Balkon serre | De kosten en verschillende opties

Je kunt van je balkon eenvoudig een serre maken door het (laten) plaatsen van kozijnen vlak achter het balkon hekwerk. Als het hekwerk gemetseld is dan is het nog eenvoudiger, want dan kunnen de nieuwe kozijnen met openslaande ramen of schuiframen op die muur staan.

Stadsbalkon / wintertuin tijdens de winter bedekt met sneeuw, met tafel, stoelen en een buitenbank

Serre op balkon bouwen

Het is mogelijk om een serre op een balkon te bouwen. Je hoeft dus niet per se een tuin te hebben voor een serre. De serre kan op een balkon uiteraard niet los staan van de woning zelf. Dat kan alleen bij een tuin gezien de ruimte. 

Met een balkon serre heb je een extra kozijn achter of op de balkonafscheiding. De glazen panelen zijn te openen en te sluiten, zodat je altijd optimaal van je balkon kunt genieten. Ze kunnen allemaal open, allemaal dicht of een tussenvorm als het ‘net lekker’ is buiten of als je de wind wilt tegenhouden op het balkon. 

De keuze voor een serre op het balkon

Je kunt voor een balkon serre kiezen als je zelf veel meer en langer gebruik wilt maken van je balkon of als je planten hebt die niet veel kou kunnen verdragen. Een balkon serre wordt ook wel wintertuin genoemd, omdat je dus ook in de winter van je balkon gebruik kunt maken. 

Wat zijn de kosten van een balkon serre?

In onderstaande tabel zie je de kosten van een balkon serre. De afmeting van 5000 × 1500 is de totale lengte (5000) maal 1500 mm hoog.

Wintertuin kostenAfm bxhAanschafPlaatsenTotaal
Wintertuin5000 x 1500€ 3.000€ 1.500€ 4.500
Wintertuin7000 x 1500€ 4.000€ 2.000€ 6.000

Waar moet een goede balkon serre aan voldoen?

Mooie wintertuin met veel bloemen in potten. Ruimte voor privacy en sport, zelfontwikkeling.

Waar moet zo’n nieuwe semi binnenruimte/ buitenruimte nu aan voldoen om lekker samen buiten te kunnen eten, een wijntje te drinken of een boek in de zon te lezen? Nu is dat natuurlijk afhankelijk per woning, maar bij de meeste mensen komen de volgende eisen naar boven voor een fijne ruimte:

  • Voldoende te openen delen om de kans op een ‘broeikas’ effect te verkleinen
  • Makkelijk te bedienen ramen
  • Deels vaste beglazing
  • Windstanden (bescherming tegen dichtwaaien)
  • Eventueel terrasverwarming
  • Eventueel extra isolatie van vloer en/of het plafond en dak

Dit laatste punt heeft meer uitleg nodig. Dit is namelijk best een uitdaging. Zo’n project zoals deze waarbij ruimte onder het balkon dichtgemaakt gaat worden om het bij het huis te voegen kan natuurlijk wel. Je ‘plakt’ met muren de omkadering dicht en plots is buiten binnen geworden. 

Isolatie op de overkapping

Door isolatie op dat balkon aan te brengen (met dakleer erop) kun je een warme constructie realiseren. Dit is allemaal relatief weinig werk waarbij de kosten niet zozeer bestaan uit een aantal m² maal een standaard dakbedekkings-m² prijs. Het is echt het uurloon van een klusser maal het aantal uren dat hij bezig is. Het 100% voorkomen van koudebruggen en goed isoleren van het huis is echt een punt wat van huis tot huis verschilt, maar is wel heel belangrijk om aan te pakken.

Beglazing voor de aanbouw

Je kunt bij een balkon serre kiezen voor enkel of dubbel glas en voor veel of weinig te openen delen. De meeste mensen kiezen voor enkel glas omdat dat goedkoper is en omdat het dak en de vloer vaak ook niet geïsoleerd zijn. Als dat zo is dan heeft dubbel glas niet zoveel zin en te openen delen op een balkon zijn ook vaak niet makkelijk in dubbel glas uit te voeren. Ze worden dan te zwaar en de aansluitingen op hoeken zijn lastiger.

wintertuin planten

Balkon serre vergunning

De vergunning voor een balkon serre is vaak redelijk gemakkelijk te krijgen, omdat het geen invloed heeft op de constructie en ook niet op het aangezicht van de omgeving (buren), zodat zij geen bezwaar kunnen maken. Dat is dus een groot voordeel. Informeer hier wel altijd even over bij je gemeente.

Serre op je balkon?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes