geworden want een dakkapel, zorgwoning in de tuin, garage ombouw en andere verbouwingen zijn vaker vergunningsvrij. De activiteiten waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, worden geregeld in het Besluit omgevingsrecht. Via deze vergunningcheck kun je uitzoeken of je een omgevingsvergunning voor bouwen nodig hebt voor je werkzaamheden en, zo ja, welke.

Bouw vergunningen

Soms heb je bij het ene ontwerp een vergunning nodig, maar bij een iets ander ontwerp van een architect niet. Altijd goed om te weten, want dat scheelt tijd en geld! Dat is iets waar je bij een interieurontwerp voor verbouwing of nieuwbouw prima rekening mee kan (laten) houden. Omdat de legeskosten afhankelijk zijn van de waarde van je aanbouw, kan het ook veel opleveren om te kijken of de kostprijs verminderd kan worden terwijl je visie toch uitgevoerd wordt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een vergunning aanvragen?

+
De kosten van een bouwvergunning  liggen gemiddeld genomen tussen de 2% en 4% van de totale kosten.

Is een omgevingsvergunning gratis?

+
Nee, een omgevingsvergunning is niet gratis.

Wie betaald de omgevingsvergunning?

+
De kosten voor de vergunning betaal je zelf, maar de gemeente betaalt de administratiekosten.

Architect inschakelen: gratis offertes

Van plan om een architect in te schakelen? Vul ons formulier in en ervaren architecten nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou architect kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes