SDE-subsidie zonnepanelen | Voorwaarden en aanvragen

SDE-subsidie staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Het is een financiële regeling die bedrijven aanmoedigt om duurzame energie op te wekken.

SDE-subsidie

Wat is de SDE-regeling?

SDE-subsidie helpt bedrijven bij het financieren van projecten voor hernieuwbare energieopwekking, zoals zonnepanelen, windmolens of biomassa vergisters. Door de subsidie kunnen ze een deel van de kosten voor de installatie en exploitatie van deze duurzame energieprojecten vergoed krijgen. Op deze manier wordt het aantrekkelijker en rendabeler om groene zonne-energie te produceren, waardoor we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en de transitie naar een duurzamere energievoorziening versnellen. De regeling levert dus veel extra voordelen op.

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

SDE++ subsidie staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie en gaat verder dan alleen de productie van duurzame energie. De SDE++ omvat ook andere maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Met deze subsidie kunnen bedrijven financiële ondersteuning krijgen voor verschillende projecten, zoals energiebesparing, CO2-opslag en afvang en innovatieve technologieën voor vermindering van broeikasgassen. SDE++ is gericht op een bredere klimaattransitie.

De subsidie compenseert het verschil tussen de kostprijs van hernieuwbare energie en de marktprijs. Hierdoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om henzelf in te zetten voor hernieuwbare energieproductie en klimaattransitie.

Minder rendabele technieken

Een subsidieaanvraag met inzet van minder rendabele technieken maken meer kans op subsidie. Minder rendabele technieken verwijst naar duurzame energietechnologieën of toepassingen waarvan de kostprijs hoger is dan de marktprijs van traditionele energiebronnen, zoals brandstoffen.

Looptijd

De subsidie wordt meestal voor een bepaalde periode verstrekt. Dit is doorgaans 12 of 15 jaar, zodat bedrijven tijd hebben om hun duurzame energieprojecten op te zetten en winstgevend te maken. Het uiteindelijke doel is om de energietransitie te versnellen en zo bij te dragen aan een schonere en duurzame samenleving.

SDE-subsidie vs EIA-subsidie

Naast de SDE-subsidie is ook de EIA-subsidie een bekende subsidie die in Nederland wordt verstrekt om het opwekken van hernieuwbare energie en het aangaan van duurzame projecten te stimuleren. Het verschil is dat SDE-subsidie gericht is op grootschalige duurzame energieprojecten, zoals grote zonne-energie parken of windmolenparken. De EIA-subsidie is daarentegen gericht op kleinschalige projecten, zoals zonnepanelen op woningen of kleine windmolens en helpt bij de aanschaf en installatie van duurzame installaties.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Aanvragen bij RVO

Voor het aanvragen van de SDE-subsidie zijn er verschillende fasen en stappen om te doorlopen. Het is in ieder geval goed om het project waarvoor je subsidie wilt, goed voor te bereiden en na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk daarna in welke fase het project zit om de hoogte van het aanvraagbedrag te kunnen vaststellen.

Stappen van de aanvraag doorlopen

Vervolgens is het belangrijk dat je alle verplichte bijlagen meestuurt. Dit kan per project verschillen, dus informeer hierover voordat je met de aanvraag begint, zodat je alle benodigde documenten hebt. Daarna kun je de aanvraag online aanmaken in verschillende stappen. Let op dat deze alleen ingediend kan worden tijdens een aanvraagronde, dus houdt de data voor de verschillende rondes in de gaten. Vervolgens kun je de aanvraag indienen.

Wie kan de SDE-subsidie aanvragen?

De subsidieaanvraag geldt voor bedrijven en non-profit organisaties die investeren in grootschalig hernieuwbare energie en kosteneffectieve projecten.

Hoe werkt de SDE-subsidie bij zonnepanelen?

Investeren in zonnepanelen is hoe dan ook een slimme investering. Ook hiervoor kun je een subsidieaanvraag indienen via de SDE. Je moet als bedrijf dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden voor deze zonnepanelen subsidie.

Voorwaarden voor aanmelding bedrijven

  • Alleen de beoogd producent kan SDE++ subsidie aanvragen. Dit ben je als je zelf de productie-installatie in gebruik gaat nemen.
  • Je kunt maximaal één aanvragen indienen per categorie en per adres. Je kunt wel voor verschillende categorieën subsidie aanvragen of hetzelfde adres.
  • Wanneer je de SDE++ subsidie aanvraagt, kun je geen gebruik meer maken van andere regelingen, zoals de ISDE, EIA of SCE.

Naast bovenstaande algemene voorwaarden zijn er ook per categorie nog specifieke voorwaarden. De verschillende categorieën zijn: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte, CO2-arme productie. De aanschaf van zonnepanelen valt onder de categorie van hernieuwbare elektriciteit.

Beschikking tot hernieuwbare elektriciteit

Zogenaamde ‘hekjes’ zorgen ervoor dat technieken die met laag- en hoogtemperatuurwarmte en moleculen werken, meer kans op een subsidie maken. Ondanks dat deze op korte termijn nog niet rendabel zijn, zijn ze op langere termijn noodzakelijk voor de energietransitie. De toepassing van deze hekjes moet goed worden gekeurd door de Europese Commissie. De hekjes bestaan uit drie verschillende categorieën.

  • Laagtemperatuurwarmte: zon- en aquathermie
  • Hoogtemperatuurwarmte: ultradiepe geothermie en elektrische boilers
  • Moleculen: groen gas en hernieuwbare brandstoffen

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes