Investeren in zonnepanelen is een duurzame en slimme keuze voor je bedrijf. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen energie op, wat je minder afhankelijk maakt van de soms onzekere energiemarkt. Alles wat je moet weten over zonnepanelen zakelijk inzetten, lees je in dit artikel. Bekijk de zonnepanelen offerte
Zakelijke zonnepanelen
Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, worden zonnepanelen ook op zakelijk gebied een slimme investering. Daarnaast hebben zonnepanelen ook nog eens goede milieu effecten, het zijn daarmee zo wel energiebesparende bedrijfsmiddelen als milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
Voor zonnepanelen wordt een zogenoemde terugverdientijd gerekend. Hierbij geldt over het algemeen dat je de zonnepanelen na zo’n 6 jaar hebt terugverdiend en vervolgens nog 19 jaar gebruik kan maken van gratis, zelf opgewekte stroom.
Slimme investering
Naast dat je via zakelijke zonnepanelen uiteindelijk een gratis stroomvoorziening hebt, is zonnepanelen zakelijk aanschaffen om meer redenen een slimme investering.
Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorpand met een oppervlakte van 100m2 en groter namelijk minimaal voorzien zijn van energielabel C. Het installeren van zonnepanelen op je bedrijfspand verlaagt de energie-index en laat die index nou net bepalen wat het energielabel van een pand is.
Duurzame energieproductie
Het duurt nog even, maar vanaf het jaar 2050 mag er in Nederland enkel en alleen nog gebruik worden gemaakt van duurzame energie. De keuze voor zonnepanelen kan daarom ook bijdragen om je voor te bereiden op de toekomst en het milieu te helpen.
Groene uitstraling
Daarnaast geven zonnepanelen je bedrijf direct een groenere uitstraling, waarmee je je weer kunt onderscheiden van de concurrentie.
Zakelijk aanschaffen
Het aanschaffen van zonnepanelen is voor veel bedrijven een flinke investering. Wel heeft het kabinet sinds 1 januari 2023 voor consumenten de btw op zonnepanelen afgeschaft.
Dit 0 procent-tarief geldt overigens ook voor ondernemers die zonne-energie opwekken vanaf hun woning. Ook kun je als ondernemer de btw over de kosten van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen precies kosten is verschillend per situatie, op ieder dakoppervlak past namelijk een verschillend aantal zonnepanelen.
Daarnaast bestaan er verschillende soorten en merken zonnepanelen, welke je kiest maakt ook uit voor de uiteindelijke prijs. Wel kan je voorafgaand aan de installatie natuurlijk de verwachte prijs laten berekenen door de door jou gekozen installateur.
Kosten aftrekken
Ook is het goed om te weten dat je bij de installatie van zonnepanelen op jouw bedrijf gebruik kan maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Dit levert fiscale voordelen op. Je kunt namelijk 45,5 procent van de investeringskosten van de zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst.
Willekeurige afschrijving milieu investeringen
Ook kun je gebruik maken van de willekeurige afschrijving milieu investeringen. Dit wordt ook wel de VAMIL genoemd en hiermee kun je een investering zoals zonnepanelen op een willekeurig moment afschrijven. Deze willekeurige afschrijving is beperkt tot 75 procent. Dit sneller afschrijven vermindert je fiscale winst en hierdoor betaal je in het jaar minder belasting. Dit levert een liquiditeitsvoordeel op.
Subsidies voor zonnepanelen op je bedrijf
Daarnaast geeft de overheid subsidies uit om verduurzaming te stimuleren. Er bestaan verschillende subsidies voor het aanschaffen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie als bedrijf.
Salderingsregeling
Zonnepanelen of je bedrijfspand zijn dus een flinke investering, maar wist je dat je zelfs extra geld kunt verdienen met de panelen? Dit heet salderen; als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je zelf gebruikt, kun je dit in veel gevallen terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Kleinverbruikersaansluiting
Let wel, alleen bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting mogen dit doen. Het gaat dan om een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3×80 Ampère.
Weet je niet wat voor aansluiting jouw bedrijfspand heeft? Dan kun je dit controleren bij je netbeheerder.
Salderingsregeling stopt
De salderingsregeling die op die moment geldt stopt echter vanaf 1 januari 2025. Vanaf dat moment zal de overheid de regeling rustig afbouwen, tot het salderen in 2031 helemaal stopt.
Zonne-energie zelf opslaan
Wanneer je een (groot) deel van je opgewekte stroom niet zelf verbruikt, kun je er ook voor kiezen om dit om dit zelf op te slaan. Dit kun je volgens experts het beste opslaan in een accusysteem. Er komen namelijk steeds betere accu’s op de markt, wat deze manier een stuk aantrekkelijker maakt.
Vergunning voor zakelijke zonnepanelen?
Het is in de meeste gevallen ook niet nodig om een vergunning aan te vragen wanneer je zonnepanelen op je bedrijf wilt plaatsen. Toch is in sommige gemeenten wel een omgevingsvergunning nodig.
Vergeet dus niet te controleren bij jouw gemeente of een vergunning noodzakelijk is, voor je aan de aanschaf van zonnepanelen begint.
Zonnepanelen en verzekering
Het plaatsen van zonnepanelen kan ook gevolgen hebben voor de verzekering van het bedrijfspand. In veel gevallen worden er door de verzekering eisen gesteld aan de installatie, maar ook aan het onderhoud van de zonnepanelen.
Het kan zelfs voorkomen dan je premie verandert, omdat het bedrijfspand inclusief zonnepanelen meer waard is. Daarom is het slim om altijd van te voren de voorwaarden van jouw verzekering uit te zoeken en ook altijd door te geven dat je het bedrijfspand hebt voorzien van zonnepanelen.
Bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen?
Als alles aan de zakelijke kant is geregeld, is het ook erg belangrijk om te controleren of het dak van je bedrijfspand eigenlijk wel geschikt is voor zonnepanelen. Niet elke dakconstructie is namelijk sterk genoeg.
Er bestaan verschillende hulpmiddelen om dit te controleren, maar je kunt je hierbij natuurlijk ook laten helpen door een adviseur.
Kies de juiste zonnepanelen
Is je dak geschikt? Dan kun je op zoek naar de zonnepanelen die de beste match voor jouw bedrijf zijn. Let hierbij op zaken als keurmerken, garanties en of de panelen voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Ook is het slim om te kiezen voor type panelen die het beste bij jouw bedrijfsdak passen.
Hoeveel zonnepanelen op je bedrijf?
Als je een type zonnepaneel hebt uitgekozen, moet er nog een schatting worden gemaakt van hoeveel stuks je nodig zult hebben. Er bestaan hier meerdere (gratis) online checks voor. Deze laten ook direct zien wat het rendement van de zonnepanelen op je bedrijf ongeveer zal zijn.
Maar ook hiervoor geldt, een installateur kan over zulke kwesties op maat gemaakt advies geven.
Denk aan de toekomst
Het is overigens ook handig om niet alleen naar je huidige energieverbruik te kijken, maar om ook aan de toekomst te denken. Verwacht je in de komende jaren misschien meer energie nodig te hebben? Dan is het slim om gelijk wat meer zonnepanelen te installeren. Deze op een later moment extra bijplaatsen is namelijk wel mogelijk, maar in verhouding een stuk duurder.
Vergeet de isolatie niet
Voordat de installatie kan beginnen is het ook aan te raden om te checken hoe het ervoor staat met de isolatie van je bedrijfspand. Hoe beter het pand geïsoleerd is, hoe minder zonnepanelen er namelijk nodig zijn.
Daarnaast verbruikt je bedrijfspand natuurlijk sowieso minder energie wanneer het goed geïsoleerd is.
Groen bedrijfsdak zorgt voor meer rendement
En wil je nou het allermeeste uit je zonnepanelen halen? Overweeg dan te kiezen voor een zogenoemd groen dak voor je bedrijfspand. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen op een groen dak voor zo’n 6 procent meer energie zorgen dan wanneer dezelfde panelen op een normaal zwart dak liggen. Het overwegen waard dus.
Zonnepanelen op gehuurd bedrijfspand
Wist je trouwens dat het zelfs wanneer je geen eigen bedrijfspand hebt maar deze huurt, mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen? Hiervoor heb je wel toestemming nodig van de verhuurder.
Daarnaast is het ook slim om van te voren goede afspraken te maken over zaken als verzekering en eventuele overname van de zonnepanelen wanneer je uit het pand verhuist.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Je ziet hier meer over de vraag: huren of kopen van zonnepanelen.
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►