Elektrische boiler combineren met zonnepanelen

Is een elektrische boiler interessant in combinatie met zonnepanelen? In dit artikel leggen we uit waarom dit een duurzame keuze is die niet alleen energiebesparend werkt, maar ook nog eens goed is voor het milieu.

elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen

Waarom elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen?

Het combineren van elektrische boilers en zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd, de combinatie wordt hierdoor soms ook pv-boiler genoemd.) brengt allerlei voordelen met zich mee op het gebied van duurzaamheid. De opgewekte zonne-energie kan namelijk direct worden gebruikt om de elektrische boiler op te warmen.

Voordelen elektrische boiler en zonnepanelen combineren

Naast het direct energie besparen op bovenstaande manier, is het ook mogelijk om met deze combinatie altijd te beschikken over energie neutraal tapwater. Hierdoor wordt het gasverbruik van je woning een stuk minder. Hoe meer zonne-energie er wordt opgewekt, hoe warmer het tapwater kan worden verwarmd.

Hoe werkt een elektrische boiler?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe een elektrische boiler precies werkt. Elektrische boilers verwarmen water met behulp van elektriciteit. Hierin verschillen ze van traditionele boilers die gebruik maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas om het water te verwarmen. Een elektrische boiler is dus helemaal afhankelijk van elektriciteit als energiebron. Bij een combinatie met zonnepanelen zullen de zonnepanelen door middel van zonne-energie een groot deel van de benodigde elektriciteit kunnen opwekken.

Hernieuwbare energie door zonnepanelen

Door een elektrische boiler te koppelen aan zonnepanelen (PV-panelen), wordt het warme water voor in jouw woning dus geproduceerd met behulp van schone, hernieuwbare energie. Hierdoor gaan er geen fossiele brandstoffen meer verloren en wordt de CO2-uitstoot verlaagd. Het gebruik van elektrische boilers is dus een goed alternatief voor milieuvervuilende opties.

Warm water boiler

Een warm water boiler werkt op dezelfde manier als een elektrische boiler, maar dan specifiek gericht op de productie van warm water. Deze boilers kunnen ook worden gecombineerd met zonnepanelen voor een energiezuinige productie van warm water. Het werkt als volgt: de zonne-energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt omgezet in elektriciteit die de boiler voedt.

Elektrische boiler laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar vakmannen voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk offertes

Voordelen van een warm water boiler met zonnepanelen

  • Ze gebruiken hernieuwbare energiebronnen, wat goed is voor het milieu.
  • Ze kunnen aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening.
  • Ze kunnen de waarde van de woning verhogen.

Elektrische boilers zijn zuinige boilers voor het milieu

De combinatie van een elektrische boiler en zonnepanelen (PV-panelen) is dus erg duurzaam. Er is met deze combinatie namelijk geen sprake van CO2-uitstoot, alles gaat via de opgewekte zonnestroom. Hierdoor draag je met een slimme boiler dus ook bij aan een beter milieu.

Altijd genoeg stroom voor de boiler met zonne-energie

Bovendien zorgen de zonnepanelen niet alleen voor warm water, maar kunnen ze het gehele jaar door elektriciteit produceren, zelfs op bewolkte dagen. Op zulke dagen kan het wel voorkomen dat de zonnepanelen minder zonne-energie leveren dan op zonnige dagen, maar ze blijven altijd efficiënt genoeg om de elektrische boiler van genoeg stroom te voorzien. De extra stroom die op zonnige dagen wordt gegenereerd door de panelen kan dan voor andere toepassingen in huis worden gebruikt.

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Wel is het belangrijk dat het aantal zonnepanelen past bij de warm tapwater behoefte van jouw huishouden. Als er niet genoeg zonnepanelen op het dak liggen kan er ook niet voldoende tapwater warm gemaakt worden en bij te veel zonnepanelen gaat er juist weer energie verloren. Hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt kun je door een expert of online uitzoeken.

Elektrische boiler aanschaffen

Interesse in de aanschaf van een boiler met zonnepanelen? Dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Kijk bij de aanschaf altijd naar de capaciteit van de elektrische boiler en zorg dat deze goed aansluit op de grootte van je huishouden en het waterverbruik.

elektrische boiler

De levensduur van een elektrische boiler?

Ook goed om te weten is dat de levensduur van een elektrische boiler zo’n 10 tot 15 jaar is. Dit is behoorlijk lang, maar zonnepanelen gaan over het algemeen nog wat langer mee, namelijk tot wel 25 jaar of langer. Dit maakt de investering in deze combinatie een duurzame keuze, ook op de lange termijn.

Opwarmtijd elektrische boiler

Ook zaken als de opwarmtijd van de elektrische boiler en het energielabel zijn van belang om de duurzaamste keuze te maken.

Liggen er al zonnepanelen op de woning?

Zeker wanneer er al zonnepanelen op het dak liggen, maar je woning nog niet beschikt over een elektrische boiler is het zinvol om deze aan te schaffen. Op den duur kan er namelijk veel op de energierekening worden bespaard met deze duurzame combinatie.

Elektrische boiler en zonnepanelen zijn goede keuze

Warm water opwekken met groene stroom kan dus ideaal met een goede zonneboiler. Daarnaast is dit ook nog eens een vrij eenvoudige installatie om in je woning te installeren. Een fijne duurzame manier om warm water op te wekken dus.

Veel gestelde vragen

Is een elektrische boiler interessant?

+
Een elektrische boiler is het rendabel maar vaak alleen als deze wordt gevoed met overcapaciteit van zonnepanelen

Zonneboiler of elektrische boiler met zonnepanelen?

+
Een elektrische boiler is helaas geen mogelijkheid. Dit komt omdat het water in de boiler steeds op tempratuur gehouden moet worden en dit kost stroom.

Wat is het alternatief voor een elektrische boiler?

+
Een goed alternatief voor een elektrische boiler is een zonneboiler of een warmtepompboiler.

Is een elektrische boiler goedkoper dan gas?

+
De energiekosten vaan een elektrische boiler zijn lager dan een boiler op gas. Dus kort gezegd, ja een elektrische boiler is goedkoper

Welke boiler in combinatie met zonnepanelen?

+
Bij de keuze van een boiler in combinatie met zonnepanelen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Allereerst is het van belang om te kijken naar de capaciteit van de boiler in verhouding tot de energieproductie van de zonnepanelen. Daarnaast is de keuze van de boiler ook afhankelijk van het verbruik van warm water in het huishouden. Verder kan de keuze van de boiler ook beïnvloed worden door de prijs. Tot slot kan de keuze van een boiler ook afhangen van het type zonnepanelen.

Offerte voor elektrische boiler

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor elektrische boilers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes