Balkondeuren vervangen | De aandachtspunten voor plaatsing

Veel mensen willen mooie balkondeuren naar het balkon die makkelijk te gebruiken zijn en lekker veel licht binnen geven. Zo kun je na het werk en in het weekend nog fijner buiten van de zon genieten en wordt het appartement ook mooi iets meer waard. Lees hier alles over hoe je balkondeuren het best vervangt en hoe je de laagste prijs voor nieuwe balkondeuren betaalt.

Balkondeuren vervangen

Balkondeuren

Heb je genoeg ruimte en kun je de deuren ergens vast laten houden of grijpen zodat ze niet kunnen dicht waaien dan zijn balkondeuren een charmante oplossing. Heb je juist nauwelijks ruimte op het terras buiten en is ook binnen weinig draairuimte voor de deuren dan kies je liever een schuifpui. Overigens wil je het liefst opendraaiende deuren naar buiten in verband met de beste afwatering en inbraakwerendheid.

Dubbele balkondeuren

Balkondeuren kunnen bijvoorbeeld ook als dubbele openslaande deuren naar het balkon worden toegepast. Met mooie dubbele balkondeuren realiseer je een mooie in en uitgang richting je balkon en veel meer zonlicht naar binnen toe. Dit geeft een echte meerwaarde aan je woning.

Niet hetzelfde als de voordeur of achterdeur vervangen

Het vervangen van een balkondeur verschilt op een aantal manieren van een voordeur of achterdeur vervangen. Ten eerste, de locatie en functionaliteit van de deur. Een balkondeur biedt meestal toegang tot een buitenruimte en is ontworpen om een breed uitzicht en veel licht binnen te laten. In tegenstelling tot voordeuren en achterdeuren, die vaak meer gericht zijn op veiligheid en privacy. Ten tweede, de afmetingen en het ontwerp van een balkondeur kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en stijl van het balkon. Tot slot, het materiaal van de balkondeur kan ook verschillen, gezien balkondeuren vaak worden blootgesteld aan weersomstandigheden.

Kunststof balkondeur

wintertuin

Bij balkondeuren/openslaande tuindeuren hoort eigenlijk het materiaal hout zullen de meesten denken. Maar als je de nieuwe materialen van kunststof ziet begin je misschien toch te twijfelen. Deze zijn namelijk tegenwoordig echt mooi en niet meer te onderscheiden van hout. Als je bijvoorbeeld naast je baan en hobby’s weinig tijd (en zin) hebt om te gaan schilderen om de paar jaar dan is hout niet handig en zijn kunststof tuindeuren of balkondeuren dat wel.

Balkondeur met dubbel glas

Tegenwoordig is kunststof door de stalen verstevigingsprofielen even sterk en isoleert ook hetzelfde als hout, vooral met driedubbel glas. Om die keuze te maken kun je lang nadenken of je kunt de deuren afhangen laten doen. Bij de keuze voor een wintertuin isoleer je overigens nog beter omdat die glaspanelen op de balkonrand bijna alle wind en regen tegenhouden. Bekijk ook de wintertuin kosten.

Vervangen balkondeuren

Het vervangen van openslaande balkondeuren is goedkoper dan het compleet vervangen van deuren incl. kozijnen. De nieuwe moet je zo groot laten maken, dat ze precies in de dagmaten van het kozijn past. Als de kozijnen ook slecht/rot of lelijk zijn dan moeten natuurlijk ook de kozijnen vervangen worden.

Afmetingen van het kozijn

Dan is het ook slim om precies dezelfde afmeting kozijn met openslaande deuren te bestellen. Dus dan kies je de buitenwerkse maten van de muren met een kleine marge, beide zijden 5 mm kleiner. Die kun je er dan gewoon tussen laten plaatsen. Vergeet niet de dpc folie aan de zijkanten en lood aan de onder en boven zijde.

Monteren in de muur

Vervolgens laat je het kozijn er in plaatsen en deze met speciale schroeven vast zetten aan je binnen spouwblad. Dat zijn schroeven die je stijlen niet krom trekken bij aan draaien. Vervolgens zullen de meesten aan de binnenzijde de kieren dicht purren om wind tegen te houden en dan alles aftimmeren.

Balkonpui

Het benodigde budget voor een mooie nieuwe deur naar het balkon naar buiten hoeft gelukkig geen vermogen te kosten. Vanaf 3300 euro heb je al een simpele dubbele balkonpui en voor een grote luxe pui betaal je voor een complete puit inclusief kozijn zo’n 5000 euro. Voor meer info hierover bekijk je de tabel hieronder met een opbouw van deze waar je aan kunt denken bij de aanschaf.

Prijzen balkondeuren

In deze tabel zie je richtprijzen staan voor de meest gemaakte types balkondeuren. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van best wat zaken maar dit geeft een goede indicatie voor de prijs. De prijzen beginnen bij € 3300 en kunnen oplopen tot € 4700.

[tooltip tip="De kosten worden per type balkondeuren uitgedrukt en deze zijn vooral afhankelijk van het aantal m² en de bijzondere zaken zoals zijlichten."]Balkon
deuren[/tooltip]
[tooltip tip="De afmetingen van de balkon deuren in mm in breedte maal hoogte."]bxh[/tooltip][tooltip tip="De oppervlakte in m² uitgedrukt."]m²[/tooltip][tooltip tip="De aankoopkosten van de balkon deuren incl glas. NB alle prijzen incl BTW en levering."]Aanschaf[/tooltip][tooltip tip="De montagekosten van de balkon deuren. NB alle prijzen incl BTW."]Plaatsen[/tooltip][tooltip tip="De totaalkosten van aankoop van balkondeuren en glas incl montage van alles. NB alle prijzen incl BTW.."]Totaal[/tooltip][tooltip tip="De kosten per m² balkon deuren als kengetal."]€ /m²[/tooltip]
Zonder zijlicht2000 x 22604,45€ 1.800€ 1.500€ 3.300€ 741
Met zijlichten3000 x 22606,78€ 2.700€ 2.000€ 4.700€ 693

Kunststof deuren plaatsen

Voor de houten of kunststof deuren prijzen inclusief plaatsen kun je bijvoorbeeld het stappenplan bekijken. Sommige woningeigenaren die ik spreek zeggen gewoon “we hebben besloten om beide offertes op te vragen en de keuze hierdoor te laten beïnvloeden.” Beiden mogelijkheden zijn tegenwoordig namelijk gewoon echt mooi en goed. Het belangrijkste is dat je het balkon nog vaker gaat gebruiken en dat gaat niet met oude slechte te openen deuren naar je kleine buitenplaatsje.

Besparen

Vaak krijg ik de vraag hoe je goedkope maar wel mooie balkondeuren kunt krijgen. Dan is het verstandig om te kiezen voor de veel toegepaste ‘standaard’ deuren van een verkoper/fabriek/leverancier. Je vraagt prijzen aan met de omschrijving: ‘2 balkondeuren in achtergevel waar nu een raam zit van 1,5 meter breed met metselwerk eronder’. Daarna vergelijk je de prijzen die je krijgt van de verschillende leveranciers. Vervolgens kun je het sloopwerk grotendeels zelf doen om kosten te besparen op het krijgen van de balkondeuren. De kosten van balkondeuren heb je zo beter in beeld.

Alternatieven voor balkondeuren

 • Traditionele houten balkondeuren
 • Schuifpui
 • Harmonicadeuren
 • Stalen deuren
 • Franse balkon deuren

Openslaande balkondeuren

Om goed antwoord te geven waren de antwoorden op onderstaande vragen nodig voor de openslaande deuren want daarmee weet je beter wat er moet komen. De vragen over deze die je wilt weten zijn:

 • Wat is de afmeting van de totale muuropening?
 • Wordt de gevelopening breder of blijft die gelijk?
 • Hoeveel deuren moeten erin komen?
 • Wat voor hang en sluitwerk zou er in moeten komen?
 • (convector) Is er een kruipruimte aanwezig?

Goedkope balkondeuren

Het risico als je lang wacht is dat je haast krijgt op het laatst, waardoor je niet de beste balkondeuren voor de beste prijs krijgt. De aanbieder van die deuren merkt het snel genoeg als je haast hebt en dan weet hij ook dat hij niet zo scherp hoeft te gaan om je als klant te krijgen.

Offerte voorbeeld

Als je een offerte aanvraagt voor balkondeuren dan krijg je altijd een passend en overzichtelijk overzicht van de maten van alle exemplaren die je worden aangeboden erbij. Wanneer je dit gaat vergelijken met andere leveranciers, kijk je natuurlijk vooral of alle leveranciers hetzelfde aanbieden. De meest eenvoudige manier om dit te vergelijken is door de technische omschrijving en tekeningen naast elkaar te leggen en vervolgens te vergelijken.

Balkondeuren offerte voorbeeld

Vergelijken van offertes

Uit de bijlage van de offerte ga je precies kijken wat er wel en niet bijzit. Door middel hiervan kun je de verschillende aanbiedingen pas echt goed met elkaar vergelijken. Dit zijn zaken waar je extra op kunt letten:

 • Is de bewerking/details/afwerking van (bijvoorbeeld) houtnerf look hetzelfde?
 • Is het aantal horren hetzelfde in aantal, afmeting en soort?
 • Inclusief dezelfde zaken erbij? Let hierbij voornamelijk op de uitsluitingen zoals in dit aanbod van de foto nog niet de ‘extra 500mm zijlichten zitten. Als iets wordt genoemd in een offerte wil dat helaas nog niet zeggen dat het in de prijs is opgenomen
 • Zijn alle maten en afmetingen ook hetzelfde?
 • Is alles inclusief btw, leveren en plaatsen??
 • Zijn de betalingsvoorwaarden identiek?
 • Is alles inclusief? Dus met tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen en geen stelposten of meerwerk
 • Beschikken ze over hetzelfde aantal scharnieren per raam en deur? (2, 3 of 4 scharnieren per opengaand deel)

Op zoek naar gratis offertes voor nieuwe balkondeuren? Wij brengen je in contact met de beste installateurs uit de buurt.

Keurmerk

Naast de uitgaven is het ook belangrijk om op één of meerdere keurmerken te letten zoals bijvoorbeeld het VKG-keurmerk, het KOMO-label, de BRL 709, het Politiekeurmerk Veilig Wonen, specifieke keurmerken voor een product, CE, het Forest Stewardship Council, de SKH en BouwGarant.

Openslaand of schuifpui

Wellicht heb je ook schuifdeuren overwogen want ook die zie je bij best veel huizen. De voordelen van balkondeuren ten opzichte van schuifdeuren zie je hier op een rij.

Voordelen

 • Authentiekere uitstraling
 • Echt de deuren open kunnen zetten
 • Een grotere opening creëren bij smalle woonkamers

Nadelen

 • Je hoeft geen meubilair weg te zetten bij het opendoen van een schuifpui
 • Je hoeft geen rekening te houden met de wind, een draaideur kan namelijk kapot waaien door de wind als deze open staat
 • Ook heeft een schuifpui minder dorpels en stijlen dan bij een normale draaideur

Balkondeuren op maat

De hierboven genoemde zaken zie je vaak terugkomen in een offerte, alleen staat er dus niet altijd alles in. Het kan zo zijn dat (meestal) er verschillende noodzakelijke dingen helemaal staan genoteerd. Dat kan later leiden tot veel onnodig onheil. Zo krijg je de mooiste balkondeuren op maat die helemaal voor jouw situatie exact op maat worden gemaakt zonder vervelend gedoe achteraf. De balkondeuren op maat passen precies in de muuropening die het mooiste aansluit op je balkon.

Kopen

Bij het balkondeuren kopen is het goed om zorgvuldig te werk te gaan. Controleer dus ook zeker of de volgende dingen ook in de offerte staan:

 • Stelposten (indien aanwezig)
 • De algemene voorwaarden
 • Een overzichtelijke complete beschrijving van alle werkzaamheden
 • De begindatum
 • Tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen die nog niet ontvangen zijn
 • Werklocatie
 • Kosten en btw van alle materialen, werkzaamheden etc. apart vermeld in de offerte
 • Referenties
 • Moment van oplevering
 • Betalingstermijnen
 • Risicoregelingen (indien nodig)
 • Boete per dag als planning niet gehaald wordt?

Balkondeuren vervangen? Vergelijk & bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenst materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes