Elektrische auto met zonnepanelen opladen | Dubbel voordeel

Je elektrische auto met zonnepanelen opladen geeft je dubbel voordeel. Je wekt namelijk zelf energie op om de auto te laten rijden. Door de auto op te laden met eigen zonnepanelen blijven de kosten bovendien laag.

elektrische auto en zonnepanelen

Elektrische auto opladen met eigen zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen en een elektrische auto hebt, is het een mogelijkheid om de auto met eigen opgewekte zonne-energie op te laden. Dit kan door middel van een 1 fase of 3 fase laadpaal. Op deze manier hoef je geen stroom te gebruiken van het net voor het opladen van je auto.

Voordelen

De combinatie zonnepanelen en een elektrische auto is een hele logische keuze. Je wekt met de zonnepanelen elektriciteit op die je vervolgens voor de auto gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je voor een deel zelfvoorzienend bent, omdat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit bespaart je bovendien geld. Daarnaast maak je optimaal gebruik van duurzame energie en verklein je de impact op het milieu.

Overschot aan zonne-energie volledig gebruiken voor auto

Op sommige momenten wekken je zonnepanelen meer stroom op dan op andere momenten. Wanneer je op deze piekmomenten meer zonne-energie hebt opgewekt dan dat je verbruikt in je woning, is het een goede optie om dit overschot aan stroom te gebruiken voor je elektrische auto.

Afbouw salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling is voor onbepaalde tijd uitgesteld door de Eerste Kamer. Je kunt de komende periode dus nog gewoon salderen zoals je gewend bent zonder dat de regeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Alsnog is het fijn om zoveel mogelijk eigen opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken, omdat sommige energieleveranciers wel vergoedingen willen gaan vragen voor het terugleveren en salderen. Het opladen van je auto met deze stroom biedt hiervoor een goede oplossing.

Besparen op verbruik en kosten

Stel dat je van een auto op benzine naar een elektrische auto met slimme laadpaal gaat, dan kun je flink gaan besparen. Een simpel rekenvoorbeeld: de elektrische auto rijdt zo’n 7 kilometer op 1 kWh/ kilowattuur. En 1 kilowattuur grijze stroom kost ongeveer € 0,30 in 2024. Dat zorgt ervoor dat elektrisch autorijden 0,30 / 7 = ongeveer € 0,043 per kilometer kost. Bij een auto op benzine is dat totaal anders. Een erg zuinige benzineauto rijdt bijvoorbeeld 18 kilometer op 1 liter brandstof.

Stel 1 liter brandstof kost € 1,80 en dus 1,80/18 = ruim € 0,10 cent per kilometer kost. Dat is bijna drie keer zoveel als de elektrische auto. Een conclusie die je wellicht zelf al had getrokken. De brandstofkosten van een elektrische auto zijn lager, naast de bijtelling en andere fiscale voordelen (KIA/ MIA/ Vamill).

Hoeveel stroom kan je eigenlijk opwekken?

Het verhaal kan nog mooier worden als je zonnepanelen op je dak legt. Gemiddeld rijdt een auto in Nederland ca. 14.000 km en daarvoor is (14.000/18 =) 778 liter benzine nodig. Dus (778 x 1,80 =) € 1400,- aan benzinekosten.

zonnepanelen elektrische auto

Voor dezelfde 14.000 km heeft een elektrische auto ongeveer 2000 kWh nodig. Met 6 zonnepanelen van 400 Wp (Wattpiek) heb je eigenlijk al genoeg stroom opgewekt hiervoor. Met een pakket van 9 zonnepanelen zul je meer dan genoeg hebben en nooit tekort komen. Een dergelijk systeem van 9 panelen kost gemiddeld € 4.100, voor een pakket van 6 zonnepanelen zul je ongeveer € 3.000 kwijt zijn.

Terugverdientijd

Door elektrisch te rijden verdien je de installatie binnen gemiddeld 4,5 jaar tijd terug. De terugverdientijd hangt af van de ligging van de zonnepanelen en eventuele prijsstijgingen van onder andere benzine. Een auto opladen met zonnepanelen zal je hoe dan ook uiteindelijk geld besparen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om een auto op te laden?

Als je jaarlijks ongeveer 15.000 kilometer met je auto rijdt, heb je per jaar ongeveer 2.445 kWh nodig om je voertuig op te laden. Een optimaal geplaatste zonnepaneel genereert gemiddeld zo’n 340 kWh per jaar. Dus, om je auto overdag op te laden, zou je iets meer dan 7 zonnepanelen nodig hebben op jaarbasis. Daarnaast heb je natuurlijk ook een slimme laadpaal nodig om volledig op zonne-energie te kunnen rijden.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een hybride auto?

Voor een hybride auto, die zowel op elektriciteit als brandstof rijdt, heb je ongeveer 5 zonnepanelen nodig om de auto op te kunnen laden. Dit is afhankelijk van de afstand die er dagelijks mee afgelegd wordt.

Slim laden met laadpaal

Om het opladen van vooral de elektrische auto’s eenvoudig te maken, zijn er speciale laadstations op de markt gebracht. Deze laadstations sluit je aan op de oplaadstekker van de elektrische auto. Wanneer je de auto wilt opladen met stroom van de zonnepanelen, is het verstandig om voor een slimme laadpaal te kiezen. Deze laadpaal kan namelijk kiezen tussen zonnestroom en netstroom. Is er bijvoorbeeld niet voldoende zonne-energie aanwezig omdat de zon al onder is? Dan kiest de laadpaal alsnog voor netstroom, zodat de auto volledig opgeladen kan worden.

Wanneer je auto accu opladen met zonne-energie?

Het is aanbevolen om je elektrische auto op te laden met je zonnepanelen op een zonnige dag. Op deze momenten wekken de panelen vanzelfsprekend het meeste stroom op, die dan direct gebruikt kan worden voor de auto. Hierbij hoef je niet te wachten totdat de auto een lege accu heeft.

Veelgestelde vragen

Welke laadpaal met zonnepanelen?

+
Wallbox, bekend van de Pulsar Plus en Copper SB modellen, biedt laadpalen met een Eco-Smart functie. Hiermee laad je je elektrische auto tot 100% op met zonne-energie. Let wel op: dit is alleen mogelijk als je zonnepanelen genoeg groene energie leveren. Als je zonnepanelen jaarlijks bijvoorbeeld 4.000 kWh produceren en je auto heeft hetzelfde nodig om op te laden, dan kun je gratis je auto opladen. Zo helpen de Wallbox laadpalen je de investering in zonnepanelen terug te verdienen.

Welke elektrische auto heeft zonnepanelen op het dak?

+
Er zijn verschillende modellen elektrische auto’s beschikbaar die geïntegreerde zonnepanelen hebben op het dak van de auto:


Toyota bZ4X: Toyota’s bZ4X is een elektrische SUV model die is ontworpen met een geïntegreerd zonnepaneeldak, waardoor het voertuig de mogelijkheid heeft om zonne-energie op te vangen en te benutten.

Hyundai Ioniq 5: De Hyundai Ioniq 5, een veelzijdige elektrische crossover, biedt ook een zonnepaneeldak als optie. Dit stelt de auto in staat om op een duurzame manier extra energie op te wekken.

Sono Sion: De Sono Sion is uniek omdat het zonnepanelen integreert in de carrosserie van de auto. Dit zorgt ervoor dat de Sion zonne-energie kan opvangen en gebruiken om de actieradius van de auto te vergroten.

Lightyear One: De Lightyear One is een zonneauto die specifiek is ontworpen om efficiënt gebruik te maken van zonne-energie. Met zonnepanelen geïntegreerd in het dak en de carrosserie, is het doel van Lightyear om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes