Zonnepanelen leasen | Waarom leasen en hoe werkt het?

leasen van zonnepanelenZonnepanelen worden steeds populairder, maar helaas heeft niet iedereen genoeg geld voor de aanschaf hiervan, gelukkig kun je ook leasen. In deze blog lees je meer over hoe een leasecontract werkt, wat er gebeurt als je de zonnepanelen wilt overnemen en wat de voordelen zijn. Bekijk de beste zonnepanelenHoe werkt zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren (of leasen) is een uitkomst voor mensen die duurzamer willen leven en die energie willen opwekken door middel van zonne-energie, maar die niet de financiële middelen hebben om zonnepanelen aan te schaffen.

Bij het leasen van zonnepanelen betaal je een vast maandelijks leasebedrag voor een aantal jaar, de kosten voor het onderhoud en de installatie zijn hierbij al inbegrepen. Zonnepanelen leasen zorgt hierbij voor een lagere energierekening. Ook voor het leasen van zonnepanelen is het verstandig om meerdere offertes voor zonnepanelen aan te vragen.

Hoe begin je?

Zonnepanelen leasen begint met het onderzoeken van verschillende verhuurders. De kosten van de zonnepanelen huren zijn per huishouden verschillend. Dit hangt af van onder andere het dakoppervlak, je energieverbruik en de richting waarop je dak gericht is. Met deze informatie wordt bepaald hoeveel panelen er nodig zijn in jouw specifieke situatie.

Hierna wordt er een contract opgesteld, hierin staat onder andere de afspraken over betalingen en het gebruik van de zonnepanelen. Ook staat hier de looptijd in van het huurcontract, gemiddeld is dit vijftien jaar.

Installatie

Nadat het papierwerk geregeld is, worden de zonnepanelen geïnstalleerd door ervaren zonnepanelen installateurs, deze zorgt ervoor dat de panelen op een juiste manier op het dak geplaatst worden en dat er een omvormer geïnstalleerd wordt.

De omvormer zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om naar wisselstroom, die vervolgens gebruikt kan worden in huis.

Zonnepanelen financieren

Na de installatie van de panelen kun je direct beginnen met het opwekken van zonne-energie, ook wel groene stroom genoemd. Het voordeel van het leasen van zonnepanelen is dat je niet alleen duurzame energie opwekt, maar ook direct bespaart op je energierekening.

Het maandelijkse leasebedrag is namelijk lager dan de besparing op je energierekening, waardoor je vanaf de eerste dag al geld bespaart. Bovendien hoef je bij het leasen zelf geen te onderhoud te plegen of de zonnepanelen schoon te maken, dit zit in de prijs inbegrepen. Hierdoor is leasen interessant voor veel mensen.

Kosten zonnepanelen leasen

Het leasen van zonnepanelen kost gemiddeld €60 tot €80 per maand wanneer je 10 zonnepanelen leaset. Dit komt neer op ongeveer €720 tot €960 per jaar. De meeste particulieren zullen genoeg hebben aan 10 zonnepanelen. Als je minder panelen nodig hebt, dan zul je voor 6 zonnepanelen gemiddeld €30 tot €50 per maand betalen. Bij meer zonnepanelen, denk dan aan een set van 14 panelen, is de prijs tussen de €80 en €100 per maand.

Particulier leasing

Omdat je bij zonnepanelen leasen meestal de mogelijkheid krijgt om de panelen na de lease periode over te nemen, is dit een goede manier om zonnepanelen te krijgen zonder de initiële grote investering te hoeven doen. Ook hoef je dan geen lening af te sluiten, waardoor je rente bespaart. Je kunt op deze manier makkelijk verduurzamen en snel profiteren van gratis zonne-energie.

Zakelijk leasen

Ook voor bedrijven is dit een aantrekkelijke optie. Er hoeft geen geld vrijgemaakt te worden voor een grote aankoop en de afschrijving zal pas later aan bod komen. Vaak kunnen de kosten van het leasen door financiering worden opgevangen. Dit zorgt ervoor dat verduurzamen voor bedrijven ook erg makkelijk wordt.

Zonnepanelen overnemen

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te leasen, is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn na afloop van de leaseperiode. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om de zonnepanelen over te nemen. Maar wat houdt dit precies in en waar moet je op letten?

Van huur naar koop

Wanneer de leaseperiode van de zonnepanelen afloopt, heb je als huurder vaak de mogelijkheid om de zonnepanelen over te nemen. Dit kan interessant zijn wanneer je tevreden bent over de opbrengst van de panelen en graag nog langer wilt profiteren van de voordelen.

Het overnemen van de zonnepanelen kan echter wel zorgen voor extra kosten, aangezien de waarde van de panelen en rendement van zonnepanelen na verloop van tijd afneemt. De leverancier zal hierbij dus een extra bedrag vragen om de zonnepanelen over te nemen.

Is kopen na huren interessant?

Het overnemen van de zonnepanelen kan ook financiële voordelen met zich meebrengen. Wanneer je de zonnepanelen hebt overgenomen, ben je namelijk zelf eigenaar van de panelen en kun je gebruik maken van zonnepaneel subsidies die beschikbaar zijn voor huiseigenaren met zonnepanelen. Hierdoor kan het rendement van de zonnepanelen op de lange termijn hoger uitvallen dan wanneer je de panelen na afloop van de leaseperiode teruggeeft aan de leverancier.

Financial lease

Wanneer je ervoor kiest om de zonnepanelen over te nemen, is het belangrijk om goed te kijken naar de conditie van de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar, maar na verloop van tijd kan de opbrengst van de panelen afnemen. Het is daarom verstandig om de panelen te laten inspecteren voordat je besluit om ze over te nemen.

Zonne energie

Zonne-energie, ook wel groene stroom genoemd, is een vorm van duurzame energie die wordt opgewerkt door middel van zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Zonne-energie is een onuitputtelijke bron van energie, wat betekent dat het opwekken van zonne-energie geen schadelijke gevolgen heeft voor het milieu.

Daarnaast wordt zonne-energie steeds betaalbaarder en is het rendement van zonnepanelen de afgelopen jaren een heel stuk verbeterd. Deze opgewekte stroom kan vervolgens gebruikt worden in het huishouden. Dit draagt bij aan de energiekosten, doordat dit zorgt voor een lagere energierekening.

Voordelen van zonnepanelen leasen

Het opwekken van zonne-energie heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele energiebronnen. Zo is zonne-energie een stuk milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen, aangezien er bij het opwekken van zonne-energie geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Daarnaast is zonne-energie een onuitputtelijke bron van energie, hierdoor is deze optie rendabeler dan de andere optie van traditionele energie.

Financiële voordelen

Het opwekken van zonne-energie kan ook financiële voordelen met zich meebrengen. Zo kun je door het plaatsen van zonnepanelen op je dak flink besparen op je energierekening.

Daarnaast kun je door het opwekken van zonne-energie ook geld verdienen. Wanneer je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, kun je deze energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Wanneer je zonnepanelen leaset brengt dit dus verschillende voordelen met zich me.

waarom zonnepanelen leasen

Waarom zonnepanelen leasen?

  • Zonnepanelen kopen hoeft niet
  • Aan het eind van de leaseperiode voor een bepaalde tijd heb je de zonnepanelen afbetaalt (grotendeels)
  • Er hoeft geen grote investering in één keer gedaan te worden
  • Er wordt groene stroom opwekt
  • Er is relatief minder effect merkbaar van de schommelende energieprijzen
  • Je bent geen eigenaar van de installatie en het onderhoud, dit hoeft dus niet zelf gedaan te worden
  • Je betaalt een maandelijks leasebedrag bij de meeste aanbieders
  • Je bent direct eigenaar van de zonnepanelen en de bijbehorende voordelen
  • Je bespaart direct op de energiekosten

Wat zijn de nadelen van huren?

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak kan echter ook nadelen met zich meebrengen. Zo zijn zonnepanelen een flinke investering en kan het even duren voordat je deze investering hebt terugverdiend (tenzij je echt een goede optie voor goedkope zonnepanelen vind).

Conclusie

Het leasen van zonnepanelen kan een goede optie zijn als je duurzamer wilt leven en energie wilt opwekken via zonne-energie, maar niet de mogelijkheid hebt om in één keer een groot bedrag te investeren in zonnepanelen. Je betaalt maandelijks een bedrag voor het gebruik van de zonnepanelen, waarbij de installatie en het onderhoud van de panelen vaak geregeld worden door de leverancier. Dit staat vast in een leasecontract.

Zonnepanelen overnemen na beëindiging van het contract

Na de looptijd van het contract is het mogelijk om de zonnepanelen over te nemen, wat een interessante optie kan zijn voor mensen die de panelen nog steeds willen gebruiken en zo geld willen besparen op hun energierekening.

Beste alternatief

Het gebruik van zonne-energie heeft vele voordelen en is een duurzame manier van energie opwekken, waarbij geen CO2-uitstoot vrijkomt en je geld bespaart op je energierekening. Door het plaatsen van zonnepanelen stijgt de waarde van je woning en heeft het een positief effect op het energielabel van je woning.


Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes