Slimme meter zonnepanelen | Salderen is makkelijker dan ooit

Steeds meer huishoudens hebben de digitale meter vervangen voor een slimme meter. Zeker als je zonnepanelen hebt is een slimme meter een goede keuze. Zo kun je precies zien hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je hebt teruggeleverd aan het energienet!

Slimme meter zonnepanelen

Wat is een slimme meter

Een slimme meter is een vorm van een digitale meter. Het grote verschil met standaard digitale meters is dat de slimme meter communiceert met de netbeheerder. Hierdoor hoef je zelf niet meer de standen door te geven. Het beheer van de slimme meter verloopt softwarematig en je hoeft er zelf dus niet meer naar om te kijken!

Teruglevering

Slimme meters worden vaak gebruikt om te berekenen hoeveel teruggeleverde stroom je hebt opgewekt. Een slimme meter meet dit apart van je normale energieverbruik, waardoor je zelf niet meer hoeft te berekenen of je energie terug hebt geleverd. Bij een standaard analoge meter, met een traditionele draaischijfmeter, kan dit niet. Zo’n oude meter heeft vaak een terugdraaiende schijfmeter.

Nauwkeuriger meten met een slimme meter

Wat je dan teruglevert aan het net wordt dan meteen van de meterstanden afgetrokken. Dit maakt de gemeten gegevens van traditionele meters niet altijd betrouwbaar.

Welke meter geschikt is voor je zonnepanelen verschilt per situatie.

Toegevoegde waarde van slimme meters vergeleken met een analoge meter

De grootste extra waarde van een slimme meter is het gemak. Met een digitale energiemeter of oude energiemeter met ouderwetse draaischijfmeter moet je zelf de meterstanden doorgeven. Bij een slimme meter hoef je dit niet te doen.

Als je zonnepanelen hebt en wil terugleveren, moet je minimaal twee aparte telwerken op de energiemeter hebben. Dit is altijd het geval bij slimme meters, maar niet altijd bij andere energiemeters.

Wanneer kies je een slimme meter

Wanneer je overgaat tot zonnepanelen aanschaffen, zul je altijd een slimme meter aangeboden krijgen. Hierdoor is het een stuk makkelijker om de opgewekte zonne-energie te controleren en later het verbruik verrekenen met de terug geleverde energie.

De slimme meter kun je vaak meteen erbij krijgen als je zonnepanelen hebt gekocht. We hebben ook een checklist voor zonnepanelen installeren, of je het nou zelf doet of laat doen door professionals.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Salderingsregeling

Als je huidige meter terug kan tellen, hoef je niet per se over te stappen. Toch is het slim om te doen zolang de salderingsregeling bestaat. Hierdoor wordt de teruggeleverde energie en je eigen verbruik tegen elkaar weggestreept.

Zolang de salderingsregeling nog geldt, krijg je voor het salderen hetzelfde tarief inclusief belastingen als wat energie je kost. Als de salderingsregeling ooit wordt afgebouwd, krijg je uiteindelijk alleen nog maar de terugleververgoeding, die minimaal het kale leveringstarief zal zijn.

Variabele tarieven

Buiten zelf opgewekte energie zijn er meer manieren om een financieel voordeel uit je slimme meter te halen. Als je zonnepanelen hebt, is het natuurlijk slim om op zonnige dagen meer te verbruiken.

Ook zonder panelen kan het lonen. Zo kan je energieleverancier bijvoorbeeld een laag tarief tijdens de nachten en weekenden aanbieden, het zogenoemde daltarief. Je betaalt tijdens de daluren een lager tarief voor de energie die je gebruikt.

Slimme apparaten

Je kunt een slimme meter ook gebruiken in een slim huis, zodat je het energieverbruik kunt zien en energiebesparende maatregelen nemen. Als je slimme thermostaat goed staat ingesteld kun je meteen zien hoe goed het energie besparen gaat ermee.

Ook zie je meteen hoeveel elektriciteit bepaalde apparaten gebruiken en kun je deze uitzetten of tijdens een daltarief moment gebruiken.

slimme digitale meter voor zonnepanelen

Nadelen slimme meter

De overheid wil met een nieuwe regeling een slimme meter verplicht stellen, helemaal bij huishoudens met panelen. Het wordt waarschijnlijk uiteindelijk verplicht om een slimme meter te gebruiken. Deze verplichting zal vooral voor kleinverbruikers gelden.

Weigeren

Toch zijn er nog genoeg mensen die de slimme meter weigeren. Een half miljoen huishoudens hebben een slimme meter aangeboden gekregen, maar niet aangenomen. Vaak wordt het als vervelend gezien dat de netbeheerder altijd inzicht heeft in de meterstanden. De netbeheerder krijgt dan wel erg veel informatie over je persoonlijke verbruik. Ook zit het niet bij iedereen lekker dat de slimme meter verplicht wordt.

Resterende energie

Een slimme meter kan er ook voor zorgen dat je minder terugbetaald krijgt van je opgewekte energie. Als de zon schijnt, lever je de energie terug die je niet verbruikt. Je hebt de slimme meter nodig om te weten of de stroom die je teruglevert ook echt diezelfde stroom is die je over had.

Een slimme meter kan dit bijhouden en de netbeheerder kan dit aflezen. Je kunt ook zelf de slimme meter uitlezen. Met een standaard digitale meter kan de netbeheerder dit niet zo precies zien en kan het zo zijn dat je meer teruglevering hebt dan bij een slimme meter.

Slimme meter plaatsen

Of je nou een slimme elektriciteitsmeter samen met je panelen wil laten installeren, gebruik wil maken van een variabel tarief of je energieleverancier het gewoon aanbiedt, het plaatsen is erg simpel. Het is zo eenvoudig als de oude meter in je meterkast vervangen door de nieuwe meter.

Het is sinds 2019 niet meer toegestaan om een terugdraaiende teller te plaatsen. In aanvulling daarop wordt alleen nog maar een digitale meter geplaatst. En als je een digitale meter hebt, betaal je geen prosumententarief.

Je hoeft verder zelf niks meer te doen omdat de meterstanden automatisch doorgegeven worden. Daarnaast is het een pluspunt dat de netbeheerder vaak de slimme meter gratis aanbiedt.

Verbruik controleren

Om naderhand zelf de meterstanden te kunnen controleren en inzicht in je energieverbruik te krijgen kun je vaak een app installeren.

Met zo’n app weet je hoeveel je verbruikt in een dagelijks, wekelijks of maandelijks overzicht, nog voordat je energieleverancier zelf de tussenstand doorgeeft.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

+
Een slimme meter werkt samen met zonnepanelen door het energieverbruik en de energie die wordt opgewekt en teruggeleverd aan het net te meten. De slimme meter registreert deze teruglevering en stuurt de gegevens automatisch naar je energieleverancier. Dit zorgt ervoor dat je zelf geen metingen meer door hoeft te geven. Daarnaast kan je met behulp van digitale tools de gegevens van de slimme meter op je telefoon bekijken.

Hoe registreert een slimme meter teruglevering?

+
De slimme meter registreert de teruglevering van energie op twee manieren, namelijk één voor de teruglevering tijdens piekuren en één tijdens daluren. Er kan een verschil ontstaan tussen de hoeveelheid energie die je zonnepanelen opwekken en de hoeveelheid die je teruglevert aan het net. Dit komt omdat de energie die je zonnepanelen opwekken eerst wordt gebruikt om je eigen energieverbruik te dekken. Alleen de overige, niet gebruikte energie wordt teruggeleverd aan het net en geregistreerd door de slimme meter.

Is het slim om een slimme meter te nemen bij zonnepanelen?

+
Een slimme meter biedt veel voordelen zoals een nauwkeurige registratie van je energieproductie en energieverbruik, inzicht in je energieverbruik en energieopwekking. Een oude meter heeft wellicht meer terug levering dan bij een slimme meter, maar de slimme meter heeft een realistischer beeld van je daadwerkelijke energieverbruik. Vanaf 2023 is het gebruik van een slimme meter bij zonnepanelen verplicht.

Is mijn slimme meter geschikt voor terug levering?

+
De geschiktheid van je slimme meter voor terug levering hangt af van het type en de specificaties. De meeste slimme meters zijn in staat om zowel energieverbruik als energieproductie te meten en op te slaan, wat belangrijk is voor het terug leveren van energie.

Wanneer is een slimme meter verplicht?

+
Vanaf 2023 is het verplicht om een slimme meter te hebben bij zonnepanelen, dit komt voort uit het Klimaatakkoord. Het is belangrijk om op te merken dat ondanks de verplichting, je nog steeds het recht hebt om de slimme meter te weigeren. Als alternatief kunnen netbeheerders ook een digitale meter aanbieden. Deze elektriciteitsmeters zijn digitaal, maar ze kunnen niet op afstand worden gelezen waardoor je alsnog zelf de energiestanden door zal moeten geven.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes