Energie Investeringsaftrek zonnepanelen | EIA subsidie

De EIA subsidie (energie-investeringsaftrek) is een financieel voordeel voor bedrijven in Nederland die investeren in energiebesparende en duurzame energieprojecten, waardoor ze hun fiscale winst verlagen en dus minder belasting hoeven te betalen.


EIA subsidie

EIA subsidie

De EIA subsidie stimuleert bedrijven om te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energieopwekking. Voorbeelden wanneer ondernemers in aanmerking komen voor de fiscale aftrekregeling: wanneer je investeert in CO2-reductie, wanneer je investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie, maar ook bij de aanschaf van energiezuinige apparatuur, warmtepompen, zonnepanelen (subsidie zonnepanelen) en andere duurzame installaties. Naast de EIA subsidie is er ook de SDE++ subsidie. Deze subsidies zijn een goed alternatief voor de terugleversubsidie waar sprake over is ter vervanging van de salderingsregeling. De salderingsregeling zou eigenlijk in 2025 langzaam worden afgebouwd, maar is nu voor onbepaalde tijd verlengd.

EIA zonnepanelen

Het is mogelijk om deze subsidie in te zetten voor de aanschaf van zonnepanelen. Voor 2024 zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een installatie van minimaal 15 kW hebben na de investering. Deze moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, waarvan de maximale doorlaatwaarde niet meer is dan 3 x 80A. Heb je ook een aansluiting op het elektriciteitsnet, accumulator, omvormer of actief zonvolgsysteem nodig? Dan kun je deze vaak ook opgeven voor de energie-investeringsaftrek.

Hoeveel nodig voor EIA subsidie zonnepanelen?

Je moet dus minimaal 15 kW aan piekvermogen hebben voor je in aanmerking komt voor deze subsidie. Dit gaat dus om piekvermogen, niet om de geschatte jaaropbrengst. Het is dus erg simpel om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Bij zonnepanelen van 400 Wattpiek, moet je een installatie van minstens 15.000 / 400 = 38 zonnepanelen (afgerond) laten plaatsen. Wanneer je al zonnepanelen hebt en de installatie wilt uitbreiden, moet het totaal van het piekvermogen minstens 15 kW zijn. Je hoeft dan dus niet de uitbreiding ook nog eens 15 kW te laten zijn.

Energiebesparende bedrijfsmiddelen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in samenwerking met het Ministerie van Financiën de energie-investeringsaftrek (EIA ) in het leven geroepen om de overgang naar een duurzame en energiezuinige economie versnellen. De regeling levert gemiddeld 11% voordeel op van het investeringsbedrag. Daarnaast heb je de gebruikelijke afschrijving voor je investering en een lagere energierekening. Eenmalig mogen bezitters van zakelijke zonnepanelen 40% van de totale investeringskosten aftrekken (ten laste brengen) van de fiscale winst. Deze fiscale regeling is dus erg interessant voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Investeringsaftrek

Naast de EIA subsidie zijn er ook andere vormen van investeringsaftrek. Neem bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek. Dit is voor milieuvriendelijke investeringen en bedrijfsmiddelen. Ook heb je bijvoorbeeld regelingen met een directe bijdrage. Hierbij kun je denken aan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI).

KIA, EIA of MIA voor zakelijk voordeel

De verschillende subsidies vliegen je vaak om de oren, maar er zijn een aantal verschillen tussen de verschillende opties. Je kunt vaak wel de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) en EIA (energie-investeringsaftrek) samen toepassen, waardoor je een grotere aftrek kunt krijgen. De EIA en MIA (milieu-investeringsaftrek) kun je daarentegen niet combineren. Je kunt de investeringskosten wel opdelen in een EIA-deel en een MIA-deel in sommige gevallen.

Zonnepanelen MIA of EIA voorwaarden

Het grootste verschil in de MIA en EIA voorwaarden is het percentage investeringsaftrek. Bij de EIA kun je 40% van de gemaakte investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Bij MIA is dit tot 45%. Verder zijn de voorwaarden relatief gelijk, al staan er wel andere dingen op de Energielijst en op de Milieulijst.

EIA subsidie zonnepanelen wordt berekend

Energie-investeringsaftrek vanaf 2024

De EIA subsidie is er voor alle ondernemers die vallen onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Daarnaast kan ook een overheidsorganisatie, vereniging of stichting van de regeling gebruik maken. Zolang zij maar in Nederland belastingplichtig zijn en vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet van toepassing op particulieren. In 2024 kun je een aftrek van 40% krijgen op goedgekeurde investeringen.

Energie-investeringsaftrek aanvragen

Wil je een EIA aanvraag indienen? Bij een EIA aanvraag is het van belang dat je aan de EIA voorwaarden van de Energielijst voldoet. Deze lijst staat als een online zoektool op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zo weet je of je in aanmerking komt voor een EIA. De belangrijkste voorwaarden die van toepassing zijn bij EIA aanvragen, kun je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vinden. Bij de aanvraag van een energie-investeringsaftrek EIA kun je 2 soorten kosten vermelden: aanschafkosten en voortbrengingskosten van je investering.

Hoe verwerk je EIA in 2024?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn wanneer je de EIA-subsidie zonnepanelen wilt aanvragen.

  • Je moet een ondernemer zijn in het Nederlandse koninkrijk, die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt.
  • De investering moet binnen drie maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan zijn gemeld. De investering is minstens € 2.500 en maximaal € 118 miljoen per kalenderjaar.
  • Het bedrijfsmiddel moet op de Energielijst staan en aan de voorwaarden voldoen. In het geval van zonnepanelen is dit een minimaal piekvermogen van 15 kW voor de hele installatie.
  • Specifiek voor zonnepanelen moet je een kleinverbruikersaansluiting hebben. Dit betekent dat je aansluiting hooguit 3 x 80A mag zijn.

Led verlichting EIA

Bij de aanvraag van de fiscale regeling, moet je zorgen dat het bedrijfsmiddel voldoet aan bepaalde wettelijk vastgestelde energieprestatie-eisen. Een voorbeeld hiervan is ledverlichting in bestaande bedrijfsgebouwen, isolatie, HR++ en beglazing. Op elk moment in het jaar kun je een EIA-subsidie aanvragen, wanneer je een energiebesparende investering doet. Wil je een aanvraag indienen? Zorg dan dat de aanvraag ingediend wordt binnen drie maanden na de opdrachtverstrekking.

Energielijst 2024

Op de Energielijst 2024 staan alle investeringen waar je de Energie-Investeringsaftrek voor kunt aanvragen in 2024. Zo kun je eenvoudig bekijken of de duurzame investering die je wilt doen voor je bedrijf onder deze regeling valt.

Veelgestelde vragen

Is EIA een subsidie?

+
De EIA-subsidie is een subsidie die is bedoeld voor ondernemers die vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moeten betalen. Het levert een fiscaal voordeel bij een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen.

Hoeveel is de EIA?

+
De energie-investeringsaftrek (EIA) is 40% wanneer je in 2024 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen. De bedrijfsmiddelen moeten wel op de Energielijst staan. Het minimum investeringsbedrag is 2.500 euro per bedrijfsmiddel.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes