Garantie zonnepanelen | Wat je moet weten

Op het moment dat je zonnepanelen aanschaft, kun je ervan uitgaan dat de installatie lang mee gaat. Toch kan het voorkomen dat wat stuk gaat of het vermogen sterk terugloopt en je aanspraak wil maken op de installatiegarantie.

garantie zonnepanelen

Hoe lang garantie op zonnepanelen: wettelijke garantie

De lengte van de garantieperiode op zonnepanelen is meestal afhankelijk van de fabrikant. Wettelijk gezien heb je recht op 2 jaar productgarantie. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt bij welke fabrikant je de zonnepanelen koopt, de fabrikant is namelijk bij wet verplicht je een minimum van 2 jaar garantie te geven.

Deze garantie is van toepassing op alle verschillende onderdelen van de zonnepaneleninstallatie. Denk dan aan de zonnepanelen zelf, maar ook de omvormer en de bekabeling.

Relatief kort

In vergelijking met de levensduur van de zonnepanelen installatie is deze wettelijke garantietermijn behoorlijk kort. Na het verstrijken van de garantie gaan de zonnepanelen vaak nog langer dan 20 jaar mee.

Om die reden geeft een leverancier vaak zelf ook een bepaald aantal jaar installatiegarantie en productgarantie. De lengte van de garantieduur verschilt per leverancier.

Voordelen garantie zonnepanelen

De voordelen van garanties voor zonnepanelen strekken zich uit over zowel de korte als de lange termijn, en ze vormen een essentiële bescherming voor je investering in duurzame energie. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Kostenbesparing bij gebreken: Garanties voor zonnepanelen besparen je niet alleen kosten op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. In geval van gebreken aan de panelen, wordt herstel of vervanging gedekt door de garantie, waardoor je onverwachte financiële lasten vermijdt.
  • Voorkoming van vermogensafname: Een belangrijk aspect van zonnepanelen is hun vermogensafname na verloop van tijd. De garantie voorkomt dat deze afname te groot wordt, waardoor je gedurende de gehele levensduur van de panelen een optimale energieproductie behoudt.
  • Zekerheid van investering: Zonnepanelen vormen een aanzienlijke investering. De garantie biedt de zekerheid dat deze investering naar behoren werkt. Mocht er iets misgaan, dan kun je vertrouwen op de garantie om eventuele problemen op te lossen.
  • Bescherming tegen financiële verrassingen: Niets is vervelender dan onverwachte financiële verrassingen. Met een garantie voor zonnepanelen sta je bij gebreken niet ineens voor onverwachte kosten. De garantie fungeert als een financieel vangnet, waardoor je gemoedsrust hebt met betrekking tot de prestaties van je zonne-energiesysteem.
Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen
zonnepanelen garantie

Garantie van de leverancier

De fabrieksgarantie die leveranciers je kunnen bieden verschillen per leverancier. Waar het ene bedrijf je 10 jaar productgarantie geeft, zal het andere bedrijf je misschien wel 25 jaar of zelfs 30 jaar garantie geven. Het is goed om daar rekening mee te houden wanneer je een zonnepanelenbedrijf kiest.

Als je kiest voor een leverancier die over een hele lange periode garanties biedt krijg je de zekerheid dat het bedrijf verantwoordelijk blijft voor defecten en zullen zij de reparatie moeten verzorgen.

Fabrieksgarantie zonnepanelen

De fabrieksgarantie of verkopersgarantie op zonnepanelen is een extra bescherming bovenop de wettelijke garantie die je al hebt. Gedurende een bepaalde periode, meestal enkele jaren, biedt de fabrikant of verkoper garantie op de zonnepanelen. Als er binnen deze garantieperiode een defect optreedt, hoef je niet te bewijzen dat het jouw schuld niet is, en kun je aanspraak maken op reparatie of vervanging.

Valt het onder de dekking?

Het belangrijkste aspect bij garantie op zonnepanelen zijn de voorwaarden. In de garantievoorwaarden kun je bijvoorbeeld vaak vinden dat er onderscheid gemaakt wordt tussen garantie op de zonnepanelen en garantie op de omvormer.

Als consument kan het soms best lastig zijn om te bepalen of een defect onder de dekking valt. In dat geval kun je ook overwegen om een zonnepanelen installateur in te schakelen die aangesloten is bij de SGZE.

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie

De SGZE is een garantiefonds dat je als consument helpt om de aanschaf van zonnepanelen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. De SGZE werkt enkel met erkende installateurs, geeft je een garantie op je aanbetaling als de fabrikant failliet gaat en kan een herstel van defecten garanderen.

Op het moment dat er een geschil bestaat tussen jou als consument en een fabrikant kun je zelfs een geschillencommissie het conflict op laten lossen.

garantie zonnepanelen

Vermogensgarantie zonnepanelen

Vermogensgarantie bij zonnepanelen is essentieel om de prestaties op lange termijn te waarborgen. Na verloop van tijd, zoals bij elk elektronisch apparaat, neemt het oorspronkelijke vermogen van zonnepanelen af. Fabrikanten kunnen dit vermogensverlies niet volledig voorkomen, maar het is belangrijk dat het binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Het gebruikelijke vermogensverlies bij zonnepanelen ligt rond de 0,5% per jaar. Dit percentage geeft aan hoeveel het vermogen van de panelen jaarlijks mag dalen. Een dergelijk niveau van degradatie wordt als normaal beschouwd en kan worden verwacht.

Degradatie in vermogen

Voorafgaand aan de aankoop van zonnepanelen is het verstandig om de vermogensgarantie te controleren die door de fabrikant wordt geboden. De vermogensgarantie bepaalt hoe snel de zonnepanelen mogen afnemen in vermogen. Veel bedrijven bieden een vermogensgarantie van 80% na 20 of 25 jaar aan, wat betekent dat de zonnepanelen na deze periode nog steeds minstens 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten behouden.

Als je echter merkt dat er een grotere daling in vermogen optreedt dan verwacht, is het van cruciaal belang om te controleren welke vermogensgarantie je leverancier specifiek biedt. Het nauwlettend in de gaten houden van de vermogensgarantie helpt om eventuele prestatieproblemen tijdig te identificeren en aan te pakken.

Wat houdt installatiegarantie zonnepanelen in?

De installatiegarantie is verantwoordelijk voor elk defect dat is ontstaan tijdens het installeren van de zonnepanelen . Denk dan bijvoorbeeld aan een fout in de kabels, in de bevestiging van een zonnepaneel, in de bevestigingsmaterialen of bij het aansluiten van omvormers.

Het is een van de verschillende garanties die ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor de reparatie van je zonnepanelen op het moment dat het fout gaat. De meeste zonnepanelen hebben een installatiegarantie van 5 tot 10 jaar.

Hoe lang garantie op omvormer zonnepanelen?

De garantie op de omvormer valt onder de productgarantie. De omvormer heeft niet altijd een even lange levensduur als de zonnepanelen. Om die reden wordt er voor de omvormer vaak een andere garantietermijn aangehouden dan voor de panelen zelf.

De meerdere garanties op de onderdelen van de zonnepanelen kunnen dus verschillen per product. Op de omvormer is een productgarantie van minstens 10 jaar de norm.

Garantie zonnepanelen Solaredge

SolarEdge biedt de hoogste garantieniveaus: 25 jaar garantie op optimizers en 12 jaar garantie op omvormers. Wanneer de uitgebreide garantie voor omvormers is opgenomen in de verkoopprijs voor een huiseigenaar, kan het volledige systeem profiteren van een garantieperiode van 25 jaar.

Garantie zonnepanelen faillissement

Garanties voor zonnepanelen blijven behouden, zelfs in het geval van een faillissement van de leverancier. De fabrieksgaranties, die cruciaal zijn voor de prestaties van zonnepanelen, staan los van de installateur. Dit betekent dat, in het geval van een faillissement van de leverancier, een andere partij de verantwoordelijkheid kan overnemen om de garanties uit te voeren.

Het behoud van fabrieksgaranties biedt geruststelling aan eigenaren van zonne-energiesystemen. Deze garanties dekken doorgaans een bepaalde periode en worden door de fabrikant gegarandeerd, ongeacht de status van de installateur. Hierdoor blijven consumenten ondersteund en kunnen ze rekenen op herstel of vervanging van zonnepanelen als er sprake is van defecten, tenzij deze defecten zijn veroorzaakt door natuurgeweld of schade door derden.

Garantie zonnepanelen zelf installeren?

Wanneer je besluit om zelf zonnepanelen aan te schaffen en te installeren, dien je er rekening mee te houden dat de installatiegarantie niet inbegrepen is. In deze situatie ben je zelf verantwoordelijk voor alle kosten met betrekking tot mogelijke reparaties of vervanging, mochten er zich problemen voordoen.

Veelgestelde vragen

Wat is productgarantie?

+
De productgarantie voor de verschillende onderdelen van de installatie is meestal langer dan de installatiegarantie en wordt gewoonlijk verstrekt door de fabrikant. Als een product defect raakt binnen de productgarantieperiode, is de fabrikant verantwoordelijk voor reparatie of vervanging, tenzij het defect is veroorzaakt door natuurrampen of externe schade. De consument hoeft niet rechtstreeks contact op te nemen met de fabrikant, maar kan de verkopende partij benaderen voor assistentie.

Welke zonnepanelen hebben 25 jaar garantie?

+
Zowel SunPower als LG behoren tot de fabrikanten die zonnepanelen aanbieden met een indrukwekkende garantieperiode van 25 jaar. Deze garantie dekt typisch de prestaties en de duurzaamheid van de zonnepanelen gedurende een kwarteeuw na de installatiedatum.

Welke garantiefondsen zijn er voor zonnepanelen?

+
Er bestaan verschillende garantiefondsen die consumenten kunnen overwegen bij de aanschaf van zonnepanelen. Naast de eerder genoemde SGZE (Stichting Garantie Zon Exploitatie) zijn er bijvoorbeeld ook Stichting Garantiefonds ZonZeker en Stichting GarantieFonds Duurzame Energie.
Deze fondsen bieden aanvullende waarborgen en bescherming aan consumenten die investeren in zonne-energie. Het is verstandig om grondig onderzoek te doen naar de specifieke voorwaarden en dekking van elk fonds om de meest passende keuze te maken op basis van individuele behoeften en situaties.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes