Wat is mijn energielabel? | Geldig energielabel online inzien

Een energielabel geeft inzicht in de energieprestatie en verbeteringen die mogelijk zijn om de woning te verduurzamen. Daarom is het handig om te weten wat het energielabel van jouw woning is. Maar hoe kom je erachter welk label jouw woning heeft?

wat is mijn engerielabel

Waar vind ik mijn energielabel?

Als je een woningeigenaar bent kun je het energielabel van je woning gemakkelijk online controleren via MijnOverheid. Hiervoor moet het energielabel wel zijn opgenomen in het register voor energielabels en moet het een woonhuis met een geldige postcode betreffen.

Energielabels voor gebouwen anders dan een woonhuis zijn niet op te vragen via MijnOverheid.

Inloggen MijnOverheid

Je kunt je huidige energielabel opvragen door in te loggen op MijnOverheid en vervolgens onder het thema Wonen bij Kadastrale gegevens te kijken.

Het is al een aantal jaren niet meer mogelijk om je eigen energielabel online aan te passen.

Energielabel aanvragen

Het kan zo zijn dat je op MijnOverheid geen energielabel gevonden krijgt. Dan is de kans groot dat er voor jouw woning nog geen label is aangevraagd.

Het is dan zaak om een nieuw energielabel aan te vragen.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Een erkende energieadviseur moet de woning inspecteren. Zoek daarom naar een energieadviseur woningbouw en vraag één of meerdere offertes aan voor de beste prijs.

Bevestig vervolgens de offerte en plan een afspraak in met de adviseur.

Welk energielabel heeft mijn huurwoning?

Bij een huurwoning is de verhuurder verplicht je informatie rondom het energielabel te verschaffen. Het energielabel moet zowel in de advertentie als in de huurovereenkomst staan.

Als deze informatie ontbreekt is het belangrijk om het energielabel alsnog bij je verhuurder op te vragen.

Hoe werkt de energielabel inspectie?

De energieadviseur zal je woning ter plaatste inspecteren, de inspectie duurt vaak zo’n 1 à 2 uur. Hier moet je zelf ook bij aanwezig zijn.

Daarnaast is het handig om van te voren al zoveel mogelijk informatie over de woning paraat te hebben. Denk aan bouwtekeningen, documentatie en facturen van verduurzamende zaken.

Registratie energielabel

De energieadviseur zal vervolgens de energieprestatie van de woning berekenen en deze registreren. Hier ontvang je uiteindelijk een officieel afschrift van.

Duurzaamheid controleren

Tijdens zo’n check kijkt de adviseur naar allerlei kenmerken van de woning.

Denk bijvoorbeeld aan zaken als de aanwezige isolatie en installaties zoals zonnepanelen en een cv-ketel.

Zoek vooraf informatie op

Als je van plan bent te verbouwen is het goed om te weten welke invloed dat op het energielabel zal hebben.

Het is aan te raden om het huis energiezuiniger te maken en zo het energielabel verbeteren.

wat is nou precies het energielabel?

Aanbevelingen verduurzaming in energielabel

Op basis van die kenmerken kan de energieadviseur berekenen hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.

Hier komt uiteindelijk een nauwkeurig energielabel voor de woning uit en ook aanbevelingen voor verduurzaming komen in het energielabel te staan.

Wat kost een energielabel voor mijn woning?

Het is lastig om te benoemen wat de exacte kosten van een nieuw energielabel zijn. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om de woning te inspecteren.

Energielabel nodig?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Verlopen energielabel

De bovenstaande inspectie geldt niet alleen voor woningen zonder definitief energielabel, maar ook voor woningen met een verlopen energielabel. Het definitieve energielabel is namelijk tien jaar geldig en moet daarna vernieuwd worden.

Het is slim om het energielabel proberen te verbeteren. Een beter energielabel zorgt voor lagere energiekosten en een hogere woningwaarde.

Vereenvoudigd energielabel (VEL) en Energie-Index (EI) blijven geldig

Goed om te weten is dat het vereenvoudigd energielabel (VEL) en de Energie-Index (EI) ook gewoon geldig blijven tot ze zijn verlopen.

Op elk energielabel vindt je een geldig tot-datum, waarop je kan zien wanneer dit is.

Voorlopig energielabel nieuwbouw

Heb je een nieuwbouwhuis? Dan krijgt deze woning bij aankoop een voorlopig energielabel. Pas bij de definitieve oplevering wordt de status van het label definitief.

Woningeigenaren hoeven dit niet zelf om te zetten, maar het is wel altijd goed om op te letten of de woning daadwerkelijk een definitief energielabel woning krijgt dat het voorlopig energielabel vervangt.

Veel gestelde vragen

Wat is energielabel A huis?

+
Om energielabel A te krijgen moet de woning voldoen aan allerlei punten van duurzaamheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan goede isolatie, driedubbel glas en zonnepanelen.

Kun je zelf je energielabel berekenen?

+
Nee, dit kan alleen bepaald worden door een gecertificeerde energieadviseur.

Hoe ga je van label B naar A?

+
Bij energielabel B is je huis al erg zuinig. De grootste verbeteringen die je vaak nog kunt doen is in stroom opwekken en helemaal van het gas af, door bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen te installeren.

Hoe erg is energielabel F?

+
Energielabel F is de een-na-laagste energielabel. Je woning verspilt dan veel energie. Gelukkig kun je dit vaak met wat simpele aanpassingen flink verbeteren, door bijvoorbeeld isolatie of beter glas te laten plaatsen.

Offerte voor energielabel

Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend en gratis offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes