SDE subsidie staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Het is een financiële regeling die bedrijven en particulieren aanmoedigt om duurzame energie op te wekken. SDE++ subsidie staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie en gaat verder dan alleen de productie van duurzame energie. Bekijk de zonnepanelen offerte
SDE subsidie
SDE subsidie helpt mensen en bedrijven bij het financieren van projecten voor hernieuwbare energieopwekking, zoals zonnepanelen, windmolens of biomassa vergisters. Door de subsidie kunnen ze een deel van de kosten voor de installatie en exploitatie van deze duurzame energieprojecten vergoed krijgen. Op deze manier wordt het aantrekkelijker en rendabeler om groene energie te produceren, waardoor we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en de transitie naar een duurzamere energievoorziening versnellen.
SDE subsidie vs EIA subsidie
Naast de SDE subsidie is ook de EIA subsidie een bekende subsidie die in Nederland wordt verstrekt om het opwekken van hernieuwbare energie en het aangaan van duurzame projecten te stimuleren. Deze subsidies zijn een goed alternatief voor de teruglever subsidie waar sprake over is ter vervanging van de salderingsregeling.
Het verschil is dat SDE subsidie is gericht op grootschalige duurzame energieprojecten, zoals grote zonne-energie parken of windmolenparken. EIA subsidie is daarentegen gericht op kleinschalige projecten, zoals zonnepanelen op woningen of kleine windmolens en helpt bij de aanschaf en installatie van duurzame energie-installaties.
Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie SDE
SDE ++ omvat ook andere maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Met deze subsidie kunnen bedrijven financiële ondersteuning krijgen voor verschillende projecten, zoals energiebesparing, CO2-opslag en afvang en innovatieve technologieën voor vermindering van broeikasgassen. SDE++ is gericht op een bredere klimaattransitie.
De subsidie compenseert het verschil tussen de kostprijs van hernieuwbare energie en de marktprijs. Hierdoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om henzelf in te zetten voor hernieuwbare energieproductie en klimaattransitie.
Minder rendabele technieken
Een subsidieaanvraag met inzet van minder rendabele technieken maken meer kans op subsidie. Minder rendabele technieken verwijst naar duurzame energietechnologieën of toepassingen waarvan de kostprijs hoger is dan de marktprijs van traditionele energiebronnen, zoals brandstoffen.

Duurzame energieproductie
De subsidie wordt meestal voor een bepaalde periode verstrekt. Dit is meestal meerdere jaren, zodat bedrijven tijd hebben op hun duurzame energieprojecten op te zetten en winstgevend te maken. Het uiteindelijke doel is om de energietransitie te versnellen en zo bij te dragen aan een schonere en duurzame samenleving.
Subsidieaanvraag indienen zonnepanelen
De subsidieaanvraag geldt dus onder andere voor non profit organisaties die investeren in grootschalig hernieuwbare energie en kosteneffectieve projecten.
Investeren in zonnepanelen is hoe dan ook een slimme investering. Ook hiervoor kun je een subsidieaanvraag indienen bij Ondernemend Nederland. Je moet als bedrijf dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Denk aan bijvoorbeeld dat je zakelijke aansluiting groter is dan 3×80 ampère. Meer weten over zonnepanelen? Lees hier alles over zonnepanelen.
Hernieuwbare elektriciteit
Zogenaamde ‘hekjes‘ zorgen ervoor dat technieken die met laag- en hoogtemperatuurwarmte en moleculen werken, meer kans op een subsidie maken. In 2023 is hiervoor een budget gereserveerd. Ondanks dat deze nu nog niet rendabel zijn, zijn ze op langere termijn noodzakelijk voor energietransitie (de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie). De toepassing van deze hekjes moet goed worden gekeurd door de Europese Commissie.
Drie categorieën
De hekjes bestaan dus uit drie verschillende categorieën.
- Laagtemperatuurwarmte: zon- en aquathermie
- Hoogtemperatuurwarmte: ultradiepe geothermie en elektrische boilers
- Moleculen: groen gas en hernieuwbare brandstoffen
Veelgestelde vragen
Wat is een SDE subsidie?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►