Levensduur zonnepanelen | Hoe lang gaan ze precies mee?

Zonnepanelen worden steeds populairder, mensen kiezen er vaker voor om zonnepanelen te installeren en om op deze manier te besparen op hun energierekening door middel van zonne-energie. Bovendien dragen ze hierdoor bij aan een duurzame toekomst. In deze blog gaan we dieper in op de levensduur van zonnepanelen en wat je kunt doen om de levensduur te verlengen.

Onderhoud aan zonnepanelen

Zonnepanelen levensduur

Als we het hebben over zonnepanelen, dan is de levensduur hiervan een belangrijk onderwerp. De zonnepanelen levensduur is namelijk een van de belangrijke factoren die meespeelt wanneer er zonnepanelen aangeschaft worden. Een zonnepaneel is een investering voor een langere tijd en daarom is het van belang dat er een passende levensduur is.

Gemiddelde levensduur

Allereerst is het goed om te weten dat de levensduur zonnepanelen minimaal 25 jaar is, dit wil zeggen dat de panelen na 25 jaar nog steeds werken, maar wel neemt de opbrengst af. Na 25 is de opbrengst van een zonnepaneel nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke opbrengst.

Economische levensduur of technische levensduur

Er zit een verschil tussen de economische en technische levensduur. Bij de technische levensduur praat je over hoe lang de zonnepanelen werken. Zolang ze nog elektriciteit opwekken, zijn de panelen nog bezig aan hun technische levensduur. Maar door de degradatie van de zonnepanelen en het rendementsverlies dat hiervan komt, zal het op een gegeven moment niet meer lonen om dezelfde zonnepanelen te houden. Wanneer je opbrengst te laag is en je de panelen moet vervangen, zit je aan het eind van de economische levensduur.

Verschillende zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen hangt van verschillende factoren af, zoals de kwaliteit van de zonnepanelen. Goedkope(re) zonnepanelen hebben vaak een kortere levensduur. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een hoge kwaliteit van de zonnepanelen. Ook verschillende soorten zonnepanelen kunnen een invloed hebben op de uiteindelijke levensduur.

Weersomstandigheden

Een tweede factor is de weersomstandigheden. Zonnepanelen kunnen tegen verschillende soorten weersomstandigheden, maar extreem weer zoals hagel kan relatief snel schade veroorzaken aan de panelen. Om deze reden is het belangrijk dat de panelen na de aanschaf zorgvuldig geïnstalleerd worden.

Onderhoud

Daarnaast is onderhoud belangrijk om de zonnepanelen een optimale levensduur te geven. Rommel op de panelen kan de opbrengst verminderen en zorgen beschadigingen aan de bekabeling. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot verminderde opbrengst en brandgevaar. Laat de zonnepanelen daarom regelmatig nakijken door een professional en maak ze indien nodig schoon met water en een zachte borstel.

levensduur van zonnepanelen

Lange levensduur

Een lange levensduur van zonnepanelen is een belangrijke factor wanneer je je zonnepanelen aanschaft. De panelen gaan zo’n 25 jaar mee, maar met het juiste onderhoud en de juiste omstandigheden kunnen deze nog veel langer meegaan.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Kwaliteit van de zonnepanelen

Een belangrijke factor hiervoor is de kwaliteit van de zonnepanelen, hierbij is het van belang dat de materialen waarvan de panelen zijn gemaakt een hoge kwaliteit hebben. De beste zonnepanelen hebben vaak al een langere levensduur en zullen lange tijd een goed rendement houden.

Vermogensgarantie

De meeste fabrikanten van zonnepanelen bieden een garantie van 25 jaar op de opbrengst van hun panelen. Echter zijn er ook zonnepanelen installateurs die een garantie bieden van 30 jaar of langer. Hierbij gaat het om hoogwaardige zonnepanelen.

Installatie door ervaren installateurs

Naast de kwaliteit van de materialen en onderdelen, speelt ook de installatie van de panelen een belangrijke rol bij het verlengen van de levensduur. Het is belangrijk dat de zonnepanelen op een veilige en stabiele manier worden geïnstalleerd. Dit voorkomt beschadigingen aan de panelen en de bekabeling en vermindert daarmee de kans op storingen. Het is altijd verstandig om de installatie over te laten aan professionele zonnepaneel installateurs.

Langere levensduur verlengen

Daarnaast speelt het onderhoud van de panelen een belangrijke rol voor een langere levensduur. Hierbij gaat het om zowel het schoonmaken van de panelen als het controleren op beschadigingen. Wanneer je op tijd de beschadigingen opmerkt, kun je deze vaak nog laten repareren of hoef je maar een enkel paneel van de installatie te vervangen. Je gaat de degradatie van de zonnepanelen op deze manier zo veel mogelijk tegen.

Schoonmaken

Door het schoonmaken van de panelen kan vuil en stof worden verwijderd die de werking verminderen. Hierdoor kan het UV licht weer op de panelen komen, waardoor de gemiddelde levensduur verlengd zal worden. Het tijdig onderhouden kan ervoor zorgen dat problemen snel opgelost kunnen worden. Hierdoor is de levensduur van je zonnepanelen zo hoog mogelijk.

Klimaat

Als laatste spelen de omgevingsomstandigheden een belangrijke rol in de levensduur van je zonnepanelen. Panelen in landen met een zonnig klimaat hebben bijvoorbeeld een hogere opbrengst en ze gaan vaak langer mee dan landen met minder zonlicht. Een flinke regenbui (bijvoorbeeld met hagel) kan al zorgen voor een verminderde levensduur zonnepanelen.

Zonnepanelen onderhouden

Het onderhouden van zonnepanelen is belangrijk om zowel de economische levensduur als de technische levensduur een optimale levensduur te laten zijn en blijven. Een goed onderhouden zonnepaneel zorgt namelijk voor een hogere opbrengst en dus voor een lagere energierekening. Bovendien kan goed onderhoud zorgen dat eventuele beschadigingen vroegtijdig verholpen kunnen worden.

Wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn kun je regelmatig een inspectie laten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de SCIOS Scope 12 inspectieregeling. Zorg er ook voor dat de levensduur van de warmtepomp behaald kan worden.

Schoonmaak

Een van de belangrijkste factoren bij het onderhouden van de zonnepanelen is het regelmatig schoonmaken ervan, doe dit gemiddeld één keer per jaar. Dit kan je zelf doen, maar het is verstandiger om dit door een professional te laten doen. Door panelen schoon te houden ligt de opbrengst namelijk hoger en gaan de panelen langer mee. Kortom, op deze manier is de zonnepanelen levensduur langer.

Verschillende manieren

Het schoonmaken van zonnepanelen kan op verschillende manieren worden gedaan. Zo kunnen de panelen worden schoongespoten met een tuinslang of met een hogedrukspuit. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te zijn en de panelen niet te beschadigen. Daarnaast kunnen zonnepanelen ook worden schoongemaakt met een zachte borstel of met speciale schoonmaakproducten die geschikt zijn voor zonnepanelen.

Beschadigingen

Niet alleen het schoonmaken is belangrijk, maar ook is het belangrijk om de panelen regelmatig te controleren op beschadigingen. Ook kunnen de panelen worden gecontroleerd op de opbrengst en kunnen eventuele storingen worden opgelost.

Hoe lang gaat de omvormer mee

Als laatste is het belangrijk om de omvormer van de zonnepanelen te controleren en te onderhouden. Deze omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Bij een storing of defect van de omvormer kan de opbrengst van de panelen sterk verminderen. De levensduur van de omvormer is vaak korter dan die van de zonnepanelen, denk hierbij aan gemiddeld tien jaar. Door deze regelmatig te vervangen kun je de levensduur van je zonnepanelen verlengen.

Conclusie

Zonnepanelen hebben een gemiddelde economische levensduur van 25 jaar, maar met het goede onderhoud kan dit oplopen tot nog meer jaren. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor kwalitatief goede zonnepanelen, deze goed te installeren en regelmatig te onderhouden. Door het onderhouden van panelen, kun je nog langer profiteren van de opbrengst en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Terugverdientijd

Je haalt de echte winst uit je zonnepanelen wanneer de terugverdientijd korter is dan de uiteindelijke levensduur. Nou is dit al snel het geval, aangezien zonnepanelen vaak met 5 tot 6 jaar al zijn terugverdient. Hierna maak je pure winst op de zonne-energie die jouw zonnepanelen produceren. Door ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan en het meeste uit de levensduur te halen, kun je jouw investering meerdere malen terugverdienen.

Hoe vaak zonnepanelen vervangen

Om zo lang mogelijk winst te kunnen maken met een goed rendement, is het slim om je zonnepanelen af en toe te laten controleren. Wanneer de opbrengst op ongeveer 80% van de beloofde opbrengst ligt, is het goed om de zonnepanelen te vervangen om ze rendabel te houden. Dit kan na 25 jaar zijn, maar ook pas na 40 jaar. Je zult meestal niet vaker dan twee keer in je leven de zonnepanelen moeten vervangen, waardoor dit een uitstekende investering blijft!

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes