Zonnepanelen voor bedrijf | Duurzame en slimme keuze

Investeren in zonnepanelen is een duurzame en slimme keuze voor je bedrijf. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen energie op, wat je minder afhankelijk maakt van de soms onzekere energiemarkt. Alles wat je moet weten over zonnepanelen zakelijk inzetten, lees je in dit artikel.

Zonnepanelen voor je bedrijf

Zakelijk: wat kosten zonnepanelen voor bedrijven?

Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, worden zonnepanelen ook op zakelijk gebied een slimme investering. Daarnaast hebben zonnepanelen ook nog eens goede milieu effecten, het zijn daarmee zo wel energiebesparende bedrijfsmiddelen als milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Voor zonnepanelen wordt een zogenoemde terugverdientijd gerekend. Hierbij geldt over het algemeen dat je de zonnepanelen na zo’n 6 jaar hebt terugverdiend en vervolgens nog 19 jaar gebruik kan maken van gratis, zelf opgewekte stroom.

De kosten van zonnecollectoren voor een organisatie of bedrijf bedragen ongeveer € 500 per paneel. Hierbij hou je er het best rekening mee dat er per 2 m² ruimte is voor één zonnepaneel. Op basis daarvan kun je bepalen hoeveel ruimte je hebt voor panelen, hoeveel je er wenst aan te schaffen en natuurlijk hoeveel dit zal kosten.

Komen bedrijven in aanmerking voor subsidies op zonnepanelen?

SDE subsidie is de afkorting van Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie. Uitsluitend ondernemers die beschikken over een grootverbruik aansluiting (groter dan 3x80A) komen in aanmerking voor deze toelage. Echter, dien je een hele hoop zaken zelf te regelen alvorens je hiervoor in aanmerking komt. 

Indien je de zonnecollectoren subsidie voor bedrijven wilt aanvragen via de SDE++, dan moet je het volgende aanleveren:

  • Haalbaarheidsstudie (incl. projectplan) 
  • Exploitatieberekening 
  • Een berekening van het rendement van je project
  • Een grondige onderbouwing van je eigen vermogen en de financiering 
  • Omgevingsvergunning

Waarom is overgaan op zonnestroom een slimme investering?

Naast dat je via zakelijke zonnepanelen uiteindelijk een gratis stroomvoorziening hebt, is zonnepanelen zakelijk aanschaffen om meer redenen een slimme investering.

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorpand met een oppervlakte van 100m² en groter namelijk minimaal voorzien zijn van energielabel C. Het installeren van zonnepanelen op je bedrijfspand verlaagt de energie-index en laat die index nou net bepalen wat het energielabel van een pand is.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Duurzame energieproductie

Het duurt nog even, maar vanaf het jaar 2050 mag er in Nederland enkel en alleen nog gebruik worden gemaakt van duurzame energie. De keuze voor zonnepanelen kan daarom ook bijdragen om je voor te bereiden op de toekomst en het milieu te helpen.

Is het mogelijk om zonnepanelen zakelijk te kopen?

Het aanschaffen van zonnepanelen is voor veel bedrijven een flinke investering. Wel heeft het kabinet sinds 1 januari 2023 voor consumenten de btw op zonnepanelen afgeschaft.
Dit 0 procent-tarief geldt overigens ook voor ondernemers die zonne-energie opwekken vanaf hun woning. Ook kun je als ondernemer de btw over de kosten van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst.

zonnepanelen zakelijk

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen precies kosten is verschillend per situatie, op ieder dakoppervlak past namelijk een verschillend aantal zonnepanelen.

Daarnaast bestaan er verschillende soorten en merken zonnepanelen, welke je kiest maakt ook uit voor de uiteindelijke prijs. Wel kan je voorafgaand aan de installatie natuurlijk de verwachte prijs laten berekenen door de door jou gekozen installateur.

Kosten aftrekken

Ook is het goed om te weten dat je bij de installatie van zonnepanelen op jouw bedrijf gebruik kan maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit levert fiscale voordelen op. Je kunt namelijk 45,5 procent van de investeringskosten van de zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

Ook kun je gebruik maken van de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Dit wordt ook wel de VAMIL genoemd en hiermee kun je een investering zoals zonnepanelen op een willekeurig moment afschrijven. Deze willekeurige afschrijving is beperkt tot 75 procent. Dit sneller afschrijven vermindert je fiscale winst en hierdoor betaal je in het jaar minder belasting. Dit levert een liquiditeitsvoordeel op.

Subsidies voor zonnepanelen op je bedrijf

Daarnaast geeft de overheid subsidies uit om verduurzaming te stimuleren. Er bestaan verschillende subsidies voor het aanschaffen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie als bedrijf.

Salderingsregeling

Zonnepanelen of je bedrijfspand zijn dus een flinke investering, maar wist je dat je zelfs extra geld kunt verdienen met de panelen? Dit heet salderen; als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je zelf gebruikt, kun je dit in veel gevallen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het plan is om deze regeling langzaam af te bouwen, maar wanneer dit gebeurt is nog onduidelijk. Zodra er wordt begonnen aan het afbouwen van de salderingsregeling heeft dit gevolgen voor de terugleververgoeding.

Kleinverbruikersaansluiting

Let wel, alleen bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting mogen dit doen. Het gaat dan om een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3×80 Ampère. Weet je niet wat voor aansluiting jouw bedrijfspand heeft? Dan kun je dit controleren bij je netbeheerder.

Zonne-energie zelf opslaan

Wanneer je een (groot) deel van je opgewekte stroom niet zelf verbruikt, kun je er ook voor kiezen om dit om dit zelf op te slaan. Dit kun je volgens experts het beste opslaan in een accusysteem. Er komen namelijk steeds betere accu’s op de markt, wat deze manier een stuk aantrekkelijker maakt.

Is een vergunning vereist voor zakelijke zonnepanelen?

Het is in de meeste gevallen ook niet nodig om een vergunning aan te vragen wanneer je zonnepanelen op je bedrijf wilt plaatsen. Toch is in sommige gemeenten wel een omgevingsvergunning nodig. Vergeet dus niet te controleren bij jouw gemeente of een vergunning noodzakelijk is, voor je aan de aanschaf van zonnepanelen begint.

Wat doet de toevoeging van zonnepanelen met de verzekering van het pand?

Het plaatsen van zonnepanelen kan ook gevolgen hebben voor de verzekering van het bedrijfspand. In veel gevallen worden er door de verzekering eisen gesteld aan de installatie, maar ook aan het onderhoud van de zonnepanelen.

Het kan zelfs voorkomen dan je premie verandert, omdat het bedrijfspand inclusief zonnepanelen meer waard is. Daarom is het slim om altijd van te voren de voorwaarden van jouw verzekering uit te zoeken en ook altijd door te geven dat je het bedrijfspand hebt voorzien van zonnepanelen.

Is het bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen?

Als alles aan de zakelijke kant is geregeld, is het ook erg belangrijk om te controleren of het dak van je bedrijfspand eigenlijk wel geschikt is voor zonnepanelen. Niet elke dakconstructie is namelijk sterk genoeg.

Er bestaan verschillende hulpmiddelen om dit te controleren, maar je kunt je hierbij natuurlijk ook laten helpen door een adviseur.

bedrijf zonnepanelen

Hoe kies je de juiste zonnepanelen?

Is je dak geschikt? Dan kun je op zoek naar de zonnepanelen die de beste match voor jouw bedrijf zijn. Let hierbij op zaken als keurmerken, garanties en of de panelen voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Ook is het slim om te kiezen voor type panelen die het beste bij jouw bedrijfsdak passen.

Hoeveel zonnepanelen op je bedrijf?

Als je een type zonnepaneel hebt uitgekozen, moet er nog een schatting worden gemaakt van hoeveel stuks je nodig zult hebben. Er bestaan hier meerdere (gratis) online checks voor. Deze laten ook direct zien wat het rendement van de zonnepanelen op je bedrijf ongeveer zal zijn. Maar ook hiervoor geldt, een installateur kan over zulke kwesties op maat gemaakt advies geven.

Denk aan de toekomst

Het is overigens ook handig om niet alleen naar je huidige energieverbruik te kijken, maar om ook aan de toekomst te denken. Verwacht je in de komende jaren misschien meer energie nodig te hebben? Dan is het slim om gelijk wat meer zonnepanelen te installeren. Deze op een later moment extra bijplaatsen is namelijk wel mogelijk, maar in verhouding een stuk duurder.

Vergeet de isolatie niet

Voordat de installatie kan beginnen is het ook aan te raden om te checken hoe het ervoor staat met de isolatie van je bedrijfspand. Hoe beter het pand geïsoleerd is, hoe minder zonnepanelen er namelijk nodig zijn. Daarnaast verbruikt je bedrijfspand natuurlijk sowieso minder energie wanneer het goed geïsoleerd is.

Groen bedrijfsdak zorgt voor meer rendement

En wil je nou het allermeeste uit je zonnepanelen halen? Overweeg dan te kiezen voor een zogenoemd groen dak voor je bedrijfspand. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen op een groen dak voor zo’n 6 procent meer energie zorgen dan wanneer dezelfde panelen op een normaal zwart dak liggen. Het overwegen waard dus.

Zonnepanelen op gehuurd bedrijfspand plaatsen

Wist je trouwens dat het zelfs wanneer je geen eigen bedrijfspand hebt maar deze huurt, mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen? Hiervoor heb je wel toestemming nodig van de verhuurder.

Daarnaast is het ook slim om van tevoren goede afspraken te maken over zaken als verzekering en eventuele overname van de zonnepanelen wanneer je uit het pand verhuist.

Welk bedrijf voor zonnepanelen installaties is het beste?

Het is moeilijk om een specifiek zonnepaneelbedrijf als de beste te bestempelen. Er zijn veel verschillende factoren die hier een rol in spelen, zoals: je budget, de locatie en jouw specifieke behoeften en wensen. Bedrijven die door velen aangeraden worden zijn:

  • Trina Solar
  • Panasonic
  • LG Solar
  • Canadian Solar
  • SunPower
  • JinkoSolar

Om te bepalen welk bedrijf het beste is, is het raadzaam om de offertes aan te vragen. Je kunt dan de prijzen en eigenschappen van verschillende modellen tegen elkaar opwegen. Ook kun je overleggen met vakmannen om de mogelijkheden te bekijken. Voor grote bedrijven worden er dan ook projecten op maat gemaakt.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes