Zolder aftimmeren kosten | Verbouwen of renoveren?

De kosten voor het aftimmeren van de zolder kunnen sterk variëren. Dit kan verschillen van een grootschalige verbouwing tot slechts een kleine isolatieklus. Bovendien zijn er verschillende soorten zolders, die op hun beurt sterk verschillen in prijs. Bekijk de zolder.

In dit artikel lees je alles over de kosten die gepaard gaan met een renovatieklus op zolder. Het het aftimmeren van een vliering op zolder bijvoorbeeld is aanzienlijk goedkoper dan werkzaamheden aan een dakkapel op zolder. Lees dus zeker verder.

Hoeveel kost het aftimmeren of verbouwen van een zolder?

De prijzen van een verbouwing op zolder kunnen sterk verschillen. Je kunt de ruimte goed gebruiken als extra opbergruimte, maar natuurlijk ook voor andere doeleinden benutten. Denk bijvoorbeeld aan een ombouwing tot werkplek, slaapkamer of hobbyruimte, afhankelijk van je wensen en de grootte en staat van de zolderkamer. Zo kun je de zolderruimte optimaal benutten en aanpassen aan jouw specifieke behoeften en levensstijl. Een verbouwing van de zolder kost doorgaans tussen de € 5.000,- en € 15.000,-.

Wat kost enkel het afwerken van een zolderkamer?

Natuurlijk hoef je niet in alle gevallen de gehele zolder te renoveren. Het kan natuurlijk evengoed dat de zolder min of meer af is, maar er nog enkele toevoegingen nodig zijn om de zolder compleet af te werken. Ook hier geldt dat de totaalkosten weer afhangen van de grootte, de staat van de zolder en jouw specifieke wensen. In het overzicht zie je wat je ongeveer kwijt bent per klus:

Scenario’s Kostprijs
Tussenmuur plaatsen600 tot 1.000 euro
Dak binnenkant isoleren20 tot 50 euro per m²
Dak buitenkant isoleren40 tot 60 euro per m²
Dakkapel plaatsen3.500 tot 8.500 euro
Stucen13 tot 25 euro per m²
Plaatsen vaste trap naar zolder2.000 tot 5.000 euro

Hoeveel kost het stucen bij een zolderverbouwing?

Ga je de zolder verbouwen dan worden stucwerkzaamheden vaak uitgevoerd. De prijs van stucwerk wordt vastgesteld per meter en bedraagt meestal tussen de € 13,- en € 25,-. Afhankelijk van de grootte kun je dan al een goed beeld hebben van de prijs dat je ongeveer kwijt bent voor het stucen. Met fatsoenlijk stucwerk is het dan ook vrij gemakkelijk om hier een echte aantrekkelijke kamer van te maken.

Zolder aftimmeren kosten

Wat kost het om een vliering te laten maken?

Indien je niet beschikt over een zolderruimte, maar wel een hoog plafond hebt, kun je ervoor kiezen om een vliering te laten bouwen. Hiermee creëer je een soort minizolder in een bestaande ruimte. De kostprijs die gemoeid is met deze renovatie ligt doorgaans tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. De kosten bestaan hierbij uit de inschakeling van een vakman en de materiële kosten.

Wil je exacte prijzen kennen?
Ontvang prijsvoorstellen op maat van deskundigen.

Wat maakt goede isolatie op zolder zo belangrijk?

Dat veel huishoudens ervoor kiezen om hun zolder te isoleren is niet voor niets. Het is namelijk een ruimte waar regelmatig sprake is van vochtophoping. Extra isolatie op zolder maakt het dan optimaal mogelijk om een gezonde en fijne leefruimte op zolder te creëren.

De voordelen waar je van geniet bij een goed geïsoleerde zolder zien er als volgt uit:

  • Minder warmteverlies door een isolatielaag. Zo kun je dus genieten van een warme omgeving gedurende de wintermaanden.
  • De gemiddelde kosten liggen aanzienlijk lager dan voorheen. Je kunt de bedragen die je opspaart dus prima investeren in andere elementen in je woning.
  • Niet enkel je gemiddelde kosten worden lager, je draagt ook bij aan een beter milieu. Minder stoken is rendabel voor het milieu.
  • De isolatie neemt een geluidsdempend effect met zich mee. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast van de straat indien je zolder zich bevindt aan de kant van de weg.
  • Je energielabel wordt er flink door verbeterd. Dit zorgt voor een waardeverhoging van je woning.

Wat kost het isoleren van een zolder?

De kosten van een isolatie van je zolder hangen af van verscheidene factoren. Hoe groot is de zoldermuur (in vierkante meters), voor welk materiaal kies je en welke vakman huur je in? De gemiddelde kosten van deze klus liggen over het algemeen tussen de € 20,- en € 70,-

Wil je genieten van een goed geïsoleerde muur, maar wel zo goedkoop mogelijk uit komen? Dan kun je het best kiezen voor kunststof of wol als isolatiemateriaal.

Isolatie zolderkamer

Welk materiaal zolder (met schuin dak) aftimmeren?

Het aftimmeren van de zolder kan met verschillende materialen. Hiervoor geldt wederom dat er verschillende bedragen gehanteerd worden afhankelijk van het materiaal van afwerking. In de tabel hieronder zie je de bedragen van de meest gekozen materiaalsoorten voor de zolder.

Materiaalsoort Prefab prijsMaatwerk prijs
Hout 3.500 euro 4.250 euro
Kunststof 4.000 euro 5.000 euro
Polyester 4.500 euro Maatwerk niet mogelijk

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit om verschillende houtsoorten kan gaan. Eikenhout, beukenhout, vurenhout etc. kunnen allemaal een aparte prijs hebben.

Mogelijkheden verbouwing dakkapel zolder tot slaapkamer

Een dakkapel kan evengoed omgebouwd worden tot een slaapkamer. Het is de ideale manier om een knus plekje te creëren waarbij er veel daglicht naar binnen schijnt. Steeds meer mensen kiezen er op deze manier voor om een overbodige zolder om te bouwen tot een volwaardige slaapkamer. Bekijk wat tips en inspiratie voor je dakkapel.

Gedecoreerde zolder

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes